Čerstvý sníh způsobil kolaps dopravy na 90. kilometru dálnice D1 u Humpolce....

Čerstvý sníh způsobil kolaps dopravy na 90. kilometru dálnice D1 u Humpolce. (13. prosince 2018) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dejte nám záběry kolegů, kteří zablokovali D1, žádá řidiče policie

  • 54
Odpověď, kdo způsobil v polovině loňského prosince dopravní kalamitu na D1 na Vysočině, hledá policie i u samotných šoférů. Uvázli v předlouhých kolonách mezi 75. a 112. kilometrem. Policie je žádá o záznamy z palubních kamer nebo vysílaček, kterými jsou vybavené kamiony.

Závažné dopravní komplikace na páteřní dálnici z 12. a 13. prosince loňského roku vyšetřují policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov.

„Uvítali bychom především kamerové záznamy, na nichž jsou zachycena vozidla, zejména kamiony, která jsou odstavena bez zjevného důvodu v jízdním pruhu na dálnici,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. „Případně nahrávky radiokomunikace mezi řidiči nákladních vozidel,“ doplnila.

Dálnice D1 se v polovině prosince proměnila na jedno velké parkoviště. Kvůli neustávajícímu hustému sněžení a ledovce nebyla sjízdná. Doprava stála hlavně v místech, kde je obousměrné zúžení kvůli modernizaci dálnice. Kolony odstavených vozidel dosahovaly ve směru na Brno v nejhorších chvílích 35 kilometrů, na Prahu dvacet, řidiči v nich museli čekat v nepříznivém počasí v autech několik hodin.

Ani sjíždění z dálnice ve snaze vyhnout se koloně situaci neřešilo, protože špatně sjízdné a ucpané byly i silnice v okolí.

„Objíždění dálnice nepomáhá, komunikace nižších tříd jsou pro takovou intenzitu dopravy nesjízdné,“ uvedla tehdy Čírtková.

Silničáři tehdejší situaci na D1 označili za kalamitní stav. To jen vyostřilo dlouhodobý spor mezi kamionovými dopravci a Ředitelstvím silnic a dálnic.

13. prosince 2018