Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přibyslav si 600 let od úmrtí Žižky připomene každý měsíc. Slavit však nebude

  11:37
Dva roky už trvá příprava akcí k výročí 600 let od úmrtí Jana Žižky připadajícího na příští rok. Husitský vojevůdce podlehl nemoci při obléhání Přibyslavi v roce 1424. Město, ač samo tehdy postižené řáděním jeho vojsk, nyní představilo program vzpomínkových událostí. Co měsíc, to minimálně jedna.
Přímo v Přibyslavi mají velkou jezdeckou sochu Jana Žižky, jejímž autorem je...

Přímo v Přibyslavi mají velkou jezdeckou sochu Jana Žižky, jejímž autorem je sochař Bohumil Kafka. Jeho socha husitského vojevůdce na koni je rovněž v Praze na Vítkově. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Přibyslav nemá proč Jana Žižku oslavovat. Ale je to v české historii tak významná postava, že stojí za to si ji alespoň připomenout. Propojuje civilní sektor s vojskem. Jeho jméno chceme dostat do širokého povědomí,“ vysvětlil přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS).

Připomenutí Jana Žižky chystá v příštím roce celá řada obcí i institucí. Namátkou to bude ministerstvo kultury, Československá církev husitská nebo sídla Trocnov, Borovany či Tábor. Po svém na husitského vojevůdce vzpomene i Přibyslav. A v jejím podání nepůjde o nic malého. Na každý měsíc od ledna do října připravuje minimálně jednu akci.

V srpnu by měl dorazit i prezident Petr Pavel

To nejzásadnější se má odehrát ve druhé polovině letních prázdnin. Na 17. srpna město připravuje středověký den. „Jeho hlavní součástí bude historický jarmark s průvodem a velká středověká bitva na louce pod zámkem,“ informovala Zdeňka Valnerová, vedoucí Kulturních zařízení města Přibyslav, jež se na organizaci podílejí.

Středověký den bere Přibyslav jako svůj stěžejní příspěvek k oslavám. I proto by právě 17. srpna chtělo město přivítat prezidenta Petra Pavla. Už ho také oficiálně pozvalo.

„Posledním a dosud jediným českým prezidentem u nás byl Václav Havel. Přijel v roce 1994 rovněž na připomenutí úmrtí Jana Žižky. Petra Pavla zveme i z toho důvodu, že má díky svým předchozím působením k vojsku a armádě velmi blízko,“ konstatoval Kamarád.

Zdá se, že prezidentská kancelář na pozvání odpověděla kladně. Alespoň to by mohla naznačovat další Kamarádova slova: „Dostali jsme předběžný příslib. Detaily návštěvy by se měly doladit v květnu.“

Vedle prezidentské kolony by do Přibyslavi v ten den měli dorazit i vojenští kaplani. I oni budou pozváni na zvláštní setkání.

Z Trocnova borci poběží ve dne v noci

Srpnová slavnost bude už několikátou akcí spojenou s Janem Žižkou v Přibyslavi v roce 2024. Sérii vzpomínek odstartuje lednové vydání zvláštního almanachu, do něhož přispěje i jeden z nejznámějších českých historiků Petr Čornej. V únoru přijede i na zvláštní besedu.

V březnu vyhlásí základní škola výsledky tematické výtvarné soutěže. Na duben město připravuje výstavy o husitských válkách i o vztahu Žižky a Přibyslavi. Na přelomu dubna a května odjedou na dobrodružnou výpravu do Trocnova se stanováním dětí ze základní školy.

Koncem května se uskuteční štafetový běh, který propojí Trocnov s Přibyslaví, tedy místa Žižkova narození a úmrtí. Nejvhodnější trať běhu se ještě hledá, bude však dlouhá mezi 162 a 174 kilometry.

Přibyslav nemá proč Jana Žižku oslavovat. Ale je to v české historii tak významná postava, že stojí za to si ji alespoň připomenout.

Martin Kamarádstarosta Přibyslavi

„Jednotlivé úseky by měly mít od pěti do dvaceti kilometrů s tím, že na úsecích startu a cíle by se běželo hromadně. Účastníci poběží po turistických stezkách i přes noc, máme to rozpočítáno na zhruba dvacet hodin. Husité byli tvrdí hoši, ale i my máme tvrdé a skvělé běžce,“ pousmál se Martin Kamarád.

Na září Přibyslav chystá na Jana Žižku zaměřený literárně-dramatický večer s loutnou a recitací. A počátkem října se pod patronací skautů uskuteční pochod k Žižkově mohyle. „Už to nebude nic velkého. Vyvrcholení vzpomínkových akcí připravuje na říjen hlavně Československá církev husitská v Betlémské kapli,“ podotkl přibyslavský starosta.

Speciální upomínkové předměty včetně mince

Vedle těchto konkrétních akcí by se mohli zájemci těšit i na celoroční projekty. „Nakoupili jsme a nechali vyrobit celou řadu upomínkových předmětů, které budeme v roce 2024 v informačním centru prodávat. K dispozici bude i k výročí vyražená stříbrná pamětní mince,“ dodala Valnerová.

Město chce do akcí spojených s připomenutím Jana Žižky investovat zhruba 1,2 milionu korun. Část peněz se pokusí ve formě dotací získat i od státu či Kraje Vysočina.

Čtyřtisícovou Přibyslav tak čeká velice perný rok. „Vedle akcí spojených s Janem Žižkou se uskuteční i ty tradiční, které pořádáme každoročně. I v příštím roce se tak lidé mohou těšit na pouť, městské slavnosti i třeba Mlékárenský den,“ poznamenal místostarosta Michael Omes.

Jan Žižka – oslavovaný i zatracovaný vojevůdce

Husitský hejtman u Přibyslavi skonal 11. října 1424. Zemřel při obléhání města kvůli nemoci. Jakou chorobu přesně měl, se historici dohadují. Nejpravděpodobněji se vojevůdci v těle vytvořil velký zánětlivý útvar, takzvaný karbunkl. Dnes jeho léčení vyžaduje chirurgický zákrok a antibiotika, před šesti staletími si s ním ranhojiči poradit nedokázali.

Místo, kde Jan Žižka – údajně v náručí Michala Koudele ze Žitenic – skonal, dnes připomíná majestátní mohyla. Stojí v malém parku u silnice z Přibyslavi na Žižkovo Pole. Jen kousek od památné aleje se vypíná už 145 let.

O její výstavbu se zasloužil člen pražského Sokola a přibyslavský rodák Jan Otta. Podle návrhu architekta Antonína Wiehla ji vybudoval brodský stavitel Josef Šupich. Slavnostně byl pomník odhalen v roce 1874, kdy si národ připomínal 450. výročí Žižkovy smrti.

V době národního obrození šlo o velkolepou událost, kterou režíroval František Ladislav Rieger. Slavnostního aktu se podle dobového tisku účastnilo dvacet tisíc lidí. Přibyslav má nyní i sochu vojevůdce v zámeckém parku.

Dnes je pohled na Jana Žižku zcela jiný, jde o jednu z nejkontroverznějších postav české historie. Na jedné straně geniální válečník a vojevůdce, bojovník za lidskou důstojnost i proti feudalismu. Na straně druhé zbojník, lapka a žoldnéř, za jehož vojsky zůstávaly potoky krve, tisíce mrtvých a vypleněná či vypálená města. Jedním z nich se ostatně stala i zmíněná Přibyslav.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...