Provozovateli sjezdovky na Harusově kopci letos pomáhají s údržbou svahu ovce, zůstanou tam ještě asi dva týdny. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Ovce spásají trávu na sjezdovce, po ochlazení je vystřídají sněžná děla

  • 0
Vůbec poprvé spásají sjezdovku na Harusově kopci na okraji Nového Města na Moravě ovce. Už brzy je však vystřídají sněžná děla, jak je na podzim na jedné z nejznámějších sjezdovek na Vysočině zvykem.

„Letos jsme sjezdovku posekli pouze jednou. Domluvil jsem se s chovatelem, který sem svoje ovce převezl,“ vysvětluje provozovatel sjezdovky Karel Klapač. „Svažitý terén jim vyhovuje, v horkém létě se měly i kam schovat,“ dodává.

Ovce patří Pavlu Topinkovi z Počítek, který se zaměřuje na anglické masné plemeno oxford down.

Farmář podle potřeby a počtu ovcí, který na svahu zrovna byl, oplocení posouval. „Pastvu mají, co se týká složení, celkem dobrou, s terénem sjezdovky si poradí,“ říká Pavel Topinka. „Aktuálně je na kopci jedenáct ovcí plus beran plemeník. Letošní jehničky už jsem od stáda odstavil, aby nedošlo k nechtěnému připouštění mladých ovcí,“ vysvětluje.

Trávu na Zelené hoře spásají berani, skvěle nahradí lidské síly

Ovce jsou na místě od května a vydrží tam zřejmě už jen pár týdnů. „Na sjezdovce budou ještě nějakých čtrnáct dní, pak už se budou stěhovat na zimoviště,“ zmiňuje chovatel, který má dohromady přes dvacet ovcí plemene s typickou tmavou hlavou.

I když je říjen zatím nezvykle teplý, provozovatel sjezdovky už myslí na sezonu. „Jakmile se ochladí, začneme na svah navážet sněžná děla,“ zmiňuje Klapač.

Na Harusově kopci funguje v sezoně dvousedačková lanovka, sjezdovka je dlouhá 550 metrů.

23. května 2021