Kromě samotných trofejí zvěře uvidí návštěvníci výstavy i řadu vycpaných...

Kromě samotných trofejí zvěře uvidí návštěvníci výstavy i řadu vycpaných exponátů - třeba hlavy muflonů. | foto: Jana Nedělková, MF DNES

Žďárští myslivci ukážou ulovené trofeje, novinkou budou africké exponáty

  • 1
Jak vypadá paroží srnce a v čem se liší od trofeje jelena či daňka? Jaké zbraně skrývají v tlamě divočáci a jak velkou lebku mají lišky nebo třeba jezevci? To vše budou moci zjistit návštěvníci tradiční Výstavy trofejí zvěře, jež byla loni ulovena v honitbách žďárského okresu.

Přehlídka se koná ode dneška do neděle v sále Hasičské pojišťovny v ulici Komenského ve Žďáře nad Sázavou, otevřeno je denně mezi 8. a 17. hodinou. Výstava je určena jako obvykle nejen pro myslivce a znalce zvěře a přírody, ale i pro laickou veřejnost.

„Zváni jsou všichni, koho zajímá, jaká zvěř v naší přírodě žije a co obnáší její chov, přikrmování a další péče. Myslivost totiž není pouze lov, jak si někteří lidé bohužel myslí,“ řekl za organizátory Stanislav Císař, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

K hodnocení předali myslivci na Žďársku 1400 trofejí, většina byla srnčích

Osvětu chtějí myslivci šířit i mezi dětmi a mládeží, proto v pátek opět uvítají na výstavě také řadu malých návštěvníků ze školek a škol. „Připraveny pro ně máme dopolední ukázky sokolnictví v režii sokolníka Václava Augustina a také z kynologie, které se ujme Václav Nedělka,“ popsal Stanislav Císař. Školákům budou na místě k dispozici zkušení myslivci, kteří jim podají odborný komentář k vystaveným exponátům nebo zodpoví jejich dotazy.

Celkem bude na přehlídce k vidění na patnáct stovek trofejí, přičemž dominuje zvěř srnčí v počtu 1 230 kusů. Doplní ji paroží daňků a jelenů, rohy muflonů, zmíněné zbraně divokých prasat, lebky lišek, jezevců nebo psíků mývalovitých.

Exponáty až z Jihoafrické republiky

Chybět nebudou ani vycpané exponáty, a to srnci a mufloni. „Jako specialitu letošního ročníku tady představíme trofeje africké zvěře od Jana Velíka ze Svratky, který v Jihoafrické republice provozuje loveckou farmu,“ přiblížil novinku Císař. Příchozí si tak prohlédnou třeba zebru horskou, vodušku, kudu velkého, springboky či lesoně pestrého.

A nabitý program bude na výstavě i o víkendu, kdy si zájemci vyzkouší například střelbu na laserové střelnici nebo si u stánků vyberou ze širokého sortimentu potřeb a oděvů pro myslivce. Hostem akce bude také myslivecký spisovatel Dušan Pořízka a regionální autorka Zdeňka Šiborová, která píše dětské knihy, mezi nimiž nechybějí ani příběhy o zvířatech. Lidé si budou moci publikace těchto tvůrců zakoupit a nechat si je třeba i podepsat.

Jen málokterá myslivecká akce se obejde bez tradiční zvěřinové kuchyně a ani žďárská výstava trofejí nebude výjimkou. V bufetu se budou podávat mimo jiné kančí a daňčí řízky, guláš z divočáka, daňčí se šípkovou omáčkou, zvěřinová sekaná, kančí výpečky nebo zvěřinové klobásy.

6. února 2022


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit