V Chebu vrcholí dostavba nemocnice, hotovo má být v polovině září

  • 1
V Chebu vrcholí plánovaná dostavba nemocnice za půl miliardy. Skončit má v polovině září. První pacienty by oddělení mohla přijmout ještě letos. Lidé z širokého okolí budou mít konečně k dispozici moderní nemocniční zařízení vybudované podle evropských standardů.

„Smluvní termín dokončení je 19. září. Předpokládáme ale, že ten termín se asi nestihne, nicméně mělo by být hotovo to zásadní. Pak budeme stavbu postupně přebírat, kontrolovat a kolaudovat. Předpokládáme, že dejme tomu do konce října stavebníci odejdou a vše začne fungovat tak, jak by mělo,“ uvedl náměstek hejtmana Dalibor Blažek k rekonstrukci nemocnice, jejímž provozovatelem je společnost Karlovarská krajská nemocnice (KKN) a vlastníkem Karlovarský kraj.

Podle slov náměstka Blažka v současné chvíli stavbu nejvíce brzdí dokončení instalace vzduchotechniky.

„To je hodně náročná část rekonstrukce a dodavatelské firmy tam neposílají podle nás dostatečný počet pracovníků. Přitom na vzduchotechniku je navázán slaboproud nebo třeba instalace podhledů, kterými se vše nakonec zakryje,“ vysvětlil Blažek s tím, že dokončené jsou například fasády, přístavba či rekonstrukce střechy.

Hotovo mělo být už dávno, přestavba začala už v roce 2017. Jenže původní zhotovitel, sdružení firem ESB-VCES Nemocnice Cheb, tvrdil, že v projektu jsou chyby, a stavba vázla. Kraj na konci roku 2019 kvůli zpožďování zakázky s firmou ukončil spolupráci.

„Docházelo k velkému skluzu termínů. Když jsme pak odstoupili od smlouvy, musela se stavba doprojektovat, oddělit to, co už bylo hotové, a na ten zbytek soutěžit nového zhotovitele,“ řekl Blažek s tím, že spor s původní firmou nyní řeší soud.

Podle jeho slov zdržení zakázku prodražilo o desítky milionů korun. „V neposlední řadě došlo i ke ztrátám v hospodaření KKN, protože nemocnice nemůže jet na plný výkon, a nezískává tedy úhrady za péči jako při plném vytížení,“ dodal náměstek.

Nyní dokončuje práce původního zhotovitele firma Metrostav. Kromě rekonstrukce objektu B má dodělat práce na venkovních komunikacích, veřejném osvětlení a chodnících. Stavební úpravy se dotkly i hlavního vstupu do nemocnice, před kterým vzniklo parkoviště.

Komplikace pro pacienty i personál

Vzhledem k tomu, že rekonstrukce probíhá za provozu, nese s sebou nápor na pacienty i personál.

„Významně nám komplikuje provoz. V podstatě chybí třetina nemocnice, oddělení jsou různě provizorně rozmístěna a obtížně spolu komunikují. Stavba působí hluk, víc se všude práší. Svou roli hraje i přeprava pacientů,“ popsal ředitel Nemocnice Cheb Martin Krušina, který přiznal, že obdivuje sestry, lékaře i ostatní personál, jak se s náročnou situací vyrovnává.

„Je až neuvěřitelné, co všechno byli ti lidé ochotni udělat a že to vydrželi tak dlouho. Je vidět, že o ‚svoji‘ nemocnici opravdu stojí. My všichni se teď upínáme k tomu, že nebude dlouho trvat a práce skončí. Prostředí zde bude opravdu pěkné, moderní, to je vidět už nyní. Pokoje jsou velkorysé, se samostatnými koupelnami, vymalované v příjemných pastelových barvách. Chceme část použít jako nadstandardní pokoje, které umožní větší komfort. Pokud o to pacienti budou stát, budou mít příležitost ležet samostatně. Myslím, že i tím léčba pokročí západním směrem. Věřím, že moderní prostředí pomůže i při shánění posil do našich týmů,“ dodal Krušina.

Probíhající rekonstrukce chebské nemocnice, která byla založena v roce 1913, bude stát přibližně 560 milionů korun. Od Karlovarského kraje zařízení získalo dalších 170 milionů na vybavení přístroji a nábytkem.