Dva vietnamští mladíci se ukrývali v kufru osobního auta. Okresní soud v Jihlavě je už poslal do dětského domova. | foto: Celní správa pro Kraj Vysočina

Ukrajinec pašoval čtyři Vietnamce, dva nacpal do kufru osobního auta

  • 4
Celníci na Vysočině odhalili ukrajinského převaděče, který se přes české území pokoušel převézt čtyři Vietnamce bez dokladů. Jeho vůz náhodou zastavili na dálnici D1 u Velkého Meziříčí. Dva mladistvé tento převaděč vměstnal do kufru osobního automobilu.

Osobní vozidlo se slovenskou registrační značkou jedoucí na Prahu si celníci ke kontrole vytipovali náhodou ve čtvrtek odpoledne. Řidiče navedli na parkoviště na 137. kilometru a tam vozidlo i jeho posádku zkontrolovali.

Vůz řídil 37letý Ukrajinec. Na sedadlech spolujezdců vezl dva dospělé. Překvapení však čekalo hlavně v kufru vozu.

„Při kontrole zavazadlového prostoru byli nalezeni ještě další dva mladiství,“ uvedl mluvčí celního úřadu na Vysočině Richard Zeman.

Čtveřice cizinců s celníky nekomunikovala a nedokázala prokázat svou totožnost žádnými doklady.

„Řidič tvrdil, že se jedná o čtyři Vietnamce, které naložil do auta na čerpací stanici u slovenského města Malacky s tím, že je odveze do Prahy,“ dodal Zeman.

Všechny čtyři pasažéry si převzala cizinecká policie. Potvrdila, že by měli mít vietnamské občanství.

„Skupinu cizinců nespojují žádné rodinné vazby a jedná se o dva dospělé muže, jednoho mladistvého a jednoho nezletilého chlapce,“ upřesnila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Oba chlapci byli předáni pracovníkům sociálně-právní ochrany dětí. Okresní soud v Jihlavě již rozhodl o jejich umístění do dětského domova.

„Zbylí dva muži nyní čekají na výsledek readmisního řízení, které v jejich případě policisté zahájili s cílem navrácení cizinců do státu, ze kterého k nám přicestovali, tedy na Slovensko,“ doplnila Rendlová.

S ukrajinským řidičem již probíhá zkrácené trestní řízení v souvislosti se spácháním trestného činu převaděčství, na jehož výsledek si počká v policejní cele.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit