Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Infocentrum, restaurace i hostel. Chátrající areál bývalé továrny se probouzí

  8:47
Po dvou letech od představení ambiciózního projektu Továrna Vír ožívá bronwfield, který roky chátral. Dubnem počínaje funguje v areálu bývalé fabriky Rotter naproti ledové stěně ve Víru na Žďársku informační centrum, prodejna s regionálními produkty a půjčovna sportovních potřeb. To hlavní má ale teprve přijít.
Bývalý průmyslový areál, který se snaží oživit turistický projekt Továrna Vír,...

Bývalý průmyslový areál, který se snaží oživit turistický projekt Továrna Vír, leží hned naproti známé horolezecké lokalitě. Snímek je ze srpna 2023. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

„Provoz infocentra, půjčovny i prodejny byl zahájen 30. března, od té doby je otevřeno každý víkend,“ uvedl David Matuška ze společnosti Údolí Svratky, která celý projekt zastřešuje.

V červnu má navíc otevřít restaurace a hostel a poté i potravinářská výroba. „Všechno připravujeme tak trochu živelně, takže nechceme uvádět přesné termíny. Jakmile u některého z provozů zjistíme, že už je funkční, obratem informaci zveřejníme,“ doplnil Matuška.

Tento místní rodák a podnikatel otevřel v obci pod Vírskou přehradou před šesti lety Adrex Base Camp s půjčovnou a informačním centrem. Tyto provozy pak přestěhoval právě do Továrny Vír. Na svazích v okolí Víru vznikly také adrenalinové stezky pro horská kola neboli traily.

David Matuška je podepsaný také pod přestavbou zchátralé prvorepublikové vily na moderní Forest Resort a vybudováním vyhlídkové plošiny na Rossiho skále. Pak zaměřil pozornost na brownfield na levém břehu Svratky, který stojí naproti známé ledové stěně, kde horolezci přes léto využívají via ferraty.

Chtějí nalézt využití pro starou techniku

Při revitalizaci areálu, v němž byla v minulosti strojní a textilní výroba, se snaží zachovat maximum prvků. Ať už jde o zařízení vyrábějící elektřinu prostřednictvím vody z řeky, nebo i původní klenby, výtah, vrata či odhalené cihlové a kamenné stěny.

„V továrně se zachovaly technické unikáty a naším cílem je areál opravit a zprovoznit staré věci, aby sloužily, ne všechno zbourat nebo vyměnit za nové,“ nastínil Matuška.

„Původní technika je prakticky nezničitelná, stačí ji rozchodit, najít pro ni smysluplné využití a v provozu ji pak ukázat lidem. Chtěli bychom se například pokusit obnovit a zprovoznit prvorepubliková čerpadla, to je úžasná mechanika, kterou už dnes nikdo nevyrobí. Kupodivu se nám zatím daří sehnat i lidi, kteří tyto věci dovedou opravit. Nejlepší je dívat se kolem sebe, co kdo umí, a pak s tím pracovat,“ dodal podnikatel.

Novou šanci však dostanou i věci přivezené odjinud - například vyřazená sedadla z kina nebo regály ze zrušené prodejny Jednota.

Původní plány na obnovu doznávají změn

Původní plány však oproti vizualizacím představeným před dvěma roky přece jen doznaly změn. „Zatím jsme nemuseli něco vyloženě vzdát nebo zrušit, ale řadu věcí samozřejmě upravujeme a aktualizujeme podle norem, možností a velkou roli v plánech samozřejmě hrají i finance. Například vyhlídku na sýpce nakonec nahradí ochoz na komíně ve výšce 27 metrů, i pro muzeum jsme našli vhodnější místo v areálu,“ zmiňuje Matuška.

„Proměnou prochází i dřívější představa o celkové vnější podobě, kdy postupně objevujeme a v maximální možné míře zachováváme některé původní architektonické prvky,“ dodává.

Původně textilní továrnu u řeky Svratky založil brněnský podnikatel Josef Rotter, který však doplatil na svůj židovský původ. V únoru 1942 jej nacisté zavraždili v koncentračním táboře. Válku nepřežila ani velká část jeho rodiny.

V devadesátých letech se v areálu rozjela strojírenská výroba doplněná produkcí bytového textilu. Po krachu firmy v roce 2013 přišlo o práci přes sto lidí. V posledních letech před revitalizací patřil areál pražské firmě zabývající se výrobou elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Po vykácení náletů se nečekaně objevil sad

Proměna areálu je postupná, nyní tam vzniká i restaurace se zahrádkou, Továrna Vír bude mít vlastní značku piva chlazeného vodou ze Svratky, hostel, výrobnu marmelád a dalších regionálních jedlých suvenýrů. Do budoucna počítá majitel s kongresovými prostory či hydroponickou farmou.

Podle tiskové zprávy destinační agentury Koruna Vysočiny se výrazné změny dějí i ve venkovním areálu továrny, který má být průchozí a přístupný veřejnosti. Vznikne tam nejenom parkoviště, ale už nyní je v horní části sedm míst pro karavany a obytná auta včetně přívodu vody a elektřiny i výlevky na obsah toalet.

Jedna z nově zřízených cest vede na vyhlídku Klubačice, druhá na přehradní hráz. Povede tudy i turistická trasa. Komín staré kotelny po úpravách poslouží k adrenalinovému lezení a pod ním se opět zazelená sad.

„Když jsme pod kotelnou vykáceli nálety, nečekaně se objevil starý sad. Zdravé ovocné stromy jsme zachovali a nové dosadili,“ doplnil David Matuška.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Na Pelhřimovsku hořelo dvanáct hektarů lesa, ze vzduchu shazoval vodu vrtulník

30. dubna 2024  14:34,  aktualizováno  16:24

U Horní Cerekve na Pelhřimovsku odpoledne hořelo 12 hektarů lesa, byl vyhlášen třetí stupeň...

Křižovatka bude mít chytré semafory. Brodský obchvat zpomalí, obávají se řidiči

30. dubna 2024  14:21

Město Havlíčkův Brod začalo s proměnou křižovatky severovýchodního obchvatu s Kyjovskou ulicí. Chce...

Hroši chtějí uspět i v Super Cupu, posily lovili v Jižní Americe

30. dubna 2024  10:48

V letech 2016–2020 dokázali tři z pěti po sobě jdoucích sezon zakončit ziskem mistrovského titulu....

Žďárské zastávky budou mít kabát z hvězdiček, uchrání tak životy ptáků

30. dubna 2024  8:42

Velké prosklené plochy jsou nebezpečné ptákům. Ti sklo nevidí a narazí do něho. Zabránit by tomu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...