Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úzkokolejka s párou byla pojítkem atrakcí, bez ní se čeká úbytek turistů

  15:38
Po rozhodnutí soudu, který minulý týden poslal Jindřichohradecké místní dráhy do konkurzu, je to takřka jisté. Turisté, kteří navštíví pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny, se po letech budou muset obejít bez úzkokolejky. Region ztrátu turistické atrakce oplakává.
Letní a parní dopravu by chtěly převzít firmy Gepard Express a WTT. I kdyby povolení získaly, letos už by zřejmě nevyjely. Starostové v okolí tak čekají značný úbytek turistů.

Letní a parní dopravu by chtěly převzít firmy Gepard Express a WTT. I kdyby povolení získaly, letos už by zřejmě nevyjely. Starostové v okolí tak čekají značný úbytek turistů. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Celý region mezi Obrataní na Vysočině přes Kamenici nad Lipou, jihočeský Jindřichův Hradec po Novou Bystřici a Českou Kanadu úzkokolejkou žije. Nejenže během roku zajišťuje běžnou železniční dopravu. V létě bývají parní vlaky velkým turistickým lákadlem.

„Každé léto k nám úzkokolejkou přijížděly tisíce lidí. Mnozí si s výletem párou spojili i návštěvu zámků, pamětihodností, muzeí, prohlédli si i pivovar, najedli se. Železnice byla takovým atraktivním pojítkem. O to nyní přijdeme. Cestovat mezi památkami autobusem lidi lákat nebude,“ obává se starosta Kamenice nad Lipou Tomáš Tesař.

Soud prohlásil konkurz na zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy

Úzkokolejku od roku 1995 provozovaly Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). V posledních letech to s nimi ovšem šlo rychle z kopce. Eskalovaly spory s kraji o výši příspěvků na zajištění dopravy a vyvrcholily na podzim vyhlášením úpadku a zastavením provozu.

JHMD dle veřejně přístupných údajů věřitelům dluží 360 milionů korun, které nejsou schopny uhradit. V minulém týdnu věřitelé odmítli navrhovanou reorganizaci firmy a soud na ni vyhlásil konkurz. Letní provoz je tak prakticky ztracen.

„Obávám se, že poslání Jindřichohradeckých místních drah do konkurzu a rozprodání na díly bude bohužel znamenat konec,“ vyjádřil se starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár.

O provoz úzkokolejky místo zadlužených JHMD však zájem je. O povolení Drážní úřad požádala Správa úzkokolejných drah, což je dceřiná firma JHMD. Letní a parní dopravu by chtěly převzít firmy Gepard Express a WTT. I kdyby povolení získaly, letos už by zřejmě nevyjely.

„V ideálním případě začnou vlaky jezdit v srpnu. Ale takový termín je úplně nejoptimističtější verze na hraně realizovatelnosti. Ovšem záleží na mnoha okolnostech a proces obnovení provozu bude složitý,“ uvedla před pár týdny konkurzní správkyně Daniela Urbanová.

Jenže dnes už ve funkci není, věřitelský výbor ji minulý týden odvolal. Nahradí ji David Jánošík. Vše tak může nabrat další zdržení.

Turisté se na úzkokolejku stále ptají

Jak to s úzkokolejkou nakonec celé dopadne, mnozí turisté bedlivě sledují. A také se na informačních centrech dotazují. „Jak to bude v létě s úzkokolejkou, je nyní nejčastější dotaz,“ potvrdila Kristýna Mitášová, vedoucí turistického informačního centra v Nové Bystřici.

Společně s Veteran Muzeem bývala úzkokolejka největší atrakcí tohoto třítisícového městečka při hranicích s Rakouskem. Podobně jako v Kamenici si i v Bystřici turisté obvykle prošli město, zašli na jídlo a do muzea a pak parním vlakem jeli zpět.

1. června 2023

„Léto bez páry už jsme tu v době covidu měli. Ale léto bez úzkokolejky ještě ne. Jsme zvědaví, jaké to bude. Co všechno to způsobí, uvidíme asi až časem,“ podotkla Mitášová.

„Určitě budeme na konci sezony sčítat ztráty ve vztahu k počtu ubytovaných osob v penzionech nebo jiných kapacitách spojených s úzkokolejkou,“ je si vědom i Michal Kozár. Podle něj trať během letní sezony využilo na 70 tisíc lidí. Minimálně část z nich bude regionu chybět.

Jindřichův Hradec ostatně problémy už pocítil na vlastní kůži. „To když jsme přes destinační management organizovali pochod Českou Kanadou. Původně jsme měli model nastavený tak, že se lidé budou vracet vlakem. Nakonec jsme museli zabezpečovat autobusy,“ přiblížil jindřichohradecký starosta.

Když parní vlaky projížděly skrz kemp...

O neopakovatelnou atmosféru v létě přijde i autokemp Osika u Nové Bystřice. Koleje úzkorozchodné železnice vedou přímo skrz tábořiště a prakticky oddělují stany a chatky od rybníka. Procházejí těsně vedle hlavního bufetu. To nelze zažít nikde jinde.

„Bohužel, je to tak, jak to je. To neovlivníme,“ pokrčil rameny provozní kempu. Sám věří, že na letní obsazenost kempu to žádný vliv mít nebude. „Rezervace zatím běží poměrně standardně. Na úzkokolejku se lidé ani moc neptají, spíš je zajímá, jaké bude v létě počasí,“ pousmál se provozní.

Jindřichohradeckým drahám soud odmítl reorganizaci, kraj jim vypoví smlouvu

Úzkorozchodná železniční trať z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice byla zprovozněna v roce 1897, pravidelný provoz z Jindřichova Hradce do Obrataně byl zahájen o 19 let později. Od devadesátých let minulého století do současnosti infrastrukturu vlastní a dopravu provozovaly JHMD.

Firma, která ještě nedávno měla osm desítek zaměstnanců, ročně přepravila zhruba 400 tisíc cestujících. V jejích halách a na nádražích stále stojí asi čtyřicet vagonů a lokomotiv. Dva historické vagony převezl Klub přátel jindřichohradeckých úzkokolejek do muzea v Lužné u Rakovníka.

  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

Jihlavská zoo se raduje, hejno zdejších plameňáků se čile rozrůstá

20. května 2024  15:56

V jihlavské zoo, nejnavštěvovanější turistické atrakci na Vysočině, se rozrůstá už tak početná...

O NHL jsem bohužel přišel. Válek vzpomíná i na titul z MS a jízdu směr Podbaba

20. května 2024  14:59

Ve své době byl největším oblíbencem jihlavského publika. Na Horácký zimní stadion se v 80. letech...

ŘSD opraví barokní most, který autem poničil opilec. Napáchal škodu za 750 tisíc

20. května 2024  12:03

Barokní most poblíž žďárského zámku, cennou kulturní památku z první poloviny 18. století, hyzdí už...

Cenné mokřadní louky na Jihlavsku se dočkají péče, ochránce podpořil kraj

20. května 2024  8:23

Pestrý kus krajiny protkaný řadou potůčků, s prameništi a zbytky mokřadních i rašelinných luk. Tak...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....