Slavnostní zahájení výstavby haly B v Panattoni Parku Ostrov North. Plocha pro...

Slavnostní zahájení výstavby haly B v Panattoni Parku Ostrov North. Plocha pro stavbu haly už je zpevněná a na místě začínají pracovat první stavební stroje. Na pozadí Rudá věž smrti. (10. listopadu 2021) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Referendum o výšce haly v průmyslovém parku plánuje Ostrov na polovinu února

  • 0
Na sklonku března uplyne lhůta pro uspořádání odloženého referenda v Ostrově na Karlovarsku. Místní v něm dostanou šanci vyjádřit se k záměru investora zvýšit jednu z hal v Panattoni parku Ostrov - North. Původně se mělo referendum uskutečnit 10. prosince, to však nebylo možné kvůli nouzovému stavu. Radnice nyní hledá nový termín.

„Na pondělním zasedání rady jsme přijali usnesení, že doporučujeme zastupitelstvu města referendum vyhlásit na 18. února. Aby to bylo takto možné, tak jsme svolali zastupitelstvo v mimořádném termínu na pondělí 17. ledna, kde bychom chtěli nový termín vyhlásit,“ řekl Poledníček.

Opozičním zastupitelům je podle Pavlíny Liškové více méně jedno, kdy se posunuté referendum uskuteční. „Ale čím dřív, tím lépe. Lidé mohou zapomenout. Sejde z očí, sejde z mysli. Termín by měl být takový, aby se celá záležitost ještě stihla připomenout v Ostrovském měsíčníku,“ řekla zastupitelka.

Té, ostatně jako většině opozičních zastupitelů, vadil fakt, že se původně mělo o halách rozhodovat uprostřed adventu.

„I čas referenda od 12 do 20 hodin nám přišel nevhodný a zřejmě účelový. Nehledě k tomu, že covid byl už tehdy na vzestupu, takže se dalo předpokládat, že může dojít k určitým opatřením, která by znemožnila lidem k referendu přijít,“ už dříve uvedl zastupitel Jiří Pavlík.

Jen 80 metrů od Rudé věže smrti

Obyvatelé Ostrova se v referendu mají vyjádřit k záměru navýšit druhou z hal v někdejším areálu Škody Ostrov z původních 12 na 22 metrů. Plocha haly sto tisíc metrů čtverečních by přitom zůstala nezměněná. Kritici této změny poukazují na fakt, že má hala vyrůst jen 80 metrů od Rudé věže smrti. Podle odpůrců stavby tím bude památka UNESCO ohrožena.

Pokud se ke změně územního plánu vyjádří ostrovská veřejnost negativně, je společnost Panattoni připravena pokračovat v původním projektu.

„Jen se nám zřejmě nepodaří oslovit top firmy, které jsou připravené investovat do moderních technologií. Pro potřeby většiny společností, které chtějí efektivně skladovat, případně vyrábět ve vícepatrovém objektu, je třeba jít výš, než se původně v parku Ostrov North uvažovalo,“ uvedl při slavnostním zahájení stavby první haly v areálu někdejšího podniku Škoda Ostrov Pavel Sovička, generální ředitel společnosti Panattoni pro Českou a Slovenskou republiku.

,