Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Místo lidských očí hlídají kvalitu skla kamery, nahradily 28 pracovnic

  18:06
Sklárny Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou pořídily tři automatické prohlížečky nápojového skla. Investici za 20 milionů korun si vyžádaly potřeby zákazníků ve vyspělých zemích. Firma tím ušetří za 28 zaměstnanců a zároveň se stane technologickou špičkou v Evropě.

Dva ze tří prohlížečů už ve sklárnách několik týdnů fungují. Montáž třetího probíhá právě v těchto dnech. Stroje dodal výrobce z Rakouska.

„Pořizujeme je hlavně kvůli našim zákazníkům. Ti ze západní Evropy, a zejména pak ze Spojených států, vyžadují, aby každý vyrobený kus skla naprosto dokonale odpovídal všem parametrům,“ vysvětlil majitel skláren Lubor Cerva.

Až dosud se o výstupní kontrolu staraly zaměstnankyně závodu. Ty musely každou vyrobenou sklenici vzít do ruky a očima prohlédnout. Za dvanáctihodinovou směnu jich takto zkontrolovaly tisíce.

„U lidí nelze garantovat stoprocentní úspěšnost při odhalování vadných kusů. Byly rozdíly mezi jednotlivými směnami i zaměstnanci, každý hodnotil vyrobené sklenice subjektivně dle svého pohledu,“ dodal Cerva.

Prohlížecí stroje nahradily celkem osmadvacet pracovnic. „Většina jich byla převedena na jinou činnost, menší množství ze skláren odešlo,“ uvedl personální ředitel firmy Jan Vaněk. Momentálně ve světelských sklárnách pracuje 809 lidí.

Uvnitř automatického prohlížeče je třináct speciálních kamer

Prohlížeče jsou automatické stroje připojené na samotný konec výrobní linky. Již hotové sklenice do něj na pásu jedna za druhou vjíždí.

„Uvnitř je až třináct speciálních kamer, které výrobky snímají z různých pozic a proti různému pozadí. Vytvoří detailní černobílé fotografie, které počítač porovná se vzorem a hledá i třeba nepatrné odchylky v rozměrech, vzhledu či kvalitě skla,“ popisuje vedoucí technolog vývoje Jan Vála.

U pásu na výjezdu ze stroje je vzduchová tryska. K finálnímu zabalení pošle pouze dokonalé sklenice, každou s chybou stlačený vzduch odfoukne do sběrače. Z něho vede pás opačným směrem. Vadné sklenice tak znovu míří k roztavení a opětovné výrobě.

Po dokončení montáže třetího z prohlížecích strojů bude od tavící pece až do finálního zabalení výroba a kontrola nápojových sklenic plně automatizovaná. „Po stránce technologií budeme na špičce sklářských provozů v Evropě,“ zdůraznil generální ředitel skláren Damir Dordevič.

Pořízení prohlížecích strojů byla investice za zhruba 20 milionů korun. „Náklady se ale v tomto případě poměrně rychle vrátí v úspoře na platech pracovnic i na opravdu stoprocentní kvalitě sklenic, které ze Světlé budou odcházet,“ prohlásil Lubor Cerva.

Nová je i chladící pec, výrobní halu a sklady má propojit tubus

Pro světelské sklárny to však v současné době není jediná tak nákladná modernizace. V uplynulých dnech uvedl podnik do provozu novou chladící pec na lince, kde se vyrábí největší dekorativní předměty jako vázy či mísy.

„Během chvíle řízeně ochladí sklo z nějakých 800 stupňů Celsia zhruba na 70 až 80 stupňů,“ poznamenal Vaněk.

„Je rychlejší, má větší kapacitu a zároveň je energeticky úspornější, než chladící pec původní,“ vyzdvihl Jan Vála.

Další z investic světelských skláren pak v těchto dnech vidí každý, kdo projíždí okolo. Už několik týdnů se staví propojení výrobní haly závodu se sklady ležícími za silnicí na Havlíčkův Brod. Silnici ve výšce pět až sedm metrů překlene celkem 117 metrů dlouhý tubus.

„V něm budou dva automatické dopravní pásy na šířku dvou palet. Ubude tak nutnost palety se zbožím ve výrobní hale nakládat a ručně je vozit přes silnici do skladu,“ konstatoval Vaněk. Náklady na jeho vybudování a zmodernizování skladu se vyšplhají na 25 milionů.

„Odhaduji, že v letošním roce budeme do modernizace provozu skláren investovat v součtu zhruba kolem 80 milionů korun,“ pravil Dordevič.

Světelské sklárny denně zpracují až 150 tun skloviny pěti tavicími agregáty. Na třech linkách loni vyrobily 41 milionů kusů strojně foukaných sklenic a odlivek a 3,8 milionu kusů dárkových předmětů. Spolu s menší manufakturou na výrobu dekorací v Květné Crystalite Bohemia zaměstnává necelých tisíc lidí a své výrobky dodává do 82 zemí světa.

Jejím vlastníkem je podnikatel Lubor Cerva. Ten na počátku června oznámil, že sklárny ve Světlé nad Sázavou nabídne k prodeji. Jednat chce se zahraničními společnostmi, v první řadě v Německu. Podnik, který před devíti lety koupil v konkurzu za 160 milionů korun, si nyní cení na sumu vysoko přes jednu miliardu.

  • Nejčtenější

Policie na Vysočině zastřelila útočícího stafordšírského bulteriéra

Policisté na Vysočině zastřelili v sobotu odpoledne psa, který na ně podle nich útočil. Se stafordšírským bulteriérem byl u hřiště v Mostišti na Žďársku opilý muž, jenž se choval nevhodně,...

21. července 2024  7:40

Malé holčičky nechala matka u bazénu bez dozoru, jedna se topila. Policie hledá svědky

Policisté hledají další svědky události z jihlavského bazénu, kde se 16. června málem utopila pětiletá holčička. Zároveň by potřebovali vyslechnout lidi, kteří si tu ve stejný den všimli dvou velmi...

24. července 2024  15:26

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlavní je arénu do prvního sněhu zastřešit. Stavba má za sebou první rok

Stavba jihlavské víceúčelové arény má za sebou bez pár dnů jeden rok. Práce za vysoutěžených 1,9 miliardy korun slavnostně začaly loni 28. července. Největší dnešní přání pracovníků dodavatelské...

24. července 2024  13:18

Nový jihlavský hotel ještě neotevřeli, Mádl už tu ale natáčel videoklip

V Komenského ulici v Jihlavě, kde začne brzy fungovat nový hotel, se v neděli kolemjdoucím naskytla nevšední podívaná. Sledovat mohli natáčení videoklipu k nové písničce Andrey Kalousové a Marie...

22. července 2024  15:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stříbrný dům v Jihlavě láká. Jako první v něm přespal architekt

Od slavnostního otevření Stříbrného domu v Jihlavě uplynuly přibližně dva měsíce, zájem lidí o prohlídku přitom neupadá, spíše naopak. Do krajského města Vysočiny míří s cílem prohlídnout si právě...

21. července 2024  10:19

Hasiči bojují na Vysočině s požárem kravína, jedenáct zvířat uhynulo

S požárem kravína bojují od sobotního dopoledne hasiči v obci Samšín na Pelhřimovsku. Na místo vyjelo celkem deset jednotek, kterým se zhruba za hodinu podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů. Podle...

27. července 2024  11:27

Každý začátek je těžký, vzkazuje mladým emeritní primář. Sloužil 46 let

Emeritní primář Karel Kalla je nejdéle sloužícím primářem v historii pelhřimovské nemocnice. Neuvěřitelných 46 let v ní šéfoval oddělení klinické biochemie. A pozor, i ve svých 87 letech, zůstává...

27. července 2024  9:34

Miniatura Slovanské epopeje malovaná pírkem havrana se dostala do knihy rekordů

V pelhřimovské expozici je v současné době k vidění i slavná Slovanská epopej Alfonse Muchy. Tedy přesněji řečeno její miniaturní provedení od jihlavského akademického malíře Jana Jiřího Rathsama....

26. července 2024  15:53

Malého chlapce pokousal na hlavě pes, hocha přepravil do nemocnice vrtulník

V Hodicích na Jihlavsku pes vážně pokousal malého chlapce. Událost se stala v pondělí večer. Záchranáři zraněného hocha letecky převezli s vážným zraněním do nemocnice v Brně. O napadení informoval...

26. července 2024  15:18

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....