K jednání o krajské koalici vyzval lídr kandidátky ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec (ODS).

K jednání o krajské koalici vyzval lídr kandidátky ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec (ODS). | foto: Václav Šlauf, MAFRA

ODS a KDU-ČSL ve Varech zvou demokratické strany k jednání o koalici

  • 12
Koalice ODS a KDU-ČSL v Karlovarském kraji vyzvala ostatní demokratické strany k jednání o krajské koalici. Spolu s ANO, se kterým ODS a KDU-ČSL uzavřela partnerství krátce po volbách, a několika zastupiteli z ostatních stran, disponuje tento projekt 20 hlasy ve 45členném zastupitelstvu. ANO nabídlo koalici ODS a KDU-ČSL místo hejtmana.

Oponentní návrh koalice, který dojednal trojblok STAN, Piráti, Volba pro kraj spolu s hnutím Místní a SNK1, ale disponuje 21 hlasy.

ODS dosud navrhovala koalici založenou na spolupráci parlamentních stran. Hnutí STAN, které skončilo ve volbách na druhém místě po ANO, ale už před volbami odmítalo spolupráci s ANO a SPD. Nyní se ODS a KDU-ČSL obrací na zástupce všech demokratických stran.

„Nejdůležitější je z našeho pohledu program budoucího vedení kraje, který musí být postaven na hospodárnosti, odbornosti a kvalitním rozvoji našeho kraje. Pokud představitelé ostatních demokratických stran myslí vážně svou starost o náš kraj, nebudou tato jednání blokovat na úkor osobních ambicí o jednotlivé pozice ve vedení kraje,“ uvedl ve výzvě lídr kandidátky ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec (ODS).

O sestavení koalice se neúspěšně pokusilo vítězné ANO. Nyní nabídlo koalici ODS a KDU-ČSL i místo hejtmana. „Vnímáme to jako pokus pro odblokování patové situace a konstruktivní snahu o postavení nového vedení našeho kraje,“ doplnil Jakobec s tím, že o hejtmanovi bude ještě ODS a KDU-ČSL jednat.

Naopak uskupení, které zatím dohodl trojblok STAN, Pirátů a VOK vyzval opakovaně k jednání koalici ODS a KDU-ČSL. Ta zatím odmítá a trvá na spolupráci s ANO.

„Stále platí naše pozvání k účasti na této platformě, kdy jsme připraveni prodiskutovat preference a programové priority partnerů. K této potřebné diskusi bohužel zatím nemohlo dojít vzhledem k odmítnutému setkání. Vzhledem k tomu, že všechny ve výzvě uvedené subjekty si vzájemně potvrdily jednotu v dalším koaličním jednání, dříve navrhovaný formát koalice parlamentních stran se ukazuje jako nereálný, respektive menšinový,“ uvedl v úterý ve výzvě k jednání určené koalici ODS a KDU-ČSL lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA).