ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Marie Stránská, MAFRA

Šestičlenná parta v Jihlavě přepadla seniora, muž má vážná zranění

  • 89
Skupinka násilníků přepadla v centru Jihlavy na autobusovém nádraží téměř sedmdesátiletého muže. Ze zranění, mimo jiné několika zlomenin, se bude léčit týdny. Útočníky policisté dopadli, jednomu hrozí až deset let vězení.

Loupežné přepadení se odehrálo minulý týden v úterý. Policie o něm informovala až nyní s tím, že se dopadla všech šest pachatelů. Jeden z nich už je obviněný.

„Padesátiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu výtržnictví,“ uvedl Pavel Krčál, zástupce vedoucího jihlavské kriminálky.

Podle policejní zprávy byl obviněný muž ze skupinky nejstarší. Zbytek tvoří tři chlapci a dvě dívky. I je policisté zadrželi, jejich roli při přepadení ale vyšetřovatelé stále prověřují.

Podle dosavadních poznatků policistů si skupinka vybrala oběť náhodně. 

„Využili toho, že poškozený je starší muž, který nebyl schopen velké obrany,“ zmínila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Přepadení v centru Jihlavy v posledních měsících přibývá

Seniora útočníci nejprve počastovali nadávkami a urážkami, pak ho i fyzicky napadli. Nejstarší vůdce skupinky ho opakovaně kopal a udeřil s ním o zaparkované auto.

Své mladé kumpány několikrát vyzval, aby bezmocného důchodce okradli. I když se senior snažil bránit, proti přesile neměl šanci. Násilí ukončili až přivolaní policisté, kteří napadenému pomohli.

Zavolali mu záchrannou službu, jeho zranění byla hodnocena jako vážná. „Přepadený muž utrpěl několik zlomenin a další zranění, jeho léčení si vyžádá delší dobu,“ pravila policejní mluvčí.

Padesátiletého útočníka a jednu z dívek policisté zadrželi hned při činu, ostatní agresoři stihli utéct. Vyšetřovatelé je vypátrali později. Hlavnímu viníkovi rvačky, který už v minulosti byl soudně trestán, hrozí až desetileté vězení.

Tento případ není v Jihlavě ojedinělý. Zvláště v posledních měsících podobných případů přibylo. Před řáděním skupin mladých útočníků varovalo letos na jaře nízkoprahové centrum Vrakbar.

Před rokem byl přímo na Masarykově náměstí napaden bývalý hokejista Marek Melenovský, a to jen proto, že okřikl příliš hlučnou skupinku mladíků.

Jeden z agresorů byl v prosinci odsouzen na pět a půl roku. Druhý byl dopaden až v únoru a na soud čeká ve vazbě.

Dva muži byli poblíž zimního stadionu zbiti i při červnovém festivalu Havíření.