Vloni se v Karlovarském kraji zapojilo do sčítání 727 lidí. Pozorovali 13 399 různých ptáků. Nejčastěji spatřili sýkoru koňadru, která se objevila v 85 procentech všech odeslaných záznamů. Na pomyslném stupínku vítězů se vedle koňadry umístili i vrabec domácí a sýkora modřinka.
Lidé hojně hlásili typické krmítkové a zahradní druhy, které v zimě vyhledávají obživu v blízkosti člověka, například vrabce polního, hrdličku, kosa a stehlíka.
Obvyklé putování ve velkých hejnech zajistilo přední místa kvíčalám, čížkům a mlynaříkům. Naopak mezi vzácná pozorování patří záznam křivky obecné, orla mořského, šoupálka či luňáka červeného.
V parku i u rybníka
„Velmi nás těší zájem o Ptačí hodinku. Přináší cenné údaje o zimním výskytu ptáků v Česku. Letos si budeme zvlášť všímat rehků domácích. Tento druh, který jsme vyhlásili ptákem roku 2024, v Česku čím dál častěji zimuje a my se na jeho chování chceme zaměřit. Spustili jsme i speciální projekt Rehci v zimě,“ uvedl Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.
Podle něj mohou lidé ptáky pozorovat a sčítat prakticky kdekoli. „Nemusí jít jen o krmítko na zahradě či na balkoně. Zajímavé je sčítání v městském parku či v přírodě. I v lese a u rybníka narazíte na zajímavé druhy. Zásadní je dodržovat čas. Tedy sčítat přesně 60 minut, a to na jednom místě. Pokud je u sčítání víc lidí, měl by za skupinu odejít jediný záznam,“ řekl Vermouzek.
Co dát do krmítka?
„Cenná jsou i hlášení, že se během hodiny žádný druh nevyskytl. Získaná data budeme zpracovávat po 15. lednu,“ podotkl Vermouzek.
Při sčítání se zapisuje nejvyšší počet ptáků jednoho druhu, které člověk vidí v jeden okamžik. U krmítka mají sčítači jedinečnou šanci ovlivnit, jaké druhy k němu zavítají. A to hned dvěma způsoby.
Olejnatá semena, jako jsou například slunečnice, lákají všechny druhy sýkor, lojové koule brhlíky a strakapoudy, pšenice a proso vrabce, jablka a jeřabiny kosy a drozdy. Někteří ptáci preferují sběr potravy ze země. Rozhoz tedy potěší hrdličky, sojky či kosy. V žádném případě však nelze podávat osolené a kořeněné zbytky z kuchyně, čerstvé pečivo či přebytečné vánoční cukroví.
17. února 2019 |