Festival Zahrada zná své finalisty

Kuřim - Všichni příznivci folkové hudby znají festival Zahrada v Náměšti na Hané. Kromě zavedených jmen a hvězd zde také dostávají svou šanci neznámé tváře, které mají možnost vybojovat cenu Krtečka. Původně recesistická soutěž se však velmi rychle změnila v prestižní. Tomu také odpovídá každoroční velký počet zájemců. Aby se do Náměště dostali ti opravdu nejlepší, uskutečňuje se v první půli roku několik regionálních předkol v nejrůznějších kategoriích. Celé klání pak skončilo v sobotu, kdy byli na kuřimském zámečku porotou vybráni finalisté v kategorii jednotlivců či dvojic.

"Celkově mi přišlo k osmdesáti nahrávkám," řekl garant kategorie a pořadatel sobotní akce Jiří moravský Brabec. V příjemném prostředí zámeckého nádvoří se pak představilo posluchačům šestnáct nejzajímavějších písničkářských osobností z celé republiky.

Na festival Zahrada postoupilo nakonec 12 písničkářů a dvojic

Jeroným Lešner (Řež u Prahy), M. Rádl (Český Krumlov), David Vysloužil (Frýdek – Místek), Jana Bauerová (Čáslav), Žofie Kabelková (Jihlava), Ivo Cicvárek (Brno), Martina Trchová (Praha), Jaroslav Urbánek (Duchcov), Marcel Kříž (Čáslav), Jan-Matěj Rak a Šárka Burešová (Praha a Nový Bor), Sestry Steinovy (Kytín a Praha), Duo M+U (Luhačovice)

O půl druhé odstartovala finálový boj místní Šárka Kytnerová a Pavel Žemla. Pak už šlo vše ráz na ráz - každý z finalistů měl k dispozici patnáct minut a jednu písničku jako přídavek. Veselé skladby střídaly zadumané kousky. Kolem třetí musela být produkce na chvíli přerušena - v sousedním kostele se konala zádušní mše.

Na publiku bylo vidět, že se jedná hlavně o rodinné příslušníky či partnery. Věkové spektrum bylo široké - od batolat až po důchodce, kteří přijeli podpořit svá vnoučata. Ke čtvrté hodině bylo hlediště téměř zaplněno a tak i zůstalo. Vždyť po první osmici finalistů vystoupila Českomoravská hudební společnost.

"Těší mě, že mezi zájemci přibývá děvčat," hodnotil Brabec. Jak dodal, písničkáři se z velké části rekrutují z mladých učitelů. Ať na základních školách či soukromých. Výjimkou také není, že písničkáři působí zároveň i v kapelách. "Mnoho z nich taktéž postoupilo do finále Zahrady," dodal. Nejčastějším nástrojem, kterým se zpěváci doprovázeli, byla samozřejmě kytara. Jen v ojedinělých případech se přidaly klávesy či flétny. Jednoznačně také vedly texty o lásce, ať k partnerovi či Bohu.

Po Čechomoru pokračoval program další osmicí finalistů. Před jedenáctou hodinou večerní bylo vše rozhodnuto, na Zahradu z kuřimského finále postoupilo dvanáct písničkářů a dvojic. O Krtečka se pak utkají 7. července. Jižní Moravu pak zastoupí Ivo Cicvárek z Brna.

Jiří moravský Brabec, který také celý pořad moderoval, se tvářil spokojeně. "Letos to hezky vyšlo, i když kvůli krásnému počasí přišlo méně lidí, než by bylo potřeba. Na Kuřim je to ale dobré," dodal.