Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další peníze na Horáckou arénu? Stát na všechno nemá, řekl premiér Jihlavě

  8:52
Výstavba Horácké multifunkční arény, na niž Jihlavě chybí minimálně půl miliardy korun, se řešila i při čtvrteční vysočinské návštěvě premiéra Petra Fialy.

Premiér Petr Fiala (ODS) dorazil do Jihlavy jen dva dny poté, co se na mimořádném zasedání jihlavského zastupitelstva řešil osud plánované výstavby Horácké multifunkční arény a hovořilo se i o možné vyšší finanční spoluúčasti státu na tomto projektu. V rámci své čtvrteční návštěvy Vysočiny, při níž zavítal také do Velkého Meziříčí a Havlíčkova Brodu, si Fiala prohlédl stařičký jihlavský stadion, na jehož místě má moderní hala pro sport i kulturu vyrůst.

„O projektu vím. A vím i o tom, že kolegové jsou v kontaktu se členy naší vlády, s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. A hledáme řešení a další zdroje, jako jsou třeba evropské projekty a fondy,“ prohlásil Fiala.

Horácký zimní stadion, jenž v posledních letech nesl název CZ LOKO Aréna, už je od konce dubna zavřený především kvůli havarijnímu stavu střechy. A stavba nové haly se výrazně komplikuje – vyjde totiž mnohem dráž, než město původně čekalo. Nabídky firem se pohybují od 1,9 do 2,25 miliardy korun.

Prostřednictvím úvěru je zatím město schopno uvolnit 600 milionů korun, Kraj Vysočina přislíbil půl miliardy a od Národní sportovní agentury (NSA), tedy potažmo státu počítá Jihlava s dotací ve výši 300 milionů korun.

„Chybí nám tedy zhruba 500 milionů korun,“ vyčíslil radní David Beke (ODS), který je i manažerem výstavby Horácké multifunkční arény. Podle jihlavské opozice by měl v tuto chvíli pomoci právě stát. Proto je podle ní na místě pokusit se v rozpočtu najít finance na větší podporu stavby.

„Celý projekt odstartoval v době, kdy existoval vládní příslib financování na třetiny, tedy třetinu stát, třetinu kraj a třetinu město. Cena haly podobného rozsahu se v té době pohybovala do jedné miliardy korun. Tehdy také vláda přislíbila oněch 300 milionů přes NSA, která se k tomu postavila velmi vstřícně,“ zavzpomínal opoziční zastupitel Radek Popelka (ANO).

V roce 2017 se na dosluhující Horácký zimní stadion přijel podívat i tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO), jenž při návštěvě možnost třetinové spoluúčasti státu sám zmínil.

Podle Popelky by rozhodně stálo za zvážení nejen oficiální žádost Jihlavy o navýšení státního příspěvku, ale také přímý apel na premiéra Fialu. „Takové návštěvy by měly být nejen předvolební kampaní, ale městu mají ideálně i něco přinést,“ míní Popelka s tím, že adekvátní částka na dofinancování haly by podle něj byla 600 až 800 milionů korun.

To je minimálně dvojnásobek stávajícího příslibu od NSA. „Nejedná se jen o nějakou budovu v Jihlavě, ale celkově o budoucnost sportu a sportovní infrastruktury. A města velikosti Jihlavy nejsou schopna financovat takto velké projekty,“ zdůraznil Popelka.

Čtyři základní scénáře

Náměstek jihlavské primátorky Petr Ryška (ODS) naopak nepovažuje prosby o vyšší vládní příspěvek za stěžejní možnost získání státních financí. „Co se týče peněz od státu, chceme se spíše pokusit využít vypsaných dotačních programů a výzev,“ uvedl Ryška.

Vedení radnice nastínilo celkem čtyři základní scénáře, kudy je možné se nyní ubírat: 1. sehnat víc peněz a pustit se do stavby Horácké multifunkční arény podle plánu; 2. budovat arénu na etapy; 3. ukončit celý projekt a postavit menší halu pro jeden až dva tisíce lidí za zhruba 600 milionů; 4. opravit stávající stadion. Podle Bekeho zůstává pro nadále prioritou varianta číslo 1.

Zastupitelé proto dali ekonomickému odboru magistrátu úkol prověřit možnosti získání dalších peněz od bank ve formě úvěru. Úředníci rovněž prověří dopad případného vyššího úvěrového zatížení na rozpočet a hospodaření města. Jihlava zároveň jedná o možnostech kofinancování i se soukromým sektorem.

Cesta výstavby multifunkční arény je správná také podle premiéra Fialy. „Musí být zajištěno, aby hala měla neustálé využití. A pak se dá stavět. Ale takových případů je spousta – a stát nemá na to, aby všechno zaplatil. Musí se na tom podílet kraj, město, něco přijít i ze soukromého sektoru... Potom je možné to dát dohromady,“ přemítal.

Současný stav komplikuje fungování především hokejové Dukle Jihlava. Prvoligový A-tým musí odehrát přípravné i soutěžní zápasy v azylech v Pelhřimově a Jindřichově Hradci. A zůstává nejasné, kdy a jestli vůbec se bude mít kam vrátit.

  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

Nejnudnější koupaliště? Přichystali novinky, kritici tvrdí, že jsou pro malé děti

21. května 2024  13:22

Do nadcházející letní sezony chystá koupaliště v Havlíčkově Brodě několik novinek. Návštěvníci se...

Kouč jihlavských fotbalistů: Jarní část nás brutálně vyfackovala

21. května 2024  10:24

V posledních letech se výsledky jihlavských fotbalistů opakovaně omlouvaly tím, že Vysočina má k...

Kamiony z centra Brodu mizí, křižovatky na průtahu by měly ještě zrychlit

21. května 2024  8:51

Před šesti měsíci to bylo utrpení, dnes rychlá a plynulá jízda. Za poslední půlrok se Havlíčkův...

Jihlavská zoo se raduje, hejno zdejších plameňáků se čile rozrůstá

20. května 2024  15:56

V jihlavské zoo, nejnavštěvovanější turistické atrakci na Vysočině, se rozrůstá už tak početná...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....