Masarykova vyhlídka v Třebíči. Lidé z ní mají jako na dlani velkou část města i řeky. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Třebíč chce nasvítit Masarykovu vyhlídku, do oslav to nejspíš nestihne

  • 1
Třebíčský radní Pavel Heřman navrhl nasvítit Masarykovu vyhlídku, z níž se lidé už 88 let kochají pohledem na historické centrum města a řeku Jihlavu. Záměr se ale zřejmě nepodaří uskutečnit v roce stého výročí vzniku Československa. Firmy mají dost jiných zakázek a o ty městské nestojí.

„Zatím celou vyhlídku zespodu osvětluje pouze jeden halogen. Není to úplně nejlepší řešení, protože svítí návštěvníkům zespodu do očí. Nyní máme vypracovanou studii na osvětlení vyhlídky i přístupové stezky,“ přiblížila mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Podle studie se počítá se vztyčením dvou parkových stožárů, které budou vysoké čtyři a půl metru. Vše doplní osm sloupkových svítidel, dva zemní reflektory a další stožár vysoký tři a půl metru s dvěma světly.

„Cena teprve vyplyne z projektové dokumentace. Velmi rádi bychom instalovali nové osvětlení ještě letos. Nicméně vzhledem k tomu, že nyní se firmy o zakázky příliš nehlásí, protože je všude spousta práce, předpokládáme realizaci příští rok,“ doplnila Martakidisová.

Masarykova vyhlídka byla postavena na skalnatém jižním úbočí lesoparku Hrádek v roce 1930 u příležitosti osmdesátého výročí narození prezidenta republiky Tomáše Garrigua Masaryka.

Stavbu navrhl a vytvořil třebíčský stavitel Jaroslav Herzán - dědeček architekta Lubora Herzána, který se zasloužil o zápis Třebíče na seznam světového dědictví UNESCO.

Masarykův reliéf Třebíčané opakovaně schovávali, až se ztratil

Jaroslav Herzán se ještě v Třebíči podílel na spořitelně od Bohuslava Fuchse na náměstí z roku 1933, stavěl soud na Bráfově třídě či pravoslavný kostel od Andreje Kolomackého.

Masarykova vyhlídka je funkcionalistickou železobetonovou stavbou. Myšlenka na výstavbu vyšla z okrašlovacího spolku, jehož členem byl právě stavitel Herzán. Spolek původně zamýšlel realizovat v Třebíči stavbu pomníků legionářů.

Nakonec byla postavena a v roce 1930 i slavnostně otevřena Masarykova vyhlídka s bronzovým reliéfem prvního československého prezidenta. Za okupace Třebíčané reliéf sundali a uschovali. Po válce se vrátil na své místo, ale po roce 1948 musel zase dolů.

Devadesáticentimetrový reliéf místní uschovali v řece Jihlavě u Sokolí. Pak se ztratil. Náhradu potom odhalili až v roce 2012.

Dílo tehdy přišlo na necelých 114 tisíc korun, už se však nevyrobilo z bronzu, ale z pryskyřice, byť v provedení od kovu jen stěží rozeznatelném. Vedení města tehdy připustilo, že nemělo odvahu udělat reliéf opět z bronzu. A to s dodatkem, že lepší doba pro bronz možná přijde.