Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidiči ve Žďáře devastují trávníky, město proti nim nasadí i zátarasy

  6:05
Betonové kostky, kameny, žulové kvádry, dřevěné zábrany i zvýšený dohled strážníků. Taková opatření chtějí ve Žďáře nasadit do boje za záchranu zničených městských trávníků. Počet šoférů, kteří svá vozidla odstavují v zeleni, totiž neutěšeně roste, a zvlášť v jarním deštivém počasí je to už na stavu trávy dost znát.

Stání aut na nezpevněných plochách je i častým důvodem výjezdů strážníků. „Za loňský rok jsme těchto přestupků řešili celkem 177, což je poměrně dost. Navíc jde pouze o závažnější prohřešky, kde jsme zjišťovali i totožnost pachatele a udělovali pokuty. Desítky dalších případů jsme vyřešili na místě domluvou,“ vyčíslil Martin Kunc, vedoucí žďárské městské policie.

Ačkoliv postih za porušení vyhlášky o veřejném pořádku se může vyšplhat až na 10 tisíc korun, strážníci dle jeho slov rozdávají pokuty obvykle jen v řádech stokorun. „Každý případ řešíme individuálně, i s ohledem na aktuální situaci,“ podotkl Kunc.

Přijde zjednosměrnění ulic

Podle vedení města se ještě dají přimhouřit oči ve větších sídlištích, kde je parkovacích míst obecně nedostatek, navíc komunikace jsou tam velmi úzké. „To je třeba případ sídliště Stalingrad. Řadu takových ulic ale čeká zjednosměrnění, které by mělo v tomto ohledu pomoci,“ popsal starosta Martin Mrkos.

Dle jeho slov však rozhodně nejde mít pochopení pro motoristy, kteří devastují trávu v širším centru města. „Smutný pohled je například na místa kolem kulturního domu, náměstí, u prodejny obuvi v Husově ulici, před městským úřadem u lávky na ulici Dr. Drože nebo v blízkosti kina. Tam je za tím opravdu pouze fakt, že řidič chce k dané službě dojet co nejblíž. Avizuji, že městská policie se nyní na tato místa více zaměří,“ uvedl Mrkos.

Kuriozita

Při řešení stání na nezpevněných plochách se občas žďárští strážníci dostanou i ke kuriózním událostem. V minulosti řešili třeba případ muže, který se vydal na žďárské sídliště Stalingrad, aby si tam u své matky vyzvedl buchty.

Dorazil však zcela nevhodným dopravním prostředkem. „Přijel svým lesnickým traktorem i s vyvážečkou na dřevo,“ kroutil hlavou Martin Kunc, vedoucí žďárských strážníků.

V úzkých ulicích sídliště ale pro stroj nebylo dost místa, takže velkými pneumatikami soupravy notně poškodil trávník. Odvezl si tak nejen buchty, ale i blokovou pokutu. Následně musel zajistit i nápravu způsobené škody.

Právě okolí Kina Vysočina je i podle vedoucího strážníků typickým příkladem lidské lenosti. „Návštěvníci se nezdráhají klidně zastavit polovinou vozidla na trávě, přitom velké parkoviště je jen pár minut chůze odtud, pod městským úřadem,“ zdůraznil Kunc.

Jak po nájezdu těžké techniky vypadá i trávník u bytových domů v ulici Neumannova poblíž relaxačního centra. Okolí objektu někdejší družiny je samé bláto a kalužiny. „Rádi tu parkují lidé, co jdou do bazénu. Je to vlastně nejbližší možné místo, kde lze zastavit. Asi se jim to z hlavního parkoviště u tržnice zdá daleko. Pár minut chůze by je přitom při cestě za sportem snad nezabilo,“ míní jedna z obyvatelek sídliště, jež redaktorku fotografující scenérii plnou kalužin sama oslovila. „Chodím tady se psem několikrát denně, tak mám přehled. Když jsem se párkrát snažila ty lidi upozornit, že by na trávu zajíždět neměli, dělali, že mě neslyší, nebo řekli, že už je to tu stejně vyježděné,“ vylíčila seniorka. Přiznává, že občas to už někdo z místních nevydrží a přivolá strážníky.

Vedení města se proto rozhodlo chránit městskou zeleň i zábranami. Ty na některých místech Žďáru již jsou. Jelikož to ale nestačí, přibudou další. „Už dříve jsme na sídlišti u průmyslové školy, v blízkosti náměstí nebo ve Žďáře 3 osadili asi dvacet betonových kostek. Nyní budeme objednávat ještě zhruba dvanáct kusů,“ sdělila mluvčí žďárské radnice Blanka Sobolová s tím, že jedna kostka vyjde na zhruba 1 600 korun.

Bývalé schody, kameny či dřevo

Na méně frekventovaná místa je ale možná například i instalace žulových bloků – uplatní se tak třeba bývalé schody po rekonstrukci náměstí. Dále se používají rovněž kameny. „Chceme však, aby opatření měla i nějakou krajinářskou podobu, takže někde jsou v plánu i dřevěná řešení,“ doplnil Mrkos.

V tomto případě bude využito dřevo z městských lesů. O instalaci se postarají Technické služby Satt, tudíž náklady by měly být minimální. V případě dřevěných zátarasů se ale musí dle mluvčí počítat i s častějšími opravami a vracením zpět na místo, když se o ně šoféři „otřou“ autem.

Zábrany mají v dohledné době přibýt do asi deseti lokalit – mimo jiné ke zmíněnému kinu, do ulice Husova, ke garážím v ulici Neumannova či za jídelnu Vesna. Teprve poté se budou dávat do pořádku poškozené trávníky – místa se dočkají dosypání zeminy, rozrušení uježděné půdy a osetí.

Ne všichni obyvatelé však chystaná opatření města schvalují. „Parkování na trávníku je špatné, ale vybírat peníze za to, že nemáš kde zaparkovat, je ubohost. Vybudování zábran stojí víc než trocha štěrku a obrubník,“ vyjádřil se ve žďárské facebookové skupině například Tomáš Havelka.

Radnice do budoucna počítá i s revitalizací některých lokalit nebo komplexním řešením dopravy včetně parkování; do těchto oblastí proto zatím nebudou zátarasy umisťovány. Konkrétně jde třeba o okolí hřiště za základními školami v Komenského ulici.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...