Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojna z nás fakt udělala chlapy, vzpomíná hokejová legenda František Musil

  11:06
Jeho synové – třicetiletý David a o čtyři roky mladší Adam – hrají hokejovou extraligu za Pardubice. Tedy v týmu, v němž bývalý obránce František Musil sám kdysi s hokejem začínal. Stejně tak však mají všichni tři společně se zbytkem rodiny hodně blízko i k Jihlavě. Právě v ní se rodina dala dohromady.
Největší radost má nyní bývalý hokejový obránce František Musil ze svojí...

Největší radost má nyní bývalý hokejový obránce František Musil ze svojí rodiny. Před pár dny se stal už popáté dědečkem. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Je to tak. Pro mě byly dva roky na vojně v Dukle hrozně důležité, skvělé. Poznal jsem tady manželku a taky dědu a babičku Holíkovi. Mám to tu moc rád,“ svěřuje se osmapadesátiletý pardubický rodák.

„Vztah k Vysočině jsem měl ale vždycky, protože se můj tatínek narodil v Hluboké u Ždírce a chalupu jsme měli ve Škrdlovicích u Velkého Dářka. Jako malý kluk jsem sem jezdil pravidelně za babičkou na prázdniny. Od dětství jsem cítil, že na Vysočinu patřím,“ dodává.

Co vám v poslední době udělalo největší radost?
V osobním životě určitě vnoučata, celkem už jich máme pět. Ale zatím jen od dcery a staršího syna, mladšímu se do toho pořád nějak nechce.

František Musil

  • Bývalý výborný hokejový obránce a trenér se narodil 17. prosince 1964 v Pardubicích.
  • V rámci základní vojenské služby odešel v roce 1984 do Jihlavy, s níž získal v roce 1985 domácí titul.
  • V témže roce se stal i mistrem světa. Rok na to se však rozhodl emigrovat za moře a vyzkoušet slavnou NHL. V ní pak oblékal dres Minnesoty, Calgary či Edmontonu.
  • Oženil se s dcerou trenéra Jaroslava Holíka, má tři děti a pět vnoučat.

Kolik je nejmladšímu vnoučeti?
Narodilo se před pár dny. Jmenuje se Jakub a je od dcery Danči. Davidovi se narodil syn během letošního play off.

To by měl váš tchán Jaroslav Holík velkou radost. Co si pamatuju, tak vždycky říkal, že čím víc dětí člověk má, tím je to lepší...
Však on to ví, že se malej narodil. My za ním chodíme na hrob každou chvíli a říkáme mu, co je u nás nového.

Kdy naposledy jste si pro sebe pomyslel: Copak by na tohle asi děda řekl?
To si říkám často. Teď nedávno třeba při nominaci nároďáku před mistrovstvím světa. Zajímalo by mě, jaký by k tomu měl komentář. Ale vzpomenu si i jindy, při nehokejových věcech. To vždycky zajdu za babičkou Holíkovou a ptám se: Copak na to říká děda? (usmívá se)

A jaká je obvykle její reakce?
Ona babička po dědovi spoustu věcí přebírá. Je to taková naše rodinná vrba. Když člověk tápe, jde si za ní popovídat. Někdy potřebujeme pohladit, jindy nakopnout. Obojí zvládá výborně. (směje se)

Už jsme zmínili vaše vnoučata, tak by mě zajímalo, jak byste se charakterizoval jako dědu?
To asi nedovedu, ale vím, že je to hodně náročné. Nedávno jsme zkusili hlídat tři děti najednou a musím říct, že to bylo skoro tak těžké jako kdysi trénink v Jihlavě. (směje se) Ale teď vážně, užíváme si to, je to pro nás super zpestření. Za posledního půl roku jsem byl v zoo tolikrát jako předtím ani za patnáct let. Stejně tak jezdíme vlakem víc než x let předtím. Jsou to super zážitky.

Vaše osobní radosti jsme už probrali, ale co ty hokejové, byly nějaké?
Potěšil mě Třinec, protože dokázal, že vítězná nátura v týmu zůstala. Každý je nahraditelný. Předtím jsem samozřejmě fandil Pardubicím kvůli svým klukům, ale když Dynamo vypadlo, měl jsem jasno, komu budu fandit.

Musíte být určitě nadšený, že oba synové hrají v jednom týmu, navíc ve vašem mateřském. Nebo máte nějaké výtky?
Samozřejmě, že z toho mám radost, Pardubice jsem vždycky sledoval. A fandím panu Dědkovi (Petr Dědek, šéf Dynama – pozn. red.), protože si myslím, že on má jako jeden z mála lidí možnost a schopnost dostat klub tam, kam patří. A kde byl za Zbyňka Kusého.

Navenek ovšem občas Petr Dědek působí některými svými prohlášeními trošku jako neřízená střela, nepřijde vám?
Všichni se učíme... Ale on už taky něco dokázal, a proč by to nemohl přenést do sportovního odvětví? Myslím si, že je natolik chytrý, že pozná, že hokejová komunita je trochu jiná a je potřeba zvolit možná jinou taktiku. Podle mě ví, co si může dovolit.

Když už jsme zmínili vaše radosti, nemůžeme asi opomenout ani chmury. Co vás v poslední době nejvíc rozesmutnilo?
Jednoznačně smrt Petra Klímy. To byl pro mě hrozný šok. Strávili jsme spolu rok na vojně, během kterého se z nás stali velcí kamarádi. Já, on, Petr Rosol a Jirka Šejba jsme byli na jednom pokoji a s tou vojenskou lodí pluli, jak jen to šlo. Občas jsme ji, pravda, trochu víc rozhoupali, z čehož byl trenér Standa Neveselý dost nervózní. Bál se, abychom se nepřevrhli. Byly to krásné časy.

Je pravda, že v 58 letech by lidé ještě neměli umírat...
Přesně tak, byl ještě mladý. Člověk si myslí, že je nesmrtelný, že ještě není na řadě, a podívejte se, najednou se kácí v našem lese. Budu na Petra vzpomínat jako na výborného parťáka a člověka a jako na geniálního hokejistu.

Často říkal, že mu dva roky vojny změnily život, což u vás asi bude podobné. Mám pravdu?
Samozřejmě. My jsme tehdy všichni odcházeli do Jihlavy jako děti, nebo možná jako kluci, a až vojna z nás fakt udělala chlapy. Najednou jsme nebyli tolik vázaní na mámu a tátu, na domov.

Však jste to také někteří dokázali tím, že jste po vojně utekli za moře do NHL...
Měli jsme svoje sny, za kterými jsme si chtěli jít.

Volil byste stejně, kdyby vám někdo řekl, že za tři roky přijde revoluce a pak už se bude moci chodit do zahraničí naprosto legálně?
Jasně, utekl bych znovu. Nelituju ničeho, bylo to tak, jak to mělo být. Vezměte si třeba, že v případě otevření hranic bych nemusel být natolik dobrý, abych se uplatnil mezi konkurencí všech těch evropských hráčů. Každý si prostě musí najít svůj správný čas, rozhodnout se. A já o svém rozhodnutí nikdy nepochyboval.

Ani vás nikdy nenapadlo, co by bývalo mohlo být, kdyby vás při útěku chytili?
Já si myslím, že jsem došel až tam, kde jsem, jen proto, že jsem si takové myšlenky nepřipouštěl. Možná, že kdybych o tom takhle přemýšlel, nikdy by to nevyšlo.

Pro dnešní mládež je něco takového věc nepředstavitelná...
Každá doba má svoje. My jsme třeba byli díky tehdejšímu systému psychicky odolnější. Dneska mají hráči zase docela jiné problémy. Jsou to výborní sportovci, ale jejich sociální vztahy jsou docela jiné.

V jedné ze svých odpovědí jste zmínil i trenéra Neveselého. Máte informace, jak je na tom zdravotně?
Děda Holík vždycky říkal: On nás Standa při těch svých trénincích zničil a teď nás všechny přežije. A opravdu tu dědovu generaci přežil. Jenže teď začíná přežívat i tu naši. Ale to říkám jen v legraci. Co mám informace, není na tom ideálně, ale v jeho věku (87 let) je každý dobrý den fajn.

Na svoji Duklu to má teď každopádně dost z ruky, protože hokej z Jihlavy kvůli chystané stavbě nové arény na minimálně tři roky zmizel. Mimochodem, vy jste loni na zápasy do Pelhřimova či Jindřichova Hradce jezdil?
Víc jsem jezdil na juniory, z těch jsem měl obrovskou radost. Samozřejmě že situace s halou není a ještě nějakou dobu ani nebude jednoduchá, ale já se v souvislosti s tím bojím právě o mládež. Aby rodiče neztratili chuť vodit kluky na zimák. Na druhou stranu – nemít zázemí a pohodlí, to může kluky zocelit. A jsem rád, že junioři všem ukázali, že se dá hrát dobře a vysoko i v těžkých podmínkách.

Ideální hokejové prostředí a zázemí asi neměl ani váš švagr Bobby Holík při své trenérské štaci v Izraeli. Ještě pořád se tam věnuje mladým hokejistům?
Skončil, protože jeho dcera je na univerzitě a on jí pomáhá. V Americe je to zvykem. Jsme s Bobbym v kontaktu přes telefon, ale třeba babička se za ním letos jela i podívat.

Překonal strach z trenéra a odvezl mu dceru

František Musil s manželkou Andreou ještě v době, kdy jejich děti Dana, David a Adam byly malé. Dnes už má dcera sama tři potomky a synové hrají hokejovou extraligu v Pardubicích.

Dva roky vojny v Jihlavě daly Františku Musilovi nejenom dostatek odvahy na to, aby zkusil štěstí v zámořské NHL, ale našel si během nich také svoji životní partnerku. Každopádně i v tomto případě je potřeba použít slovo odvaha, zakoukal se totiž do dcery přísného trenéra Jaroslava Holíka Andrey.

„Ája byla v té době známá tenistka a my s klukama v Dukle jsme celkově tenis sledovali. A protože občas přijela domů do Jihlavy, tak jsme se potkali,“ vzpomíná bývalý hokejový obránce. „Abych řekl pravdu, tak úplně přesně si naše seznámení už nepamatuju, jenom vím, že jsem tehdy ještě neměl moc odvahy přemýšlet, že bych s ní mohl začít chodit,“ směje se.

Obava z reakce budoucího tchána ovšem časem přece jen ustoupila. „Myslím, že děda poznal, jaký jsem. A já zase, jaký je on, takže mezi námi vznikl jakýsi vnitřní respekt. Měli jsme i podobné povahy. Vzájemně jsme si sedli,“ prozrazuje mistr světa z roku 1985.

Jejich vztah s Jaroslavem Holíkem dokonce přežil i situaci, kdy se tehdy jednadvacetiletý Musil rozhodl emigrovat do Ameriky a trenérovu dceru vzít s sebou. „Byl to určitě dobrý krok. Pořád jsme s Ájou spolu, máme tři krásné děti a teď už i pět vnoučat,“ raduje se bývalý výborný obránce.

Zdá se tedy, že společná dynastie klanu Holíků a Musilů bude mít své hokejové pokračovatele. „Zatím máme tři vnuky a dvě vnučky, takže asi postavíme nějakou smíšenou pětku,“ směje se Musil.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...