Nová lékárna ve Žďáře nad Sázavou přispěje na chod místní polikliniky

  8:39
Novou lékárnu v příštím roce otevřou v budově žďárské polikliniky, která je příspěvkovou organizací města. Nahradí tam pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) sídlící v prostorách u hlavního vchodu do budovy.

Město v současnosti přispívá na provoz žďárské polikliniky 2,2 milionu korun ročně. Uzavření smlouvy na provoz lékárny přinese zhruba 300 tisíc korun ročně navíc. | foto: Jana Nedělková, MF DNES

„O tom, kam bude naše pobočka přemístěna, aktuálně vedeme intenzivní jednání s možnými pronajímateli. Nejpozději od února 2020 již ale bude na nové adrese. Naší snahou je, aby nedošlo k přerušení poskytovaných služeb a servisu pro klienty,“ informoval mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Důvodem ukončení provozu pobočky na dosavadním místě je právě záměr polikliniky využít prostor k provozu zdravotnického zařízení.

Nová lékárna Nobis by měla převzít prostory v březnu 2020, její otevření je pak naplánováno na zhruba polovinu příštího roku. Mezi ní a poliklinikou má fungovat partnerství založené na principu vzájemné podpory. Lékárna Nobis se zavázala mimo smluvní nájem dotovat každoročním finančním darem provoz polikliniky. Její zaměstnanci zase budou pacienty odkazovat na partnerskou lékárnu. Ve vzájemné propagaci mají také spolupracovat nová lékárna a současná výdejna zdravotnických potřeb, umístěná v suterénu polikliniky.

„Myšlenka lékárny na poliklinice není nová, vybudování plánovali i předchozí ředitelé. Byl proto vypsán záměr na pronájem, do kterého se však jiné subjekty nepřihlásily. Tato lékárna měla dlouhodobý, seriózní zájem a v avizovaném záměru byla jediným u chazečem,“ popsala ředitelka polikliniky Ilona Komínková.

Partnerská lékárna je podle jejích slov také jednou z cest, jak si může příspěvková organizace navýšit příjmy a vylepšit tak i komfort pro pacienty. „Město v současnosti přispívá na provoz polikliniky 2,2 milionu korun ročně. Vybavení organizace ale potřebuje neustálou obnovu, musíme dodržovat pravidelné technické kontroly. Zvyšují se požadavky na hygienu, bezpečnost a hlavně na platy zaměstnanců. Abychom zajistili pacientům komfort, hledáme nové zdroje financování. Pro polikliniku přináší uzavření smlouvy na provoz lékárny zhruba 300 tisíc korun ročně navíc, oproti stávajícímu nájemci,“ sdělila Komínková s tím, že také nutné úpravy s budováním lékárny si bude plně hradit nový nájemce.

Stávající lékárna funguje 27 let

Po otevření partnerské lékárny budou však v areálu polikliniky fungovat hned dvě taková zařízení jen pár desítek metrů od sebe. V budově, jež přímo navazuje na polikliniku, ale patří soukromému vlastníkovi již 27 let slouží pacientům Lékárna u Asklepia. „Pro mě i našich třináct zaměstnankyň byl tento krok nepříjemným překvapením. V minulosti jsme totiž poliklinice již několikrát spolupráci nabízeli, ale bez úspěchu,“ vyjádřil se Vilém Frendl, jeden z majitelů.

Jak moc ovlivní nová konkurence provoz jeho zařízení, si zatím odhadnout netroufá. Vyloučit však nelze ani propouštění. „Ale věřím, že lidé už jsou zvyklí k nám chodit a oceňují individuální přístup našich zaměstnankyň, stejně jako fakt, že pacientům vždy dáváme léky, které jim lékař skutečně předepsal, ne nějaké alternativy. Jako jedni z mála máme i vlastní kvalitní laboratoř, nemusíme si tak produkty nechat posílat odjinud,“ uvedl Frendl.

Po Úvalech Žďár

Nobis plánuje pro začátek zaměstnat šest pracovníků. „Podle následného provozu se rozhodneme, zda přibudou další. Hned po schválení projektu radou města jsme zaznamenali enormní zájem uchazečů o zaměstnání, a to zejména z řad obyvatel Žďáru,“ uvedl Jiří Mareš, spolumajitel společnosti Nobis Lékárny.

Firma kromě žďárské pobočky provozuje od roku 2013 jednu lékárnu podobného typu v Úvalech u Prahy.

„Poté, co jsme nabyli dlouholeté zkušenosti z rodinného podnikání ve zdravotnictví a s provozem lékárenského zařízení, jsme přemýšleli, jak naše podnikání dál posunout. Vypracovali jsme si detailní rešerši poliklinických zařízení na českém trhu s potenciálem na vybudování nové lékárny. Na základě této rešerše jsme došli k zjištění, že Poliklinika Žďár nad Sázavou je velmi významným poskytovatelem zdravotnických služeb v dané oblasti. Ale lékárnu ve vlastních prostorách neprovozuje,“ popsal Mareš. „Oslovili jsme tedy s naší nabídkou nejprve vedení polikliniky a poté i města. Projekt prodiskutovalo zastupitelstvo a následně byl schválen i radou,“ doplnil spolumajitel.

Sdílení po ekonomické stránce

Pacienti podle Mareše budou moci i ušetřit díky nové lékárně, která bude disponovat veškerým zázemím včetně laboratoře na individuálně připravované léčivé výrobky. „Nově vzniklé konkurenční prostředí bude nepochybně motivací pro poskytování lékárenských služeb na co nejvyšší úrovni. Samozřejmě bude ovlivňovat i cenovou politiku lékáren. Zároveň nejsme součástí žádného lékárenského řetězce, pacienti nemusí mít obavy, že by u nás dostali generika namísto lékařem předepsaných léků,“ uvedl Jiří Mareš.

Novinkou oproti stávající situaci je však podle něj skutečnost, že jako partnerská lékárna polikliniky bude sdílet její osud, zejména po ekonomické stránce. „Proto je pro nás rozvoj polikliniky ruku v ruce s rozvojem lékárny absolutní prioritou. Lékárna se stane dalším zdrojem financování nákladného provozu polikliniky, zavázali jsme se hradit výrazně vyšší nájemné než ostatní nájemci a dále na chod polikliniky budeme přispívat i formou smluvně definovaných příspěvků,“ dodal Jiří Mareš.

Že by byl Žďár lékárnami zahlcený, se nebojí ani vedení města. Podle údajů radnice je v něm aktuálně takovýchto zařízení celkem šest.

„Například Děčín má padesát tisíc obyvatel a je tam v provozu dvacet lékáren, to znamená jedna na dva a půl tisíce obyvatel. Ve světě je doporučovaný počet jedna lékárna na tři tisíce obyvatel. Z toho plyne, že jedna nebo dvě lékárny se ve Žďáře zajisté ještě uživí,“ vypočítal žďárský starosta Martin Mrkos.

Nedávné srovnání podle něj v počtu lékáren na tisíc obyvatel řadí Žďár až na 172. místo v republice a čtrnácté v kraji.

  • Nejčtenější

Prodával kolejiště i s domem, obří model nakonec daroval. Přenášel ho jeřáb

22. března 2024

Premium Nezvyklou podívanou zažili nedávno lidé ve žďárské Smetanově ulici. Autojeřáb tam stěhoval...

Moldavský autobus byl napěchovaný alkoholem, celníky upoutal chladicí přívěs

22. března 2024  14:04

Přes 600 litrů nelegálně převáženého alkoholu zajistili celníci z Vysočiny při kontrole moldavského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlínští hokejisté rozdrtili Litoměřice, semifinálovou sérii srovnala i Jihlava

20. března 2024  22:04

Zlínští hokejisté vyhráli ve druhém semifinálovém utkání první ligy v Litoměřicích drtivě 8:1 a...

Je jaro, Kobylinec na Třebíčsku pokryly květy vzácných modrých konikleců

23. března 2024  12:04

Přílivu návštěvníků nyní čelí přírodní památka Kobylinec u Trnavy na Třebíčsku. Rozkvetly zde...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ŘSD začne bourat sporný most přes D1. Přinese to uzavírku i protest místních

21. března 2024  8:51

Kvůli demolici nadjezdu se o předposledním březnovém víkendu uzavře na Vysočině dálnice D1. Od...

K úpravě sídliště ve Velkém Meziříčí si řeknou své i jeho obyvatelé

28. března 2024  12:02

Do revitalizace sídliště Bezděkov se chce pustit velkomeziříčská radnice. Oblast s vícepatrovými...

Říkají mu brodské moře. Rybník Cihlář blízko koupaliště se dočká vylepšení

28. března 2024  8:49

Několik rybníků, které mohou lidé využít pro koupání, je v okolí Havlíčkova Brodu. Vymyká se mezi...

Západní stranou náměstí v Jihlavě projedou auta, v neděli zde zaparkujete zdarma

27. března 2024  15:18

Masarykovo náměstí v Jihlavě bude od pátku nově průjezdné. Jednosměrná jízda z dolní na horní část...

Nahoře nástupiště VRT, dole regionální vlaky. Jihlavský terminál má mít tři úrovně

27. března 2024  8:53

Příprava vysokorychlostní tratě přes Vysočinu se posunula o další krok kupředu. Vedení Správy...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...