Malého chlapce transportoval po pádu na sjezdovce vrtulník do německé nemocnice.

Malého chlapce transportoval po pádu na sjezdovce vrtulník do německé nemocnice. | foto: Horská služba Krušné hory

Pětiletý hoch byl po pádu na Klínovci v bezvědomí, letěl pro něj vrtulník

  • 4
Vrtulník letěl ve čtvrtek odpoledne pro pětiletého chlapce z Německa, který nedaleko skiareálu na Klínovci při hře nešťastně spadl na hlavu a upadl do bezvědomí. Horskou službu volali svědci z dolní stanice lanovky.

Nejblíže k místu nehody byl horoslužebník na obhlídce Jan Šimeček. „Ihned jsem tam vyrazil na skútru. Kolega ze stanice mi jel na pomoc se saněmi a další výbavou. Když jsem se blížil, slyšel jsem už zraněného chlapce plakat, což je vždy dobré znamení, když je raněný už při vědomí.“

Na místě členové horské služby zjistili, že otec dítěte už komunikuje s německou záchrannou službou. Záchranáři se ujali komunikace a domluvili předávací bod přímo na Klínovci, kam němečtí záchranáři poslali vrtulník.

„Na místě jsme chlapce ošetřili, nasadili krční límec, upevnili do vakuové matrace a transportovali na předávací bod na vrcholu Klínovce. Tam ho ošetřili lékaři z německé záchranné služby a po příletu vrtulníku byl chlapec ihned dopraven do německé nemocnice,“ popsali záchranáři.

„Chtěl bych poděkovat za spolupráci jak všem kolegům záchranářům, tak zaměstnancům areálu, kteří nám hodně pomohli,“ zdůraznil Šimeček.

Pozor na tvrdý sníh

Zároveň horská služba upozorňuje na horší kvalitu sněhu v části lyžařských areálů. Přestože část sjezdovek i ostatních ploch je díky teplejšímu počasí měkká, na místech, která zůstávají ve stínu, je stále velmi tvrdý sníh.

„Při pádech na hlavu mohou být právě taková místa velmi nebezpečná. Hory jsou díky prázdninám plné turistů. Touto cestou bych je chtěl požádat, aby pohybu jak na sjezdových tratích tak mimo ně věnovali zvýšenou pozornost,“ uzavírá náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Račko.