V Mariánských Lázních opět zpívá fontána, letos však jen do konce srpna

  • 0
Do nové sezony vkročila poslední dubnový večer Zpívající fontána v Mariánských Lázních. Letos bude hrát jen do konce srpna. Od září čeká turistickou atrakci rozsáhlá modernizace. Práce vyjdou na přibližně 38 milionů korun a skončit by měly do startu lázeňské sezony v příštím roce.

„Fontána je v havarijním stavu. S velkou pravděpodobností funguje jen díky péči Petra Matějky, který se o ni řadu let stará,“ řekl mariánskolázeňský starosta Martin Hurajčík.

Připomněl, že od svého vzniku v roce 1986 fontána neprošla žádnou větší opravou. „Generální rekonstrukce je tak nezbytná. Budou se instalovat nové rozvody, nádrže a čerpadla, výměnu čeká elektroinstalace, reflektory i reproduktory. Je třeba opravit hydroizolaci, povrchy, nášlapné vrstvy, ošetřit a zakrýt stávající výztuže železobetonových konstrukcí. Bude také vybudován nový vstup do strojovny. Součástí generální opravy fontány bude také vyčištění povrchů a repasování ozdobných prvků,“ popsal starosta průběh oprav.

Přestože se město snažilo získat na připravovaný projekt dotaci, žádnou vhodnou nenašlo. Opravu tak bude financovat ze svého rozpočtu. „Práce by měly přijít na necelých 38 milionů korun. Z toho 13 milionů uhradíme z městského Fondu z pobytu,“ vyčíslil starosta.

Podle jeho slov je fontána jednou z ikon města, která láká do Mariánských Lázní každý rok tisíce návštěvníků. A také proto si modernizaci zaslouží. „Je to ale finančně i časově náročný projekt, který si navíc vyžádal zkrácení sezony. Zpívající fontána tak letos bude hrát nejspíš jen do konce srpna. Některé práce totiž není možné provádět v zimě,“ vysvětlil starosta.

Mariánské Lázně vlastní fontánu víc než deset let. „Město ji bezúplatně převzalo od společnosti Léčebné lázně, která do té doby prováděla běžnou údržbu,“ připomněl radní Zdeněk Král.

Fontána se poprvé rozezpívala v roce 1986. Její stavba byla součástí rekonstrukce promenády Maxima Gorkého. Autorem návrhu je architekt Pavel Mikšík. Fontána má deset základních střikových systémů s několika sty tryskami.

Dominantní střední střik dosahuje výšky šesti metrů. Technické zázemí je umístěno v podzemí pod fontánou a tvoří jej strojovna s deseti čerpadly, akumulační nádrž o objemu 25 tisíc litrů a elektrická rozvodna.