Karlovarské muzeum vystavuje nalezený poklad, půlstoletí ho nikdo neviděl

Déle než půl století ležel v depozitáři Muzea Karlovy Vary všemi zapomenut. Nyní muzeum představuje část z fondu, který se více méně náhodou podařilo znovu objevit. Sbírka čítá na deset tisíc předmětů z nejrůznějších míst regionu. Na výstavě prezentuje muzeum jen její část.

Výstava představuje nález zapomenutého sbírkového fondu, který již více než půl století nikdo neviděl. Mezi nalezenými předměty se nacházejí přírodniny, porcelán, plastiky, relikviáře, předměty denní potřeby jako brýle, přezky, spony, šicí potřeby, oděvy, brože či přívěsky, dále pak hračky, betlémy, smaltované komponenty i militárie.

„Některé předměty pocházejí ze starých expozic ve Žluticích a Jáchymově z počátku 70. let 20. století,“ uvedla kurátorka výstavy Nalezený poklad Dominika Kožešníková. 

Velkou část nalezeného fondu pak podle ní tvoří artefakty z kostelů v zaniklé oblasti Doupovska. „Jsou to například sochy či relikviáře,“ upřesnila kurátorka. 

Dominika Kožešníková, ředitelka muzea a kurátorka výstavy, ukazuje dřevo z balkonu karlovarské Zámecké věže, které se zachoval poté, co do věže 24. května 1886 uhodil blesk.

Další část objeveného fondu pak do muzea putovala ze zrušených kabinetních a školních muzeí. Součástí expozice však budou i předměty běžné potřeby, jako jsou například brýle, spony, věci na šití a podobně. 

„Ty tvořily v minulosti sbírku muzea Antona Pittroffa v domě U Dvou mořských panen na Staré louce. Část tohoto fondu je ve sbírkách Muzea Karlovy Vary už delší dobu. Část ale zůstala zapomenuta, a je tak součástí Nalezeného pokladu,“ doplnila kurátorka a ředitelka karlovarského muzea.

Jedinečný porcelán

Samostatnou kapitolou nálezu je pak podle ní porcelán. Ten se do znovuobjeveného fondu dostal z karlovarské keramické školy a tvoří jej výrobky jak místních porcelánek ve Staré a Nové Roli, tak díla samotných studentů školy. 

„Jsou to věci z předválečné historie Karlových Varů. Na výrobcích jsou německy napsaná jména učitelů a žáků školy. Něco takového nemají ani v keramce,“ řekla k historii porcelánu Kožešníková.

Výstava Nalezený poklad představuje jen malou část z objeveného fondu. „Asi tak desetinu,“ dodala Dominika Kožešníková. 

Unikátní objev mohou zájemci za dodržení platných opatření obdivovat do konce února příštího roku.