Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fialova vláda ničí českou ekonomiku, stávkovat by měli všichni, řekl Babiš

  10:00aktualizováno  14:11
Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše současná vláda Petra Fialy ničí českou ekonomiku, a tudíž by se do plánované pondělní stávky měli zapojit všichni pracující. Bývalý premiér to prohlásil po čtvrtečním jednání stínové vlády v Jihlavě. Politici ANO se zabývali cenami a zdražování energií i chystanou stávkou.

Čtvrteční výjezdní pracovní zasedání stínové vlády hnutí ANO v Dělnickém domě hostila Jihlava. Dorazily klíčové postavy hnutí včetně Andreje Babiše, Karla Havlíčka či Aleny Schillerové. Na Vysočině jednali s regionálními politiky, v plánu mají i setkání s veřejností.

Po jednání Andrej Babiš zmínil na tiskové konferenci i to, že cena elektřiny šla za poslední roky neskutečně nahoru. „Ať si každý najde, kolik platil za elektřinu v roce 2016 nebo 2017 a kolik platí dnes,“ uvedl.

Pustil se také do kritiky práce předsedy vlády Petra Fialy. „Pan premiér místo toho, aby jednal se zástupci a odboráři, tak je sprostě uráží. Uráží všechny poctivé zaměstnance, živnostníky a podnikatele,“ prohlásil Babiš.

Podle něj není Fiala schopný pochopit, co se v republice momentálně děje. „Proto my jednoznačně podporujeme tenhle (pondělní - pozn. red.) protest,“ konstatoval Babiš. Jak ovšem upozornil, jeho hnutí se stávky aktivně nezúčastní.

Od vlády je to vše jeden velký švindl. Babiš o inflaci, energiích, daních i stávce

Současnou energetickou situaci zhodnotil i místopředseda ANO a premiér stínové vlády Karel Havlíček. Podle jeho slov pokračuje vládní tažení za vyšší ceny energií.

„Vzpomínáte si na prosinec 2022, kdy vláda s velkou pompou schválila speciální program pro teplárny za 17 miliard? Ten měl zabezpečit kompenzaci pro dálkové vytápění na rok 2022 a 2023. Jenže v říjnu najednou řekla, že nedá nic. Totální podraz,“ pravil.

Podle něj z toho vyplývá, že pro 1,7 milionu domácností se cena za odebírané teplo zvýší. „Je třeba říct, že důvodem toho není jen to, že vláda odmítla vyplatit už schválenou kompenzaci, ale rovněž to, že se zvyšují regulované poplatky za plyn,“ řekl.

„Naše země se západním sousedům vzdaluje“

Za mimořádně špatnou zprávu označila předsedkyně poslaneckého klubu ANO a stínová ministryně financí Alena Schillerová podpis daňového balíčku prezidentem Petrem Pavlem.

„Naše země se západním sousedům přestala přibližovat, naopak se jim rok od roku vzdaluje. Považujeme za velkou chybu, že prezident dal zelenou cestě zvyšování daní a škrcení ekonomiky,“ uvedla.

Přesto našla na Pavlových slovech, kterými podpis balíčku zdůvodnil, něco pozitivního. „Alespoň trochu naděje nám ve vyjádření pana prezidenta přineslo jeho pověstné ale. Tím má tentokrát být, že dohlédne, aby byl rozpočet na příští rok proinvestiční a aby nezapomněl na balíčkem ohrožené skupiny.“

Zmiňovaný prezidentův komentář k rozpočtu podle Schillerové hnutí ANO vnímá jako jasnou zprávu, že mají velkou šanci projít některé jeho pozměňovací návrhy. „Za předpokladu, že pan prezident svoje slovo dodrží a vládě bude záležet na tom, aby její rozpočet prezident podepsal,“ oznámila.

Konkrétně pak zmínila Kraj Vysočina, ale i Moravskoslezský, Ústecký a Jihočeský za regiony, které by nezřízené zdražení elektrické energie pocítil v oblasti průmyslu a zaměstnanosti mimořádně bolestivě. „Nepochybuji, že jejich zástupci budou společně s námi bedlivě sledovat, jakým způsobem se příští týden vláda a následně i prezident Petr Pavel k této hozené rukavici postaví,“ dodala Alena Schillerová.

„Rušení úřednických míst je jen blafování“

Stínová ministryně pro místní rozvoj a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová pak označila vládou avizované rušení úřednických míst za „jasně doložitelné blafování“.

„Vláda ve své důvodové zprávě říká, že zruší 2649 míst, z toho 1808 míst je na Ministerstvu práce a sociálních věcí, z nichž 1534 je na Úřadu práce. Tito lidé ale samozřejmě nikam neodejdou. Přejdou pod Českou poštu, protože ta neeviduje počet úředníků. Když tyto pozice odečtu, zbude mi nějakých 841 míst. A když si vezmete počet kapitol, které máme ve státním rozpočtu, tak je to přibližně 10 míst na jednu kapitolu. Takže žádné rušení se nekoná a konat nebude. Je to jen přelévání úředníků,“ prohlásila.

Znovu také kritizovala podle ní nedostatečné čerpání evropských fondů. „Prakticky nečerpáme něco přes 96 miliard. Vláda je neumí využít,“ řekla Dostálová.

Nejvýraznější politici ODS z Vysočiny jihlavské aktivity stínové vlády nekomentovali. Předseda Senátu Miloš Vystrčil je na služební cestě s podnikatelskou delegací v Rumunsku, krajská šéfka a poslankyně Eva Decroix je nemocná a výstupy hnutí ANO nesledovala. „Omlouvám se, stínovou vládu nebudu komentovat, stejně tak nekomentuji, když někam vyjíždí vláda,“ reagovala Eva Decroix.

Výstupy hnutí ANO nechtěl komentovat ani krajský předseda lidovců Pavel Janoušek. „Mám zrovna úřední hodiny, sedím v kanceláři, nemám čas všechno sledovat,“ vyjádřil se starosta obce Oslavice u Velkého Meziříčí.

„Chybou bylo zrušení superhrubé mzdy“

Novoměstský starosta Michal Šmarda, který je předsedou Sociální demokracie, jež se po minulých volbách ocitla mimo Poslaneckou sněmovnu, si rýpl do spojenectví ANO a ODS při zrušení superhrubé mzdy v minulém období.

„Předvolební šílenství ANO a ODS udělalo takový zásah do veřejných rozpočtů, že to nemá obdoby. Schválený konsolidační balíček jenom škrtá a zvyšuje daně, přitom největší problém neřeší,“ reagoval Michal Šmarda.

„Česká republika se dál propadá a je jedinou zemí EU, která se nevrátila na předcovidovou úroveň. To je právě z důvodu těchto chyb, které udělalo ANO společně s ODS a to, že ODS v těch chybách pokračuje se svými koaličními partnery,“ dodal.

Příkladem podpory státu podle něj může být Německo. „To se příští rok chystá masivně podpořit snížení cen energií pro podniky, zatímco Česko nechává podniky i domácnosti na holičkách,“ zmínil. Sociální demokracie podle něj přišla už v červnu se svou verzí konsolidačního balíčku, kde navrhuje například zavedení progresivní daně z příjmu právnických osob.

Se stínovou vládou místní politici řešili i regionální témata. Ta se ovšem podle krajského předsedy ANO Martina Kukly prolínají s celostátní politikou. „Prioritou pro náš kraj je zdravotnictví, školství a doprava. Chystá se stávka, obyvatel se dotkne konsolidační balíček, zvyšování daní a energií. I o tom se budeme bavit,“ předesílal Kukla.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v sobotu začalo instalovat značky se zákazem předjíždění kamionů...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...