Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S rybou se pomazlím, vyfotím a pustím ji, říká muškař a průvodce rybářů

  11:58
Rybář Miloslav Šenkýř z Víru na Žďársku patří mezi ty šťastlivce, které jejich koníček také živí. Úspěšný muškař dělá průvodce na řekách, tedy hlavně na té své nejoblíbenější – Svratce. A vedle toho sbírá úspěchy na národních i mezinárodních rybářských soutěžích.
Třiapadesátiletý rybář Miloslav Šenkýř se více než dvacet let věnuje muškaření....

Třiapadesátiletý rybář Miloslav Šenkýř se více než dvacet let věnuje muškaření. Člen české reprezentace zároveň působí jako profesionální průvodce nováčků. Nejraději chytá na své domovské Svratce. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

„Jsem místní, chytám tady od dětství. Začínal jsem vláčením, teď už minimálně dvacet dva let muškařím. Svratka je nádherná řeka se spoustou ryb, které jsou místy sice menší, ale množstvím převyšuje ostatní řeky. Z vyrovnávací nádrže (Vír II – pozn. red.) vyjíždí za třením do řeky i větší ryby, které třeba jinde neuvidíte ani na větších řekách,“ líčí 53letý rybář, který se sice jmenuje Miloslav, ale všichni známí od vody mu říkají Milan.

Miloslav Šenkýř ovšem nechodí chytat jen tak pro radost nebo v roli průvodce, ale patří do české reprezentace a jeho pracovnu zdobí celá řada pohárů, medailí a diplomů z různých soutěží.

„Největšího úspěchu jsem se dočkal v roce 2021, kdy jsme měli mistrovství světa kategorie Masters (nad 50 let – pozn. red.) u nás v Česku, v Hanušovicích. Tam jsme na řece Moravě získali týmový titul,“ vzpomíná rád.

„Také mám týmový titul vicemistra Evropy z roku 2016. To jsou moje největší úspěchy a splněná přání. Ale snad to ještě nekončí, i když honit se s těmi mladšími je těžké,“ ujišťuje, že se závodním muškařením ještě nekončí.

V Česku rozhoduje množství chycených ryb

Češi patří v tomto odvětví ke světové extratřídě. „Když u nás chytáte v první lize, kde je deset týmů po čtyřech lidech, těch čtyřicet lidí tvoří takové malé mistrovství světa, protože závodníci na světovém šampionátu nemusejí být na takové úrovni jako v naší první lize nebo na mistrovství republiky,“ srovnává.

Co je muškaření

Rybolovná disciplína, nástraha (umělá muška) se nahazuje pomocí muškařské šňůry a prutu. Umělé mušky nenapodobují jen samotný hmyz a jeho vývojová stadia, ale i ostatní organismy, živočichy či rostliny.

Miloslav Šenkýř vyrábí suché mušky nebo také nymfy. „Hodně se používá takzvané CDC peří, což je tukové peří z kachen,“ vysvětluje.

Lov na umělou mušku zahrnuje i lov na mokrou mušku, případně steamer, kdy se návnada pohybuje ve vodě.

„V českých pohárových závodech se hodnotí počet ryb s tím, že první ryba se měří na milimetry kvůli tomu, kdyby měli závodníci stejný počet ryb,“ vysvětluje. „Na světových akcích má každý závodník svého rozhodčího, ten měří na milimetry každou rybu, rozhoduje celková délka, takže může vyhrát i závodník s menším počtem větších ryb,“ dodává.

V českých nominačních závodech se muškař z Víru vždy snaží zabodovat co nejlépe, protože na základě žebříčku pak vzniká také reprezentační nominace. Aktuálně závodí a chytá za prvoligový klub MK Akvarest Říčany.

I když už Miloslav Šenkýř rybařil na mnoha řekách a jezerech, nejraději má právě domácí vodu. V údolí Svratky působí jako průvodce začátečníků, ale i pokročilých rybářů.

„Snažím se jim předávat svoje zkušenosti. I muškař, který závodí, spoustu věcí neví. Mnohdy zná teorii, která ale u vody neplatí. A když od něj na konci slyšíte, kolik mu dal jeden den u vody, potěší to,“ říká Šenkýř.

Manželka nechytá. Ale třeba to jednou přijde

O rybáře se stará od A do Z. „Jsem schopný zájemcům sestavit set. Někdo třeba drží prut poprvé v ruce. Vyzkoušíme si házení, trávíme třeba hodinu až dvě takzvaným castingem na louce, pak jdeme k vodě. Provádím nejen na Svratce, mé domovské řece, ale byl jsem i na Dyji nebo na Jihlavě. Když chce někdo chytat na své vodě, přijedu za ním,“ líčí.

Svůj koníček změnil v hlavní živnost zhruba před dvěma roky. „Hlavní náplní je vázání mušek, do toho pořádám kurzy a prodávám rybářský sortiment, pomáhá mi s tím manželka Eva,“ oceňuje. „Nechytá, ale třeba to jednou přijde,“ dodává s úsměvem.

Pstruhová sezona začíná každý rok 16. dubna a trvá do konce listopadu. „Kdo chytá rád na suchou mušku, pro toho je nejkrásnější podzim. To už není tolik potravy pro ryby a dají se lépe přelstít, už nejsou tak vybíravé,“ míní.

Na vodu se často vydává i sám. „Chodím si vyčistit hlavu. Letos je kurzů hodně, začalo muškařit hodně nových lidí, které už třeba nebaví kaprařina. Hodně to bylo vidět v době covidu, kdy mohli jít chytat na řeku a s nikým se ani nemuseli potkat. V tu dobu se opravdu řada lidí dala na muškaření,“ zmiňuje Miloslav Šenkýř jeden z faktorů zvýšeného zájmu.

Za hlavatkami se chce vydat na slovenský Hron

O vyrovnávací nádrži Vír II se často mluví jako o pstružím ráji. „Už to úplně neplatí, ale pořád tam jsou ryby, které jindy nepotkáte, protože jsou místa, kde se chytat nesmí, případně kam nikdo nedohodí, a ryba má větší šanci narůst,“ vysvětluje.

Kdo má štěstí, chytí třeba trofejní pstruhy nad 70 centimetrů. „Před pár roky se mi podařil duhák 72 cm, to už je ryba velká jako losos. Loni tam kolega chytil a pustil trofejního potočáka 76 cm, taková ryba se v Česku chytne dvakrát třikrát za rok,“ zdůrazňuje. Na Svratce jsou i nádherní lipani.

Rád by se také vypravil na slovenský Hron za hlavatkami. „Jednou jsem chytil na Váhu neplánovaně menší hlavatku, měla do 50 centimetrů,“ vzpomíná.

Jak bývají rybáři u vody úspěšní, záleží i na počtu predátorů a také kolegů, kteří si úlovek odnášejí domů. „Já to nedělám, radši se s rybou pomazlím, vyfotím a pustím ji,“ přesvědčuje Miloslav Šenkýř. Jak ostatně dodává, kromě Vánoc ryby příliš nejí. „A to je pro ryby dobře,“ usmívá se.

Autor:
  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

Nejnudnější koupaliště? Přichystali novinky, kritici tvrdí, že jsou pro malé děti

21. května 2024  13:22

Do nadcházející letní sezony chystá koupaliště v Havlíčkově Brodě několik novinek. Návštěvníci se...

Kouč jihlavských fotbalistů: Jarní část nás brutálně vyfackovala

21. května 2024  10:24

V posledních letech se výsledky jihlavských fotbalistů opakovaně omlouvaly tím, že Vysočina má k...

Kamiony z centra Brodu mizí, křižovatky na průtahu by měly ještě zrychlit

21. května 2024  8:51

Před šesti měsíci to bylo utrpení, dnes rychlá a plynulá jízda. Za poslední půlrok se Havlíčkův...

Jihlavská zoo se raduje, hejno zdejších plameňáků se čile rozrůstá

20. května 2024  15:56

V jihlavské zoo, nejnavštěvovanější turistické atrakci na Vysočině, se rozrůstá už tak početná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...