Mazda řízená devatenáctiletým mladíkem pod vlivem alkoholu i drog vyletěla ze silnice, přerazila strom a skončila ve stráni pod vozovkou. Nehodu nepřežil sedmnáctiletý spolujezdec. | foto: Policie ČR

Mladý viník tragické nehody skončil ve vazbě, jel opilý i pod vlivem drog

  • 118
Ve vazební věznici skončil devatenáctiletý mladík, který v sobotu zavinil tragickou dopravní nehodu na Třebíčsku. Při havárii připravil o život svého sedmnáctiletého spolujezdce. Policisté zjistili, že řídil opilý a pod vlivem drog, jeho auto navíc nemělo platnou technickou.

K nehodě na silnici číslo 23 došlo nejspíš v sobotu ráno. Oznámení o havarovaném vozidle Mazda, které leželo ve stráni pod silnicí, policisté obdrželi před půl sedmou.

„Spolujedoucí utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl. Zraněný řidič byl zdravotnickou záchrannou službou převezen na ošetření do nemocnice, kde byl hospitalizován,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Dechovou zkouškou policisté u řidiče naměřili jedno promile alkoholu. Pozitivní byl rovněž test na drogy. Dále zjistili, že vůz sice měl zimní pneumatiky, ale s nedostatečným dezénem. Vozidlo zároveň nemělo platnou technickou kontrolu.

Zranění řidiče nebyla příliš vážná, z nemocnice byl propuštěn už v neděli. Ihned si ho ale odvedli policisté.

„Devatenáctiletý muž byl obviněn ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti, přičemž při činu hrubě porušil ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ oznámil vedoucí třebíčské kriminálky Milan Špaček.

Jel příliš rychle, vylétl ze silnice a přerazil strom

U úřadů měl mladík vroubek už z minulosti. V souvislosti s požíváním alkoholu ho řešil správní orgán. I proto tentokrát vyšetřovatel navrhl vzetí řidiče do vazby. To soud akceptoval.

„Za usmrcení z nedbalosti lze uložit trest vězení na dva roky až osm let,“ dodal vedoucí třebíčských kriminalistů.

Policisté nehodu i nadále vyšetřují. Podle dosavadních závěrů řidič při jízdě od Náměště k Vladislavi nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, stavu vozovky, ani stavu vozidla. Při nájezdu do zatáčky doslova vyletěl ze silnice.

„Vyjel mimo komunikaci, kde vjel na svodidla. Poté automobil přerazil a vyvrátil strom, do dalšího stromu narazil. Vůz byl následně odhozen na trávu pod mez,“ popsala Jana Kroutilová.