Jadranpark: zítra hrají Gulo čar

B r n o - Zítra večer se v brněnském klubu Jadranpark v Králově Poli uskuteční koncert brněnské kapely Gulo čar. Začátek je naplánován na 20,30 hodin a podle slov producenta aktuálního alba skupiny Pačas - Petra Severy - si muzikanti pro své posluchače připravili i jedno milé překvapení.

Kapelu na tuzemském trhu vyzdvihuje především fakt, že ji tvoří ostřílení romští hudebníci, které doplnili čeští dechaři. Pro nezasvěcené může romsky zpívaná produkce kapely působit jako úplné zjevení. Zdobí ji zvučné vokály, barově podmalované melodie, bezchybně pulsující rytmika, vyvážené aranže.

Autorem většiny skladeb skupiny je Pavel Dirda, zvaný Drupi, hudebník, který načerpal bohaté zkušenosti v zahraničí a který patřil k hlavním postavám památné romské skupiny Kick Start. Hudební ostruhy si vysloužili i jeho další spoluhráči v kapele Gulo čar. Za všechny stačí zmínit Irenu Horváthovou zpívající v Synergy a Vladimíra Dirdu spolupracujícího s Idou Kellarovou.

Pro Romy platí určitě více okřídlené rčení, že co Rom, to muzikant. V případě Gulo čar se uvedené pořekadlo projevuje především v lehkosti, s jakou kapela přijímá z éteru řadu hudebních vlivů přes jazz, barovou hudbu, latinu až k oblíbenému funky. Ovšem Gulo čar dokáží vše přijaté připodobnit vlastnímu muzikantskému cítění.

V současné době se uvedená hudení formace připravuje na vystoupení, jež se uskuteční 8. dubna 2001 v Praze v Národním domě na Smíchově při příležitosti Romského dne.

Zpěvačka skupiny Gulo čar Irena Horváthová vystupovala i s jinou brněnskou formací - Synergy