Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpadal se v prach, nyní unikátní středověký kodex ukážou na zámku Kynžvart

  15:06
Zámek Kynžvart na Chebsku se pyšní nově zrestaurovaným unikátem, středověkým kodexem z 13. století. Jedinečnou možnost vidět historický skvost budou mít návštěvníci při dubnových prohlídkách. 

Unikátní středověký kodex ze sbírek zámku Kynžvart ještě nedávno nebylo možné vůbec vzít do ruky.

Vzácná kniha z první poloviny 13. století, jejíž jeden spis odborníci dokonce datovali na konec 12. století, se rozpadala na prach. Každý dotyk znamenal, že její část mizela v nenávratnu. To však už dnes neplatí. Díky pomoci organizace The Friends of Czech Heritage se podařilo knihu zrestaurovat a zachránit pro další generace.

Prezentace zrestaurovaného středověkého kodexu ze sbírek zámku Kynžvart. Na snímku kastelán Ondřej Cink. (8. dubna 2022)

„Problém byl v tom, že se listy při sebemenším dotyku lámaly, vyschlý pergamen se drolil. Restaurátor musel opatrně sejmout vazbu, jednotlivé listy rozložit a pracovat na nich samostatně,“ uvedl kastelán Kynžvartu Ondřej Cink s tím, že odborné práce trvaly bezmála dva roky.

Kodex, který patří k pokladům zámecké knihovny, však bude nutné i nadále chránit. 

„Vzácný kus bude možné vystavit pouze za přísných podmínek, co se týče osvitu a doby vystavení. V průběhu měsíce dubna jej návštěvníkům představíme v rámci víkendových prohlídek zámecké knihovny. Počítáme s ním rovněž v nové expozici věnované Kynžvartské daguerrotypii, kdy jedna její část bude věnovaná právě nejcennějším knihám a rukopisům ze zámecké knihovny. Bohužel, podobné památky nesnesou trvalou prezentaci, takže i tato kniha se pokaždé bude muset vracet do klimatizovaného depozitáře a do trezoru,“ vysvětlil Cink s tím, že knihu se podařilo po zrestaurování digitalizovat. 

Zájemci o práci s textem a odborníci na historické svazky tak o nic ochuzeni nebudou. Podle kastelánových slov se jedinečný kodex skládá ze čtyř samostatných částí svázaných dohromady.

Nad celkem sedmi kapitolami trávili čas tři písaři. Text se věnuje logice, fyzice, básnictví, církevnímu právu a církevní praxi.

V Česku jsou jen dva opisy kodexu

Nejvýznamnější je třetí část kodexu, která je nejstarším opisem části Graciánova dekretu. Nejzdobnější a zároveň nejvíc poškozený je první spis, jež je opisem díla pojednávajícího o logice. 

„Ten je psaný ve dvou sloupcích s hojnou výzdobou. Je zde například osm zlatem zdobených iniciál. Je známo několik dalších opisů tohoto díla, z nichž v Čechách se nachází pouze dva. Jeden v knihovně Univerzity Karlovy a druhý na Kynžvartě,“ řekl kastelán.

Podotkl, že velkou úlohu v záchraně knihy sehrála dobrovolnická organizace The Friends of Czech Heritage, která podporuje různé projekty v republice. 

Předseda této organizace Peter Jamieson se společně s novým ředitelem Územní památkové správy v Praze Petrem Spejchalem představení zrestaurovaného kodexu na Kynžvartu osobně zúčastnil. 

„Když zámek Kynžvart zástupci této organizace navštívili, pokusil jsem se požádat o příspěvek na restaurování těch skutečně ohrožených svazků z naší knihovny. A podařilo se. Přidělili nám částku 500 liber. K tomu přidal jeden anglický gentleman stejnou sumu a podobně štědrý donátor se našel i v Čechách. Celkem jsme tak měli k tomu účelu přibližně 60 tisíc korun, což byla asi třetina toho, co bylo potřeba. Díky tomu, že jsme už měli nějaký základ, se nám podařilo zajistit zbytek peněz z prostředků ministerstva kultury a Národního památkového ústavu,“ přiblížil kastelán Cink.

Vzácný kodex ovšem není jedinou knihou z kynžvartských sbírek, která by potřebovala péči restaurátorů. Takových knih je zde asi stovka. Přibližně desetina pak vyžaduje větší odborný zásah.

Zajímavé je i to, jak se knižní poklad na Kynžvartu objevil. „Nejznámější Metternich, tedy kancléř Klemens Václav, tuto knihu zdědil. Jeho otec František Jiří přišel při napoleonských výpadech o državy v Porýní a císař František později odškodnil Metternichy tím, že jim daroval bývalé klášterní panství v Ochsenhausen. Kancléř se ale rozhodl zděděný majetek prodat a za utržené peníze pořídil Plasy na Plzeňsku. Ty byly jednak blíž a hlavně byly součástí Rakouska. Ještě předtím ale z klášterní knihovny v Ochsenhausen, která se vyvíjela asi 900 let, vybral ta nejstarší, nejzajímavější a nejcennější díla. Konvolut jedinečných rukopisů poté včlenil do své kynžvartské knihovny. Právě tento kodex je jedním z Metternichem osobně vybraných svazků,“ doplnil kastelán Kynžvartu.

  • Nejčtenější

Papoušek si ze stresu vytrhal peří, svého zachránce teď zahrnuje polibky

27. května 2024  12:56

Nejen pro radost, ale i jako záchranná stanice pro papoušky funguje chov exotických ptáků Martina...

Termín je na hraně, ale stále platí. Dálnice D6 bude hotová v roce 2028

28. května 2024  9:31

V těsné koordinaci s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) chystá Karlovarský kraj výstavbu obchvatu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vandal, jenž ničil auta dlažebními kostkami, je ve vazbě. Řádění natočil svědek

25. května 2024  21:59

Až deset let vězení hrozí čtyřicetiletému výtržníkovi, který v noci na čtvrtek poškodil v Karlových...

Opilec naházel dlažební kostky na 14 aut. Praštil muže, který ho chtěl zastavit

24. května 2024  13:37

Čtrnáct osobních automobilů poškodil v noci na dnešek čtyřicetiletý muž v Karlových Varech....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Stovka ryb uvázla v mělkém odtoku, hasičům se podařilo všechny zachránit

24. května 2024  16:05

Více než stovku ryb, které se především kvůli dešti přepadem z vodní nádrže dostaly do jejího...

Sousedé přivítali v Jenišově trenéra mistrů Rulíka. Kouč se těší na golf

1. června 2024  9:34

Radime vítej doma, trenére ukaž medaili. Podobné projevy radosti slyšel od svých sousedů v Jenišově...

Fotí už 70 let. Snímky s příběhem a emocemi přežijí i dobu mobilní, věří

1. června 2024  9:11

Bezmála sedmdesát let provází fotografování Jana Boreckého ze Žlutic. Od dětství fotografoval rád...

Jádro je stále ve hře, pro modulární reaktor je však vhodnější Vřesová

31. května 2024  12:38

Lokalita areálu ve Vřesové na Sokolovsku zůstává ve hře pro případné umístění malého modulárního...

Před deseti lety udeřilo v regionu jedno z nejsilnějších zemětřesení

31. května 2024  8:47

Jedno z nejsilnějších zemětřesení v historii země postihlo Chebsko a Sokolovsko před deseti lety,...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...