Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z ruiny v Červené Řečici je zase perla, unikátní zámek se otevřel veřejnosti

  8:56
Po desítkách let chátrání se zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku dočkal vzkříšení. V areálu skončila stavební obnova hlavní části renesanční památky za více než sto milionů korun. O víkendu poprvé otevřel brány turistům.

Ta změna je patrná hned na první pohled. Kdo dříve Červenou Řečicí na Pelhřimovsku projížděl, vybaví si nevzhlednou budovu zámku, která roky chátrala a připomínala ruinu. Patrná byla opadaná omítka, drolící se kameny a zdivo. V interiérech se nacházely dřevěné podpěry stropů, kachlová kamna chránilo bednění, dřevěné prvky byly napadené dřevomorkou, v jednom místě zdivem dokonce prorůstal strom.

To vše je minulost. Objekt, který je národní kulturní památkou a je v soukromém vlastnictví družstva Zámek Šebestián, po velké obnově za více než sto milionů korun prokoukl a ukázal se v celé své renesanční kráse.

„Ta proměna je zcela zásadní. Obnova zámku v Červené Řečici může být vzorem i pro ostatní kraje a příkladem, jak by obnova památkového objektu měla vypadat,“ poznamenal Jan Beránek z Národního památkového ústavu v Praze.

Areál zámku je poměrně členitý. Tvoří ho celkem šest propojených budov, které dohromady vytvářejí dvě nádvoří. V této hlavní etapě rekonstrukce šlo o kompletní obnovu exteriérů i interiérů vstupního křídla. Rekonstrukce se dotkla prvního nádvoří a většiny fasád. S výjimkou jedné jsou opravené také všechny střechy a krovy v areálu zámku.

„Jsem rád hlavně za nové střechy. Tím, že už do zámku neprší, považuji jej za zachráněný,“ je spokojený Jiří Moškoř, jenž patří společně s bratrem Vladimírem a Danielem Davidem k trojici vlastníků.

Hotová je jen třetina. Budou peníze na zbytek?

Přestože je proměna areálu zásadní, pořád se jedná o obnovu jedné třetiny areálu. Na rekonstrukci čekají ještě objekty na druhém nádvoří a opevnění.

Zámek Červená Řečice

Otevírací doba: Přes léto je otevřeno každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Poslední prohlídka začíná v 16 hodin. Prohlídkový okruh s výkladem trvá 45 minut.

Vstupné: Základní okruh Dospělí: 180 Kč Snížené vstupné: 150 Kč Děti do 6 let: zdarma. Vstup na nádvoří a prohlídka archeologické expozice: 50 Kč

Zdroj: Správa zámku

„Odhadem je tu investice ještě za dalších 200 milionů korun. Vím, že to je hodně, ale i ten zbytek by si zasloužil opravu,“ poznamenal architekt Jakub Masák, jehož architektonická kancelář Masák & Partner zpracovala projekt památkové obnovy.

Získání dalších dotací, jež by náklady pokryly, bude podle vlastníků obtížné. „Z dotací jsou nyní vyřazené památky, které čerpaly v předchozím období. A pak se také výrazně změnily podmínky, kdy majitel musí přispět částkou ve výši třiceti procent. A v takovém objemu peněz je to pro nás nereálné,“ vysvětlil Daniel David.

Současným majitelům, kteří objekt získali v roce 2006, spadl zámek doslova do klína v rámci likvidace firem. „Nejsme žádní památkáři. Pohybujeme se v realitním byznysu,“ poznamenal Daniel David.

Architekt Jakub Masák však ocenil, že majitelé vnímají historickou hodnotu stavby. „Místo toho, aby to prodali, nebo nechali spadnout, tak se tomuto objektu opravdu věnovali,“ chválil.

Prohlídky, koncerty, výstavy, ubytování

Cesta k tomu byla ale dlouhá. Po letech, kdy se řešily jenom nejnutnější opravy, se podařilo získat finance na zásadní obnovu. Největší změna podle Davida nastala v roce 2014. „Díky zápisu na seznam národních kulturních památek jsme mohli v roce 2016 zažádat o evropské dotace. V roce 2020 po několika kolech výběrových řízení začala rekonstrukce,“ popsal Daniel David.

Často z jeho úst zaznívá, že obnova zámku je malý zázrak. „Moc jsme v to nedoufali. Podílela se na tom ale celá řada lidí a mnoho odborníků, památkářů a řemeslníků,“ zdůraznil.

V nejbližší době budou červenořečický zámek využívat turisté, kteří mohou navštívit prohlídkovou trasu umístěnou v přízemí zámku a v prvním patře vstupního areálu. Konat se zde budou i svatební obřady.

Zámecký areál si podle Daniela Davida přímo říká také o pořádání koncertů a výstav. „Chystáme i programy pro školy, aby zámek žil také v zimním období. Díky vytápění to bude možné,“ naznačil.

Do budoucna by podle Jiřího Moškoře mohlo být v areálu zámku rovněž ubytování. „Musíme ale pokračovat krůček po krůčku,“ dodal.

Jediný renesanční zámek pevnostního typu

Opravu zámku vítají i zástupci obce. „Bude to obrovský přínos pro turistiku v této oblasti,“ řekl Dušan Obranec, místostarosta Červené Řečice.

Areál renesančního zámku se nachází na jihozápadním okraji městečka. Jde o jedinečný dochovaný renesanční zámek pevnostního typu v České republice.

Stojí na místě původní tvrze v lokalitě spravované pražským biskupstvím a arcibiskupstvím už ve 12. století. V 16. století se uskutečnila rozsáhlá renesanční přestavba.

Po většinu času byla Řečice sídlem biskupů a arcibiskupů pražských. V době komunismu tam byly školní dílny, klubovna SSM i obecní byty. V roce 2006 ho získali současní vlastníci.

Turisté vidí i arcibiskupskou ložnici a toaletu

Na prohlídkové trase turisté nahlédnou i do nejintimnějších prostorů vysokých...

Sobota byla prvním dnem, kdy se na zámek v Červené Řečici podívali první turisté. Připravená pro ně byla prohlídková trasa s průvodcem.

Vyprávěl příběh zámku a nechal nahlédnout i do nejintimnějších prostorů vysokých církevních hodnostářů. „Chceme, aby si návštěvníci odnášeli dvě základní informace. A to, že zámek Červená Řečice patří mezi klenoty renesanční architektury s naprosto geniálním opevněním. A pak to, že to bylo letní sídlo pražského arcibiskupa,“ popisuje zaměření prohlídkového okruhu Martina Indrová ze společnosti Památky Plus, která instalaci připravovala.

Na zámek se díky dlouhodobé zápůjčce vrátily rovněž některé exponáty, které byly v jeho původním mobiliáři. Zapůjčeny byly ze zámku v Červené Lhotě. Další mobiliář je ze zámků v Jindřichově Hradci a v Náměšti nad Oslavou.

Hned na začátku prohlídky se turisté seznámili s archeologickými nálezy pocházejícími z výzkumu, který na zámku po dva roky dělala organizace Archaia Brno.

Nejvíce nálezů se archeologům podařilo najít ve studni, která před koncem 17. století přestala sloužit jako zdroj vody a byla využívána jako odpadní jímka. Lidé do ní odhazovali již nepotřebné věci a odpad z kuchyně. „V podstatě sloužila ke stejnému účelu jako dnešní popelnice,“ říká archeolog Petr Duffek.

Archeologové bádali do hloubky devíti metrů a ze studny si odnesli přes sto plných banánových beden nalezených artefaktů. Jejich výzkum stále ještě není u konce. „K unikátům patří dřevěný lis na sýr, dřevěná lopata využívaná zřejmě na sázení chleba do pece a rozsáhlý soubor zvířecích kostí. Byly tam i krájecí prkénka, příbory, ale třeba i boty,“ vypočítává Duffek.

Nálezy se podařilo poměrně přesně datovat do období konce 17. století a první poloviny 18. století díky souboru drobných mincí, datačních nápisů na keramice a dendrochronologickému datování dřevěných nálezů.

Ve vitrínách je k vidění keramika, která byla užívána na arcibiskupském stole. Vyniká bohatým zdobením. Je zde i poměrně vzácný soubor mezzomajolikové keramiky. „Jsou to keramické talíře s tmavě modrou glazurou a rytými ornamenty,“ poznamenal Duffek.

Prohlídka pak pokračovala do dalších částí zámku, kde se návštěvníci seznámili s unikátní architekturou i osobnostmi, jež na zámku pobývaly. Trasa vedla například do přijímacího sálu pražského arcibiskupa a také do jeho ložnice. Turisté nahlédli i na dobové toalety.

Prohlídku zakončuje videomapping. „Jsme pyšní na to, že se nám podařilo udělat vnitřní videomapping. Jde o model zámku, na který je možné promítat jeho historii a vývoj během staletí. Třeba ho nechat hořet,“ poznamenal jeden z trojice majitelů zámku Daniel David.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...