ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Zastupitelé Jihlavy zakázali používání dělobuchů a petard v centru města

  • 10
Centrum Jihlavy se musí obejít bez petard a dělobuchů. Zastupitelé pyrotechniku na území celé městské památkové rezervace zakázali. Zákaz se týká už i silvestrovských oslav. Krajské město se tak přidává například k Novému Městu na Moravě nebo Havlíčkovu Brodu, kde se o omezení pyrotechniky také snaží.

Petardy a dělobuchy se nebudou moci odpalovat v centru města od 30. prosince letošního roku. Hranice této zóny zastupitelé stanovili konkrétně na celou městskou památkovou rezervaci. Časově jde o zákaz na dobu neurčitou.

„Důvodem je zamezit bezhlavému odstřelování či házení petard do kanálu a také omezit neřízené ohňostroje,“ uvedla předkladatelka návrhu radní Silvie Čermáková.

„Dělají to tak i jiná česká města, která chtějí, aby veřejný prostor a hlavně prostor historického centra si ponechal poklidnou sváteční atmosféru. Mimo centrum bude možné i nadále zábavní pyrotechniku používat,“ dodala jihlavská radní.

Podle jejích slov ale nejsou omezeny řízené ohňostroje nebo odpalování petard na soukromých pozemcích.

Nové Město vydalo zákaz, Brod rozesílá letáky

Jihlava se tímto svým postojem přidává k dalším městům, která se nějakým způsobem snaží pyrotechniku korigovat. Jako první k zákazu na Vysočině přistoupilo už v roce 2013 Nové Město na Moravě.

„Do památkové zóny ohňostroj nepatří. Ten poslední k biatlonu (k MS konaném v Novém Městě na Moravě v únoru 2013, pozn. red.) byl už dost nebezpečný,“ vysvětloval starosta Michal Šmarda.

Krátce před koncem loňského roku se o možnostech omezení pyrotechniky bavili i zastupitelé v Havlíčkově Brodě. Nakonec mezi nimi zavládl názor vsadit spíše než na zákazy na důkladnou osvětu.

Letos na podzim radnice zahájila velkou letákovou kampaň, v níž na občany apeluje, aby používání zábavní pyrotechniky co nejvíce omezili. Letáky nechala roznést do každé domácnosti. Obsáhlá témata se objevila i v říjnovém, listopadovém a prosincovém vydání radničních Havlíčkobrodských listů.

„Chtěli bychom lidem vysvětlit, jaký je skutečný dopad pyrotechniky na život obyvatel i na přírodní prostředí. Je tím rušena celá řada lidí i zvířat. Bojí se psi, ptáci v úleku vylétávají v noci z hnízd a nedokážou se vrátit zpět. Všechny tyto souvislosti by si lidé měli uvědomit,“ obhajoval kampaň Václav Hlaváč, předseda výboru pro životní prostředí, jež s myšlenkou přišel.

,