Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Synagogu získalo Meziříčí, provoz asijské tržnice v památce brzy skončí

  16:12
Barevné kšiltovky, nafukovací balonky, čínské polévky, kýčovité dekorace či umělé květiny mohou ještě lidé pořídit v Nové synagoze ve Velkém Meziříčí. Mají nejvyšší čas. Asijská tržnice, která láká zákazníky nepřehlédnutelnými nápisy, totiž v horizontu týdnů v této památce končí.

Unikátní stavbu v ulici Novosady už má ve svém majetku město, jež po desítkách let jednání využilo dlouhodobou nabídku Židovské obce Brno (ŽOB). Synagogu i s přilehlým pozemkem od ní Velkomeziříčští převzali zdarma, na základě darovací smlouvy.

„Dohodli jsme se na bezplatném převodu synagogy i na jejím budoucím využití pro kulturní účely, a to v duchu židovských tradic a podle zásad neodporujících judaismu a původnímu účelu stavby,“ uvedl předseda ŽOB Jáchym Kanarek.

„Završujeme tak mnohaleté úsilí o vhodné a smysluplné naplnění budovy, které bude odpovídat nejen významu této kulturní památky, ale i potřebám a zájmům města a jeho obyvatel,“ dodal.

Podle něj se ŽOB snažila desítky let najít pro památku důstojnější využití, než má nyní, ovšem bez úspěchu. Synagoga tak fungovala po válce hlavně jako sklad, poslední roky ji obsadila právě asijská tržnice s levným zbožím. Díky tomu ale byla podle slov Kanarka budova alespoň temperovaná a dále nechátrala. Neúspěšné byly rovněž pokusy ŽOB o získání financí na obnovu.

Nejprve památku oživit, až pak rekonstrukci

Ale ani město se nechce hned vrhat do velkých oprav a investic, na něž teď ostatně nemá ani dost financí vzhledem k řadě rozpracovaných či rozjednaných projektů.

Historie stavby

Novogotická synagoga z roku 1868 plnila svůj účel do roku 1940. Tehdy ji poškodili nacističtí vandalové a od roku 1943 ji využívala jako týlové skladiště německá armáda.

Po válce sloužila jako sklad, a to až do roku 1991. Dnes je v ní tržnice s levným asijským zbožím, jež brzy ukončí provoz.

Uvnitř památky zaujmou dřevěné stropy, venkovní průčelí charakterizuje ztvárnění režného cihelného zdiva.

„Bylo by to nyní z pohledu veřejnosti neobhajitelné. Stavba je celá desetiletí téměř nevyužívaná, drtivá většina obyvatel ji zná jen jako centrum levného nákupu. Nejdříve tedy musíme dovnitř dostat život,“ vysvětlil starosta Alexandros Kaminaras.

Obyvatelé se s památkou budou sbližovat prostřednictvím přednášek, koncertů, výstav, promítání filmů, workshopů či charitativních akcí. Bude-li objekt veřejnost využívat, je podle vedení města do budoucna obhajitelná i nemalá investice, již Nová synagoga potřebuje.

Konání občasných akcí naštěstí stav památky po základních provozních úpravách a úklidu umožňuje. Z hlediska stavebně-technického je objekt stabilizovaný, což potvrdil odborný průzkum, který si radnice nechala před zhruba dvěma lety vypracovat.

Obnova za desítky milionů jako volební téma

Objekt má novou střechu s životností ještě čtvrt století, trhliny v obvodovém zdivu jsou staticky neaktivní. Vznikly, když byl do synagogy po roce 1948 dostavěn strop, čímž přibylo další podlaží. Ve stropě se stále skrývá ženská galerie podpíraná litinovými sloupy.

„Kdybychom chtěli dospět k obnově původního stavu, a tímto směrem určitě v budoucnu jít chceme, budeme muset toho hodně odstraňovat a napravovat. To se pojí i s požadavky na výrobu celé řady atypických prvků, například litinových sloupů či charakteristického cihelného zdiva, z nějž má synagoga obvodový plášť,“ přiblížil starosta.

K rekonstrukci ale určitě nedojde v tomto volebním období, tedy v nadcházejících třech letech. Podle zmíněného průzkumu by totiž samotná obnova stála kolem 30 milionů korun.

„Pokud bychom chtěli udělat úpravy, které poskytnou komfort občanské stavby dnešních standardů, pohybovala by se investice až kolem 50 milionů,“ konstatoval Kaminaras s tím, že průzkum je starý přes dva roky, takže si je třeba k částce připočíst ještě zhruba 10 až 20 procent. Po oživení památky se ale její obnova stane podle slov starosty ústředním tématem příštího volebního období.

Výpovědní lhůta je pouhý jeden měsíc

Podpisem darovací smlouvy ale nekončí ani spolupráce města a ŽOB, která ve městě spravuje ještě Starou synagogu - ta nyní prochází rekonstrukcí interiéru - a židovský hřbitov.

„Chtěli bychom propojit Starou i Novou synagogu a pozemky mezi nimi v jeden živý celek,“ nastínil Kaminaras. V klidné lokalitě u řeky Oslavy, odstíněné od rušné silnice II/602, se podle něj nabízí konání různých akcí nebo třeba zřízení kavárny.

Současnému vietnamskému nájemci již dala ŽOB Brno ze synagogy výpověď. „Záleží, kdy ji převezme, ale výpovědní lhůta je jeden měsíc,“ sdělil Kanarek. Město pak čekají základní opravy, úklid a úpravy nutné k tomu, aby uvnitř bylo možné, alespoň ve skromnější podobě, pořádat akce. Zajištěna musí být i správa objektu, například ze strany městského muzea.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...