Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvůli při s dodavatelem byli lidé v Chodově bez tepla, hrozí ještě krátké výpadky

  1:07aktualizováno  16:58
Dodávky tepla a teplé vody se ve čtvrtek kolem 15. hodiny podařilo obnovit v části Chodova na Sokolovsku. Několik paneláků bylo bez topení od středečního odpoledne. Situace je důsledkem sporu města a dodavatele. V době, kdy městská společnost Teplo Chodov přebírala první z 19 výměníkových stanic, totiž zřejmě dosavadní dodavatel, společnost Marservis, na dálku zařízení odstavil. Město informovalo, že nyní může docházet ještě ke krátkodobým výpadkům dodávek.

Dodávky tepla se podle starosty Patrika Pizingera povedlo obnovit ve čtvrtek odpoledne. Městu se podařilo dálkové ovládání zařízení obejít. „Podařilo se nám ovládání odpojit a nahradit manuálním. Teplo tak opět proudí. S ohledem na tuto zkušenost musíme vyhodnotit, jak postupovat při přebírání dalších výměníků,“ řekl odpoledne Pizinger pro ČTK.

Na webu města se píše, že „v souvislosti s dalším přebíráním městského teplofikačního majetku může docházet ke krátkodobým výpadkům dodávek tepla a teplé vody v částech Chodova, nemá se však jednat o trvalý stav.“

Společnost Marservis už nemá oprávnění s teplofikační technologií města nakládat. O tom, že zařízení patří městu, rozhodl už v květnu Nejvyšší soud. Energetický regulační úřad (ERÚ) navíc 16. listopadu Marservisu odebral licenci nutnou pro poskytování služby. Tu ve stejný den přidělil firmě Teplo Chodov.

„Když ve středu přišli zástupci městské společnosti a radnice do výměníkové stanice, normálně fungovala. Po půl hodině ale ztichla. V okamžiku, kdy už byli všichni venku, přijel jednatel Marservisu a zavolal policii. Té jsme předložili veškeré dokumenty. Policisté věc pouze zadokumentovali,“ popsal situaci ze středečního odpoledne Pizinger.

Výhrůžky nebrali na lehkou váhu

Podle něj byl jednatel Marservisu Václav Rumlena ochotný stanici opět spustit, ale jen za předpokladu, že město uzná jeho firmu jako vlastníka. „I kdybych chtěl, takové potvrzení mu vydat nemohu. Existuje verdikt Nejvyššího soudu, podle kterého je teplofikační majetek náš,“ vysvětlil starosta. Jednatel údajně prohlásil, že o žádném rozsudku soudu nic neví a licenci nepotřebuje.

Jednatel Marservisu navíc podle Pizingera vyhrožoval tím, že pokud se bude město snažit dál přebírat výměníkové stanice, vypne je všechny. „Tuto výhrůžku jsme nevzali na lehkou váhu, proto jsme přebírání majetku přerušili,“ doplnil Pizinger. Situaci označil za bezprecedentní vydírání.

Jednatel společnosti Marservis se k problémům vyjádřil pouze písemně. Kanceláře firmy byly ve čtvrtek prázdné, Rumlenův telefon sice vyzváněl, ale nikdo neodpovídal.

Marservis zpochybnil soudní rozhodnutí

„Tvrzení města Chodov a Tepla Chodov, že musí převzít technologii výměníkových stanic z důvodu rozhodnutí ERU a kvůli údajnému rozhodnutí soudu o majetku, se nezakládá na pravdě,“ uvedl v písemném vyjádření pro MF DNES Rumlena.

„Údajné soudní rozhodnutí, kterým v této chvíli město Chodov obhajuje svoje kroky ohledně převzetí majetku, je výrok soudu v právním sporu ohledně určení teplofikačního celku, zda je možné provozovat soustavu jako provozní části nebo jeden celek,“ stojí dále v prohlášení Marservisu.

„Výrokem soudu bylo v této kauze pouze řečeno, že teplofikační soustava tvoří jeden celek, ale nebylo nijak rozhodnuto ani určeno, komu tento celek patří a za jakých podmínek. Nejde o soudní rozhodnutí ohledně majetku, majetkového vypořádání a nelze z tohoto rozhodnutí vyvodit převzetí majetku, technologie ani provozu výměníkových stanic,“ napsal dále Rumlena.

Bez tepla se ocitlo i centrum pro postižené

Kromě domácností postihlo přerušení dodávek tepla a teplé vody i denní centrum pro klienty s mentálním postižením Mateřídouška. Jeho ředitelka Věra Bráborcová krok přirovnala k aktu terorismu. „Mám pocit, že to, co teď musím řešit, se mi snad jenom zdá,“ uvedla. Když se o problémech dozvěděla, nejdříve si myslela, že si někdo dělá legraci. Situace má ale k vtipu hodně daleko.

„Kvůli potřebám klientů u nás musí být daleko větší teplo, než je běžné,“ vysvětlila Bráborcová. Aby klienti netrpěli zimou, jsou v některých místnostech i tři elektrické přímotopy. To ovšem bude podle Bráborcové znamenat zvýšené náklady na elektřinu. „Viník by se k tomu měl postavit čelem a poslat nám třeba sponzorský příspěvek,“ doplnila ředitelka Mateřídoušky. O případném soudním vymáhání zvýšených nákladů zatím neuvažovala.

Naproti tomu chodovská radnice chce situaci řešit v trestně-právní rovině.

Na Facebooku si lidé neberou servítky

Na facebookovém profilu Chodova se ve čtvrtek odpoledne začaly objevovat příspěvky místních, podle kterých už v odstřižených domech topení funguje. Právě sociální sítě se staly dějištěm vášnivé diskuze o odpojení tepla a teplé vody.

Lidé nemají s firmou Marservis slitování. „Firma by se měla stydět. Trestají obyčejné lidi za to, že je roky živili. Doufám, že budou po zásluze potrestáni i s úrokama,“ napsala jedna z diskutujících.

„Asi bychom se mohli všichni, kterých se tato situace týká, sebrat a jednateli Marservisu jednohlasně přečíst rozhodnutí soudu, když ho neviděl a nečetl. Absolutní bezohledné jednání, z obyčejných občanů si dělají rukojmí. Doufám , že ten, co je za to zodpovědný, bude potrestán,“ navrhovala další.

  • Nejčtenější

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Svépomocí už 21 let opravuje historickou usedlost. Často stylem pokus omyl, říká

29. dubna 2024

Premium Při příjezdu do Valče na Karlovarsku si mohou turisté u silnice všimnout šipky, která láká k...

Na okraji Mariánských Lázní se dočkají zastávek jako v civilizovaném světě

29. dubna 2024  9:44

Takřka v příkopu a navíc bez ochrany proti dešti, větru či slunci, jen kousek od svištících...

Slávistky otočily první semifinále s Kynžvartem a vyhrály o dvě branky

28. dubna 2024  19:19

Házenkářky mistrovské Slavie po velkém obratu vyhrály první ligové semifinále nad Kynžvartem a do...

Energie pokračuje v představování posil. Z Liberce přichází útočník Šír

28. dubna 2024  11:32

Hokejový útočník Jan Šír bude v extralize nově hrát za Karlovy Vary. Čtyřiadvacetiletý hráč...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...