Tanečník a choreograf Josef Prouza. | foto: Profimedia.cz

Zemřel choreograf Šakalích let a muž mnoha dalších povolání Josef Prouza

  • 6
Zemřel redaktor, bývalý marketingový ředitel, ekonom, kreativní producent, tanečník, choreograf, spisovatel a bloger Josef Prouza. Muž mnoha povolání stál za pořadem Bingo, choreografií v muzikálu Šakalí léta a třeba i reklamou pro Sazku. O tom, že ve věku 66 let náhle zemřel, informovala jeho rodina v pátek.

„S bolestí v srdci oznamujeme všem příbuzným a známým, že nás navždy opustil náš milovaný manžel, tatínek, dědeček, bratr a strýc, pan Josef Prouza,“ uvádí podle serveru Blesk.cz rodina na smutečním oznámení.

Rodina informovala, že smuteční obřad proběhne v sobotu 9. prosince 2023 v 11:00 ve velké obřadní síni krematoria Praha-Strašnice.

Hušák pět let po pádu Sazky: víno, nový traktor a nekončící spory

Prouza pracoval mimo jiné jako zástupce šéfredaktora zábavy pro TV Nova a stojí za pořady RISK, Štístko, Boom a Bingo, které byly známé v devadesátých letech. „Moje pracovní kariéra byla vždy v pořádku,“ uvedl Prouza v rozhovoru pro iDNES.cz.

Jeho nejznámějším choreografickým počinem je muzikál Šakalí léta, kde i sám účinkuje. Jako herec se objevil v seriálech Místo zločinu Plzeň (2015) a Boží mlýny (2021).

Jednou mi fotr povídá. Fidlovačka zahraje Šakalí léta divočejší

V Sazce pracoval od roku 1995 a vedl oddělení propagace společnosti. Jeho hlavní pracovní náplní bylo vytváření reklamních spotů, díky nimž si vydělal miliony korun. „Když jsem pracoval pro Sazku, tak jsme byli nejúspěšnější nejenom na české scéně, ale i na evropské a poráželi jsme i americké spoty,“ dodává Prouza v rozhovoru.

Někdejší král Sazky Hušák nemusí platit miliony sportovcům, rozhodl soud

Podle serveru Lidovky.cz si Prouza v Sazce pod vedením tehdejšího šéfa Aleše Hušáka vydělal téměř 54 milionů korun. Na Hušáka vznesl obžalobu Český svaz tělesné výchovy za přivedení loterijní společnosti ke krachu, nakonec však žaloba byla stažena. S touto kauzou vyšlo najevo, že častými benefity pro manažery byly zlaté karty, luxusní vozy a statisícové odměny.

Po ukončení pracovního poměru v Sazce, pracoval jako kreativní producent v České televizi. Věnoval se i psaní: napsal například knihu V některém v příštích žraloků a psal i blog na portálu iDNES.cz.