Match Point

Match Point - Woody Allen při natáčení filmu Match Point | foto: Reuters

Jsem jen průměrný, tvrdí Woody Allen

  • 2
Slavný americký, mnohokrát oceněný režisér Woody Allen neuznává vlastní práci. Při premiéře nejnovějšího snímku Match Point označil své filmy za zcela průměrné a ubohé.

Třikrát Oscarem oceněný Woody Allen se domnívá, že nad filmovou kritikou vítězí svým intelektuálským zjevem. Lituje však, že nemá větší komerční úspěch. Podle něj je totiž hlavním ukazatelem velikosti filmového tvůrce do kina se hrnoucí obecenstvo.

"Většinu času jsem sám sebou zklamaný. Lidé si myslí, že jsem intelektuál, protože nosím brýle, a považují mě za umělce, protože moje filmy jsou prodělečné. Můj vztah s americkými diváky je stejný, jako byl vždycky. Nikdy se na můj film nepřišli podívat a nepřijdou ani teď," míní Allen.

"Často říkám, že jediná věc, která stojí mezi mnou a velkou slávou, jsem já sám," podotýká režisér.

Není to poprvé, co Allen sám sebe označil za "propadlého umělce". Přesto jsou jeho filmy velmi populární, i když především v Evropě.

V Match Point, filmu na pomezí thrilleru, který byl mimo soutěž uveden na festivalu v Cannes, si hlavní roli zahrála Scarlett Johanssonová.

Na rozdíl od většiny Allenových děl se tu neobjevuje žádný neurotik. Česká premiéra filmu natočeného v Anglii je plánovaná na 20. dubna.