Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

LFŠ se rozšiřuje a nechce být formální

  8:41
Uherské Hradiště - Dvacátý sedmý ročník Letní filmové školy bude oficiálně zahájen zítra večer v Uherském Hradišti. Druhá nejvýznamnější filmová akce v tuzemsku je i letos tematicky zajímavě zaměřená. Kromě tance a erotiky, hlavní náplně přehlídky, jsou do programu festivalu zařazeny také vedlejší cykly zaměřené na kinematografii cizích zemí, například holandský a jugoslávský film. Chybět nebude ani sekce filmu experimentálního.

Rozšíření nabídky pro veřejnost
Divák, který má letos možnost navštívit už sedm promítacích míst, se jako tradičně může těšit na projekce nových českých filmů, krátkometrážní tvorby nebo ozvěn filmových festivalů. Celkem je možné zhlédnout 170 celovečerních a 250 krátkometrážních filmů.

Nově se rozšířila i sekce filmů, přístupných veřejnosti. V prostorách nádvoří Jezuitské koleje, jinak také dům č. 21 na Masarykově náměstí, kde před nedávnem zahájilo provoz letní kino, bude nově umístěno jedno z promítacích míst Letní filmové školy.

"Lidé si mohou zakoupit vstupenky na filmy promítané v těchto prostorách. Kromě kinematografu bratří Čadíků, který bude jako v minulých letech umístěný a volně přístupný na Masarykově náměstí, tak mohou i ti, kteří nejsou účastníky "filmovky",  návštívit dvě letní kina," uvedl ředitel filmové školy Jiří Králík.

"Z tohoto důvodu mám největší strach z deště. V letním kině se budou promítat velmi kvalitní snímky, které nemáme kde opakovat, takže jen vyhlížím dobré počasí," dodal Jiří Králík, kterého poslední přípravy poučné přehlídky filmů zaměstnávají celý den.

Přijedou přední tanečníci
Hlavní cyklus filmové školy, Film a tanec, představí filmy s muzikálovými, baletními i divadelními ukázkami. Garanty jsou osobnosti českého a zahraničního tance Vlastimil Harapes (klasický tanec), Michal Caban (baletní skupina Křeč), Jan Hartmann s Martinem Dejdarem (muzikál), Václav Janeček (Laterna Magica), Pavel Šmok (moderní balet) nebo člen belgické taneční skupiny Ultimo, Vez Wim Wandekeybus.

Na tanec se zaměří i některé doprovodné akce. Kromě vystoupení tanečních souborů, jako jsou Komorní balet Praha, Taneční  skupina Křeč nebo tanečnice Antonie Svobodová, je v programu zařazen cyklus různě zaměřených nočních tančíren. Poslední večer se dokonce uskuteční na Masarykově náměstí taneční promenáda pro veřejnost, které bude předcházet půlhodinový pochod městem.

Promítání nejerotičtějšího filmu
Ale nejen o tanci je letošní ročník filmové školy. Další cyklus Film a erotika zaštiťují český sexuolog Ivo Pondělíček a nejvýznamnější polský filmový kritik Rafael Marszalek. Téma bude pojato seriózně a odborně, z části věnováno také snímkům s homosexuálním podtextem.

Účast přislíbili jugoslávský režisér Dušan Makavejev, který se ve své tvorbě věnuje bourání tabu v erotice stejně jako francouzská režisérka Catherine Breillatová, autorka filmu Romance, údajně nejerotičtějšího snímku devadesátých let.

Ne formální atmosféře
I když počet celovečerních a krátkometrážních filmů v loňském programu ukázal, že z hlediska rozsahu je Letní filmová škola suverénně největší domácí filmovou akcí, nechce jít její vedení podle slov Jiřího Králíka cestou dosahování dalších rekordů, ale cestou kvality programu. Hlavním záměrem i nadále zůstává profilovat filmovou školu především jako akci s převládajícím výchovným charakterem a neformální atmosférou.

Té by mělo v neposlední řadě napomoci také mnoho doprovodných akcí souvisejících s celkovým zaměřením letošního ročníku. Většinu z nich představuje již zmíněný tanec a samozřejmě hudba.

Zahajovacími třešničkami na dortu budou hned dva koncerty. K oficiálnímu sobotnímu zahájení zahraje v letním kině v domě č. 21 anglicko-holandská legenda psychadelického rocku Legendary Pink Dots. Následující večer v neděli se o hudební program na Masarykově náměstí postará nejslavnější slovinská kapela Laibach. V případě deště se koncert přesune do Sportovní haly v Kunovicích.

Kulturní kolo uzavírají výstavy, o které také nebude na  dvacátém sedmém ročníku Letní filmové školy nouze. Sobotní podvečer ve foyer kina Hvězda by měl patřit fotografiím Mina Tanaky, nedělní vernisáž v galerii Dílo zase Ivu Pondělíčkovi a jeho výstavě Dubroka ip neboli Groteskno v sexualitě.

Trojice účastníků Letní filmové školy vyčerpaných po cestě na východní Moravu odpočívá ve foyer kina Hvězda. Na filmovou školu, která se koná v Uherském Hradišti, letos zamířílo kolem dvou tisíc lidí. Přehlídka jim nabízí asi tři sta celovečerních filmů, divadelní představení a spoustu dalších akcí. (23.7.2000)

Autoři: ,

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

RECENZE: Starej, na..anej dědek. Dokument o Petru Jandovi je polotovar

2. května 2024

Premium K 80. narozeninám a zároveň 60 letům kariéry kapely Olympic se Petr Janda dočkal roztříštěného a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Čórtův hrád, tam strašá. Co víte o Tajemství hradu v Karpatech?

1. května 2024  13:15

Na prvního máje si můžete v televizi dopřát komediální klasiku Tajemství hradu v Karpatech. Pokud...

Chlap většinou nechce holku, která všechno zvládá, přemýšlí Nela Boudová

5. května 2024

Premium Těžko se sedává na dvou židlích, ale snažím se to nějak balancovat, popisuje Nela Boudová svou...

Z klobouku do maringotky? Anifilm představí nový film s Bobem a Bobkem

4. května 2024  13:51

Od světové elity po tuzemské pohádky sahá program 23. mezinárodního festivalu animovaných filmů...

Světelné meče i psí přehlídka kostýmů. Příznivci Star Wars slaví svůj den

4. května 2024  13:36

Fanoušci filmové sci-fi série Star Wars v sobotu slaví mezinárodní den Hvězdných válek. Desítky...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....