Moravské divadlo zve na Platonova

Olomouc - Moravské divadlo v Olomouci uvádí v premiéře inscenaci Antona Pavloviče Čechova Hra bez názvu (Platonov). Hru nastudoval s činoherním souborem jeho šéf Peter Gábor v tradičním tandemu s dramaturgyní Věrou Maškovou.

"Letošní sezonu jsme zaměřili na hlubinné, niterní herectví," říká Věra Mašková a vysvětluje, co divadlo vedlo k tomu, aby sáhlo k velmi složité rané Čechovově hře. Hra bez názvu dostala svůj zvláštní titul až po Čechovově smrti, protože toto drama bylo nalezeno v pozůstalosti jeho sestry.

Textu chyběl titulní list a název tak byl na světě. Divadla jej uvádějí často pod titulem Darebák Platonov. "To my jsme nechtěli, protože to pak přímo nabízí k zaměření na jednoho hrdinu. Hra bez názvu ale není monodramatem. Platonov bez okolní společnosti nebude fungovat," soudí Mašková.

"Sedmnáctiletý či osmnáctiletý Anton Pavlovič Čechov přišel ve své literární prvotině s obecně symptomatickým příběhem generace o deset let starší, jež se ocitla ve slepé uličce. Hrdinou životní negace a psychického ztroskotání těchto lidí se stal sedmadvacetiletý nedostudovaný vysokoškolák Michail Platonov, někdejší panský synek, nyní zoufalý a skeptický samozvaný mravokárce z ruského jihu," napsal Vladimír Novotný o textu, který na jaře nebo v létě 1878 poslal mladý Anton na přečtení do Moskvy svému bratrovi.

Novotný také soudí, že "toto drama přímo přetéká bolestí a úzkostí a jeho autor má pro svého donkichotského protagonistu, pro žaluplné hrdinky a třeba i pro rozervaneckého zloděje koní nesmírné porozumění." Olomoucký soubor uvádí Hru bez názvu v překladu Věry Kubíčkové.

"Existuje i překlad Ivana Wernische, který je spíše literární. Navíc jde více než o překlad, o výklad Platonova. Věra Kubíčková ale překládá divadelní hry, takže zná divadelní jazyk. Proto jsme sáhli po její verzi," vysvětluje Mašková.

První setkání si odbývá s Čechovem režisér Gábor. "Je to hra, která nedává příliš velké iluze a nenabízí velká optimistická východiska. Proto jsem zvědavý, jak budou reagovat diváci," říká.

Hra bez názvu (Platonov) bývá pro svoji strukturu a složitost někdy označována jako "hra román". "My jsme se snažili zachovat celé spektrum postav i témat, aby hra nezploštěla. Nevolili jsme postup akcentování jen jednoho či dvou témat," uvedla Věra Mašková.

Spolu s Maškovou a Gáborem pracovali na představení Dana Hávová (kostýmy) a Jozef Ciller (scéna). V titulní roli Platonova se publiku představí Adrian Jastraban. Premiéra začíná v 19 hodin.

,