O budovu obchodní akademie má zájem ZUŠ i městská a soukromá základka

  8:47
Bez měsíce deset let už je prázdná budova bývalé obchodní akademie v centru Havlíčkova Brodu. Šance na její využití však nyní stoupá. Radnice eviduje hned tři subjekty, které o ni projevily zájem. Vše jsou místní školská zařízení. Dvě z nich městská, jedno soukromé.

Budova bývalé obchodní akademie v centru Havlíčkova Brodu víc a víc chátrá. Opuštěná je už desátým rokem. Nyní se ale rýsuje další šance na její využití. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jedno jméno se ve výčtu zájemců objevuje poměrně překvapivě. Je jím Základní umělecká škola Jana Václava Stamice. Ta už od roku 1969 sídlí na Smetanově náměstí, kde má od roku 1982 k dispozici i novější přístavbu.

„Pan ředitel nám opakuje, že než po částech opravovat současnou budovu, bylo by lepší kompletně připravit sídlo nové. V tom stávajícím trpí nástroje a narážíme i na nemožnost ji bezbariérově upravit,“ vysvětluje brodský místostarosta Zbyněk Stejskal.

Podle ředitele ZUŠ Jindřicha Macka je důvodem k úvahám chystané budoucí navýšení kapacity školy a nedostatek prostor, který se projevuje už v současné době.

„Máme ve škole orchestr a několik sborů, které nemají kde zkoušet. Musíme pro ně vždy upravovat stávající učebny, žáci ani učitelé v nich nemají komfort,“ řekl Macek.

Totální rekonstrukce za peníze města asi nebude

Prozatím mluví o několika variantách využití bývalé obchodní akademie. Jednou by bylo obsazení pouze několika učeben a vytvoření jakéhosi detašovaného pracoviště. Ve hře je ale i možnost kompletního přestěhování celé školy.

„To by ale město muselo připravit a financovat kompletní a totální rekonstrukci obchodní školy a vytvořit z ní hlavně po akustické stránce špičkové zařízení od sklepa až po půdní vestavbu. Byl by to projekt zhruba na pět let,“ zasnil se ředitel ZUŠ.

Podle Stejskala ale realizace takového nápadu není příliš pravděpodobná, zvlášť v době, kdy se městu snižují příjmy.

Navíc v posledních letech radnice do ZUŠ investovala spoustu peněz. Necelé dva roky škole slouží nový moderní koncertní sál, vzniklo nahrávací studio a loni prošla modernizací učebna pro hudební nauku a zpěv.

EQ škola by si předplatila nájem na roky dopředu

„Osobně bych za nejlepší považoval, kdyby se do obchodní akademie nastěhovala Základní škola EQ, která o budovu rovněž projevila zájem,“ vzkázal místostarosta.

Základní škola EQ je nová alternativní škola, která v září poprvé otevře. Prostory si prozatím na dva roky pronajala v areálu obchodní a hotelové školy v Kyjovské ulici. Její zakladatel Josef Výborný však předpokládá, že postupně navýší kapacitu až na sto dětí a budou potřebovat více místa.

„Bývalá obchodní akademie by pro nás byla ideální. Je to školská budova v centru města, ke vzdělávacím účelům byla určená a kolaudovaná. Nebyla by tak finančně náročná přestavba,“ přemýšlí. „A i já jsem příznivcem starých domů a jejich ducha,“ dodává.

Protože se ale v případě Základní školy EQ jedná o soukromý subjekt, město by podle Stejskala nejspíš trvalo na finanční spoluúčasti při adaptaci budovy. „Nejlepší by bylo, kdyby si částkou v řádech nižších desítek milionů nutných na rekonstrukci škola předplatila nájem na deset patnáct let dopředu,“ prozradil brodský místostarosta.

Zastupitelé rozhodnou nejspíš po prázdninách

Jako třetí se o bývalou obchodní akademii hlásí ZŠ Štáflova. Ta stojí hned naproti přes ulici. Prostory v bývalé obchodce by ráda využila jako své odloučené pracoviště. Stejně jako ZUŠ je to však škola městská, jediným investorem přestavby budovy by tak bylo město.

Se zástupci všech tří institucí vedení radnice jedná. „V pracovní skupině, která byla za účelem hledání využití bývalé obchodní akademie vytvořena ze zástupců všech stran v zastupitelstvu a zástupců městských odborů chceme najít nejlepší možné řešení a představit ho k posouzení zastupitelům,“ vzkázal místostarosta Stejskal. Ti by se touto věcí měli zabývat nejspíš hned po letních prázdninách.

Zhruba sto let stará bývalá budova obchodní akademie na rohu ulic Štáflova a Boženy Němcové sloužila ke vzdělávání od svého dostavění. Poslední studenti ji však po sloučení středních škol opustili v roce 2010. Od té doby se pro ni radnice marně snaží najít využití.

Vzdělávací centrum ani muzeum nakonec nedopadlo

Nadějně se rýsovala možnost pronajmout ji zájemci, který z ní chtěl vytvořit vzdělávací centrum. Jenže jeho záměr padl. Budovu se následně nepodařilo ani prodat. Nabídky, které přišly, zastupitelé odmítli.

Soukromé firmy ji chtěly přestavět v domov pro seniory či byty a takové využití se nelíbilo vedení města. Orgány památkové péče navíc trvají na tom, aby si i po případné přestavbě budova ponechala původní vzhled.

V minulosti se také hovořilo o přeměně bývalé školy v azylové centrum. Naposledy na přelomu roku bylo ve hře využití budovy pro rozšíření havlíčkobrodského Muzea Vysočiny. To ale s ohledem na vysoké náklady rekonstrukce odmítl Kraj Vysočina, který muzeum zřizuje.

  • Nejčtenější

Semafor, kde se řidiči chytají do pasti. Vysvobodí je jízda na červenou

13. března 2024

Premium Do překvapivé situace se někdy dostávají řidiči v Jihlavě na rušné křižovatce u Teska. A to...

Farníci i sportovci proti Babišovi. Od jeho návštěvy Brodu se distancují

11. března 2024  16:36

Nepříliš vlídného přijetí se dnes dočkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Hokejisté Zlína jsou v semifinále první ligy, Poruba je porážku od vyřazení

13. března 2024  21:19

Obhájce triumfu v první hokejové lize Zlín postoupil v nejkratší možné době do semifinále. Ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

Vlaky mezi Tišnovem a Novým Městem ničil spoj kolejí. Úsek je již opravený

18. března 2024  11:31

Mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku znovu jezdí vlaky. Vyplývá to z...

Obliba sdílených kol na Vysočině roste, půjčovat se začnou i ve Žďáře

18. března 2024  9:07

Na cesty do práce, do školy, přesuny mezi úřady nebo i k návratům z noční zábavy využívají...

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...