Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Divadlo bude mít osm nových členů

  15:09
Jihlava - S řadou změn a velikými plány skončila sezona v jihlavském Horáckém divadle. Ihned po posledním představení se vedení divadla začalo věnovat sezoně nadcházející. "Myslím si, že jsme závazkům vůči divákům dostáli, až na pohádku, kterou jsme neuvedli," říká ředitel divadla Josef Fila.

V současné době se uzavírá divácká anketa Horác a její průběžné výsledky podle vedení divadla napovídají o spokojenosti předplatitelů. "Každá inscenace si našla svého diváka. Některá je úspěšnější, některá méně. Ale že by někdo napsal 'Takhle ne a už nikdy Horácké divadlo', to se nestalo," prozrazuje Fila.

Konec sezony poznamenaly časté výpadky či přesuny jednotlivých představení. "Dodatečně se chceme divákům omluvit. Hektičnost závěru sezony způsobila onemocnění v souboru," vysvětluje Fila. V jednu chvíli chyběla v souboru kvůli onemocnění až čtveřice herců, často těch, kteří doslova "neslezou z jeviště".
Malá scéna pokračuje

Velká scéna není jediným hracím prostorem divadla. Několik inscenací hostil alternativní prostor Malé scény. I pro příští sezonu počítá vedení divadla s využitím  tého alternativy. "A to i přesto, že zde máme návštěvnický problém. Abychom hráli na Malé scéně vícekrát do měsíce, museli by mít diváci větší zájem," přiznává umělecký šéf divadla Michael Junášek. Inscenaci Vliv gama záření na měsíčky zahradní a scénickou montáž poezie Jacquese Préverta chtějí divadelníci uvádět i v příští sezoně. V lednu by pak měla přijít první premiéra a následovat by ji mělo dalších pět. "Máme představu i plán, co budeme na Malé scéně hrát, ale zatím nechceme nic prozrazovat," tají dramaturgii alternativní scény Junášek. V dramaturgických úvahách se objevují jména básníka Francoise Villona nebo dramatika Jeroma Kittyho.

Změna režiséra
Ne všechny plány, které si divadlo pro příští sezonu vytýčilo, dojdou naplnění. Velikou změnou je výměna režiséra, který by měl nastudovat Vrchlického Noc na Karlštejně. Umělecký šéf libereckého divadla F. X. Šaldy Pavel Pecháček se potýká se závažnými zdravotními problémy, proto se musela najít náhrada. "Režie se v tomto případě ujme František Hromada, který působil v Chebu," říká Junášek. V této chvíli už jsou kompletně sestaveny realizační týmy všech sedmi inscenací. Kromě Noci na Karlštejně se diváci mohou těšit na Dürrenmattovu Návštěvu staré dámy či Gogolova Revizora. Práci na první premiéře sezony, kterou bude Penzión pro svobodné pány, již zahájil ředitel Dejvického divadla  Miroslav Krobot.

Horác podeváté jinak
Další změnou je nové pojetí předávání cen, které inscenace a herci získávají v anketě Horác. "Předání bude neveřejné a odehraje se na setkání s pracovníky divadla ještě před začátkem sezony," vysvětluje Fila. Pryč je tedy doba, kdy se ceny bombasticky udělovaly v jakémsi "estrádním" programu.

Osm nových členů
Asi nejvíce očekávanými změnami každé sezony jsou pohyby v hereckém souboru. Z tohoto hlediska patří letošek k těm obdobím, kdy jsou personální změny největší. "Horácké divadlo opouští šest členů," říká Junášek. Diváci už se tedy nebudou setkávat s Radkem Křížem a Petrem Žákem, do důchodu po čtyřiceti letech míří Josef Kubín. Ženskou část souboru opouštějí Alice Veldenová, Eva Snášelová a Martyna Klimáčková, která získal stipendium ke studiu v Paříži. "Z odchodu především Radka Kříže a Martyny Klimáčkové nejsme v žádném případě nadšeni," prozrazuje Fila.

Na vedení divadla pak bylo, aby získalo za odcházející herce  adekvátní náhradu. Do angažmá přichází hned osm nových tváří. Přímo pro titulní roli v inscenaci Drahomíra byla angažována Daniela Bakerová. "To je podle našeho názoru herečka par excellence," soudí Fila. Z pražské DAMU přichází Lenka Hušková. Hned tři členy dodalo Slovácké divadlo z Uherského Hradiště. Střední věk posílí manželská dvojice Ludmila Forétková a Jiří Vobecký, třetí je Erika Pláňavská. Z herecké Vyšší odborné školy z Prahy přichází do Jihlavy Jan Rydl, absolventem brněnské konzervatoře je Pavel Vacek. Z Olomouce nastupuje do angažmá Martin Valouch. "Ten už zahájil práci na inscenaci režiséra Krobota," říká Fila.

Pohádka bude za rok
Právě končící sezona nebyla završena tradiční inscenací pohádky. "Kvůli technickým i personálním problémům jsme realizaci museli zastavit. Broučků se ale diváci dočkají v příští sezoně," říká Junášek.

V tuto chvíli už tedy zbývá jen nechat na divákovi, aby posoudil chystané inscenace i změny, které zastihly jihlavské divadlo. První příležitost k tomu bude mít osmého září při premiéře Penzi onu pro svobodné pány.

Autoři:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

Stará parta z Pána prstenů se vrací, v novém filmu bude lovit Gluma

9. května 2024  19:07

Tým scénáristů známých pro trilogie Pán prstenů a Hobit ve složení Fran Walshová, Philippy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Nabízím sex se svou ženou za sedm tisíc. Co chce řešit Jedna noc

9. května 2024

Premium Ve vztahově-sociálním dramatu Jedna noc, které podle vlastního scénáře natočil David Laňka a v němž...

Veřejnost se rozloučí se zesnulou Postlerovou. Promluví Töpfer a Šťastný

14. května 2024

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech v úterý rozloučí kolegové i...

Vrací se Šílený Max i hrozba stávky. Začíná festival v Cannes

14. května 2024  6:35

Filmový festival v Cannes vstupuje do 77. ročníku, který se koná od 14. do 25. května, ve znamení...

Se zlem už nebojují princové, Vánoce obstarají naopak Tři princezny

13. května 2024  20:59

V Českém Švýcarsku, které před dvěma lety zachvátil požár, začalo natáčení letošní vánoční pohádky...

GLOSA: Má vlast Berlínských filharmoniků byla pouhou hudbou. Ale jakou!

13. května 2024  16:37

Poprvé v historii přednesli Smetanovu Mou vlast na úvod Pražského jara Berlínští filharmonikové se...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...