Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Novoměstská nemocnice pomůže pacientům na oddělení urgentního příjmu

  • 0
Do konce roku 2013 by všechny nemocnice v kraji měly mít takzvanou emergency neboli urgentní příjem. Především kvůli tomu, aby pacienti s potížemi nemuseli "cestoval" po nemocnici mezi odděleními. Při akutních obtížích je bude čekat jedno centrální oddělení.

"Na urgentním příjmu by lékaři poskytli pacientovi potřebnou péči a stanovili diagnózu, případně začali s léčbou. Zde by se také rozhodlo, zda bude pacient přemístěn na jednotku intenzivní péče nebo jiné oddělení," uvedl novoměstský lékař z ARO Dušan Mach, jenž se o emergency ve zdejší nemocnici zasadil.

Směřovali by tam všichni pacienti s výjimkou dětí a žen směřujících na gynekologicko-porodnické oddělení. Centrální akutní příjem je zatím připraven v pelhřimovské nemocnici. V Jihlavě se staví celý pavilon urgentní a intenzivní péče.

"V Havlíčkově Brodě se bude zřejmě přistavovat nová budova a třebíčskou nemocnici zbývá vyřešit. V Novém Městě by měl centrální urgentní příjem vzniknout v již stávajících budovách," uvedl hejtman Jiří Běhounek.

Na úpravy nejspíš přispěje kraj

Pacienty v Novém Městě tedy nečekají omezení vyplývající ze stavebních prací ani přesuny oddělení. "Urgentní příjem vznikne v oblasti chirurgického pavilonu tak, aby odsud byla návaznost na ARO a operační sály. Budeme reorganizovat ambulance, ale ne celá oddělení," podotkl Mach.

Pokud Kraj Vysočina poskytne asi 10 milionů korun, mohly by úpravy v novoměstské nemocnici začít už v příštím roce. Přes rok ještě potrvá stavba jihlavského Pavilonu urgentní a intenzivní péče. Přístavba v Havlíčkově Brodě by vyšla asi na 20 milionů korun, zatím není jisté, kdy se s ní začne.

"Směřujeme k tomu, co je běžné ve vyspělých západních státech. Že akutně nemocný pacient necestuje po nemocnici, ale nejdříve právě na centrální urgentní příjem. Teprve pak na patřičné oddělení. To je určitě přínosné," dodal Mach.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit