Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z hazlovského zámku se opět stává chlouba obce, vznikne i nové náměstíčko

  9:30
Zámek v Hazlově býval ruinou na zboření. To se však v posledních letech mění. Poté, co se do první zrekonstruované budovy v zámeckém areálu přestěhoval hazlovský obecní úřad a knihovna, se někdejšímu správnímu centru vrací původní význam. Oprava, s níž obec začala v roce 2018, byla náročná. Vyžádala si celkem 32 milionů korun.

„Jako první jsme rekonstruovali nejzachovalejší budovu zámku, objekt bývalé restaurace. Právě tudy totiž vedl průchod do kostela, který je uvnitř areálu,“ vysvětlila starostka Lenka Dvořáková. Během opravy se však ukázalo, že rekonstrukce bude muset být zásadnější, než se čekalo. Radnice kvůli tomu musela nechat přepracovat i projekt.

„Dřevěné konstrukce, které se odkryly, byly v havarijním stavu. Bylo jasné, že se bude muset rozebrat celý barokní krov. Vzhledem k tomu, že se jedná o památku, opravy se dělaly dobovými technikami. Kompletně shnilé pozednice položené na zdivu jsme museli nahradit ručně tesanými trámy. Rovněž některé další části krovu bylo nutné vyměnit,“ uvedla starostka.

Plány jsou i se zbytkem objektu

Další problém nastal s pavlačí, která měla dostat jen nový nátěr. „Trámy, na nichž pavlač stojí, byly do poloviny shnilé a musely se vyměnit. Použili jsme na to milion korun, které Hazlov získal jako odměnu za titul Vesnice roku 2019. Teď je na pavlači krásná čítárna a kavárnička. Tady lze, když někdo na úřadu či v knihovně napeče, dostat ke kávě i domácí koláč,“ řekla starostka.

Jak uvedla, obec má velké plány i se zbývajícími budovami zámku. Vedle knihovny je bývalá konírna se zachovalou kamennou podlahou a žlaby. Tady by měla být obřadní a výstavní síň. Rohový dům s polozbořeným objektem nad novým parkem poslouží po dostavbě, zastřešení a opravě jako byt správce. Další objekt, z něhož je už ruina, obec nechá zakonzervovat a využije jako terasy.

Obec Hazlov už několik let opravuje místní zámek, který se tak stává chloubou obce.

K areálu teď patří i nový park

V plánu je i oprava schodišťové věže, která v minulosti sloužila jako spojnice již zřícených budov. O kamenné stupně už však věž přišla, kdosi je odsud v minulosti odvezl. „Chceme tu nechat udělat provizorní dřevěné schodiště, aby bylo možné na věž vystoupat a rozhlédnout se kolem. Je to zajímavá památka a bylo by škoda ji lidem neotevřít,“ podotkla starostka.

Na areál zámku navazuje nově vytvořený park, který láká k posezení a odpočinku. Konají se tu i svatební obřady. Podle Dvořákové nebylo vůbec jednoduché tuto část obce přetvořit a upravit. „Ale daří se a já jsem pyšná na to, co jsme už dokázali. Části zámeckého areálu jsme vdechli nový život a díky tomu dnes máme nové, důstojné sídlo obce,“ podotkla.

Obec počítá také s náměstíčkem

„Důležité je, že pokračujeme a zchátralý areál dál zachraňujeme. Ještě nám zbývá udělat pěkné náměstíčko, které v Hazlově nemáme. Nabízí se možnost vybudovat je před zámkem, kde je volná plocha. Dlažbu jsme získali darem od Aše, kde rozebrali starou silnici z žulových kostek. Právě ošlapané kameny jsme chtěli, aby povrch našeho náměstí nebyl z nového materiálu,“ dodala Dvořáková.

„Věřím, že se podaří náměstíčko nebo náves brzy vybudovat. Tím se i celý zámecký komplex pozvedne. Chceme vytvořit důstojné centrum obce, které naváže na historii a bude žít přítomností,“ doplnila Dvořáková. Budova bývalého úřadu u obchodu a ordinace, se má změnit na komunitní dům pro seniory. K tomu účelu postupně vznikne deset menších bytů a společenská místnost.

Z historie hazlovského zámku

První písemná zpráva o hazlovském hradě, sídle rodu pánů z Hazlova, pochází z r. 1224. Na počátku 15. století však tehdejší majitelé z Chebska odešli a Hazlov koupil chebský měšťan Mikuláš Jur. Poté drželi Hazlov Landwüstové a následně Maléříkové. Jan Maléřík byl významným odpůrcem známého loupeživého rytíře z rodu Zedtwitzů, který vládl v blízké Libé.

Kolem roku 1579 získal Hazlov Volf Václav z Kocova. Majitelé se pak rychle střídali až do roku 1683, kdy hrad s celým panstvím získali Moserové. Ti sídlo rozšířili a přestavěli na zámek. Hazlov rod vlastnil do roku 1795. Posledními soukromými majiteli zámku byli Helmfeldové, kterým v roce 1945 majetek zabral stát.

Zámek získal do správy státní statek a nastal rychlý úpadek, který vyvrcholil v roce 1967 demolicí hospodářského zázemí a později částečným pobořením samotné hlavní budovy, na níž byl dokonce vydán demoliční výměr. Naštěstí se tehdy nebouralo, ale zámek byl ponechán osudu a chátral dál. O záchranu někdejšího panského sídla, které je od roku 1958 kulturní památkou, se nyní snaží obec Hazlov.

  • Nejčtenější

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Unikátní hrob z doby halštatské pod Vladařem vydal jantarové tajemství

20. května 2024  18:03

Množstvím uložených jantarových předmětů unikátní hrob objevili na poli nedaleko obce Močidlec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek

23. května 2024  14:09

Až 150 milionů kusů plechovek s nápoji chce ročně stáčet společnost Bofillex, která spustila provoz...

Senior věděl, že ho okrádá falešná sociální pracovnice. Opět ji pustil do bytu

23. května 2024  10:14

Pocit osamělosti někdy přiměje seniory snášet těžko pochopitelné věci. Třeba i vědomí, že je...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vandal, jenž ničil auta dlažebními kostkami, je ve vazbě. Řádění natočil svědek

25. května 2024  21:59

Až deset let vězení hrozí čtyřicetiletému výtržníkovi, který v noci na čtvrtek poškodil v Karlových...

Tisíc dětí bez pediatra. Problémy příhraničí se prohlubují, varují obce

27. května 2024  9:35

Ekonomická stagnace, špatné dopravní spojení s vnitrozemím a především nedostupná lékařská péče...

Nemoc vlastního syna přivedla majitelku farmy k pomoci handicapovaným

26. května 2024  9:11

Fotografii a propagační výtvarnictví vyměnila za přírodu, ekologické zemědělství a pomoc postiženým...

Vandal, jenž ničil auta dlažebními kostkami, je ve vazbě. Řádění natočil svědek

25. května 2024  21:59

Až deset let vězení hrozí čtyřicetiletému výtržníkovi, který v noci na čtvrtek poškodil v Karlových...

Krkavčí táta z hor. První mu uletěl, teď se v bistru stará o nové ptáče

25. května 2024  9:33

Když loni Václavu Zápotočnému, provozovateli občerstvení Maringotka v Hřebečné, uletěl ochočený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...