Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lávky ve Žďáře se razantně změní. Mezi obyvateli budí emoce vzhled i cena

  15:57
Ve Žďáře nad Sázavou začaly opravy chátrajících lávek a menších mostků v majetku města. Běžná dřevěná přemostění se však mění v mola s terasami a ocelovými hranoly, dostat mají i zastřešení. To vše za celkovou cenu přes 20 milionů korun. A právě nová podoba a cena budí mezi obyvateli emoce.

Novou podobu nyní dostává například stavba ve Dvorské ulici, jež vede souběžně s kamenným historickým mostem. Rekonstrukční práce mají co nevidět odstartovat také na dvou dřevěných lávkách pod Bránským rybníkem, které přemosťují ramena řeky Sázavy a slouží pěším a cyklistům. Později přijde na řadu most u Tálského mlýna, určený i pro motorovou dopravu.

„Před lety, když se zřítila lávka v Troji, se tato událost stala pro řadu měst impulzem k revizi a intenzivnímu řešení stavu jejich lávek a mostů. I my jsme si udělali komplexnější prověření těchto staveb,“ popsal žďárský starosta Martin Mrkos.

Z revize vyplynula potřeba postupných rekonstrukcí, přičemž teď přichází na řadu ta přemostění, která obnovu potřebují nejvíce.

„Součástí tohoto našeho záměru je také oprava lávek pod Bránským rybníkem a mostu u Tálského mlýna. To jsme zadali jako jednu zakázku na vytvoření projektové dokumentace. Nyní jdeme do realizace dvou lávek pod Bránským rybníkem. Most Tálský mlýn je už také vyprojektován, ale realizace proběhne později,“ objasnil Mrkos.

Chybí část zábradlí, občas vypadne prkno...

Celkové náklady na tato tři díla činí 20 milionů korun, přičemž dvě dřevěné „bránské“ lávky, jejichž proměny se lidé dočkají do konce roku, vyjdou na sedm milionů.

„Je už načase je opravit, jejich stav je opravdu katastrofální. Chybí tu část zábradlí a čas od času vypadne vyhnilé prkno. Když to místní nahlásí, město díry nechá celkem rychle zadělat - ale vede tu cyklotrasa, a kdyby někdo do otvoru vjel na kole, neskončí to dobře,“ míní Ema Smažilová bydlící v jednom z blízkých bytových domů.

Oba mostky využívá často, na kole i pěšky. Z ulice Purkyňova je to nejkratší napojení na cyklostezku podél Sázavy. Po ní se lidé dostávají do centra Žďáru i k rekreačnímu areálu Pilák. Jde tedy o poměrně frekventovanou propojku.

Klasické dřevěné lávky budou zbourány a nahradí je zcela nová přemostění. „Stavba již byla předána zhotoviteli a nyní probíhají přípravné práce,“ uvedl v pátek Jan Prokop, vedoucí žďárského odboru strategického rozvoje a investic. Realizace se zhostí firma Aquasys.

Proč molo, když tam pořádně nesvítí slunce?

Budoucí podoba mostků však budí mezi lidmi silné emoce, stejně jako cena, za niž mají být postaveny. „Bylo by možné udělat příště anketu mezi obyvatelstvem, jako tomu bylo u divadla? Protože tyto návrhy by obyvatelé určitě nevybrali. K čemu molo, když tam pořádně nesvítí, a bude tam jen nepořádek ze stromů a od kačen,“ vyjádřil se na městském facebookovém profilu Martin Pavelka k první lávce, jež se nachází přímo u odbočky z cyklostezky. Podobný názor má i další diskutující Aleš Dospěl, který stavbu přirovnává k předraženému odpočívadlu pro kachny.

Lávka má podle návrhu městského architekta Zbyňka Ryšky získat podobu jakéhosi mola nad vodou, s krajními „vyhlídkovými“ plochami mimo hlavní těleso mostku. Na tyto relaxační terasy se lidé budou moci dostat vrátky v ocelovém zábradlí.

„Jde o lávky, jejichž životnost předpokládáme na desítky let, takže je jasné, že nebudou zadarmo. Za poslední roky i měsíce šly ceny stavebních materiálů i prací výrazně nahoru. Výsledná částka tak bohužel není nic mimořádného,“ okomentoval starosta diskusi k údajně přemrštěným cenám – sedm milionů za dva mostky.

Co se týče vzhledu, platí podle něj, že zavděčit se každému v silách města není. „Mně osobně se líbí, ale obecně si myslím, že architektura by se neměla hodnotit jen ve smyslu líbí/nelíbí. Jde tu i o funkčnost, technické řešení a kontext místa,“ dodal.

Také druhá lávka projde totiž razantní proměnou, na niž si nejspíš místní budou nějakou dobu zvykat. Po demolici dřevěného mostku přibude přes levé rameno Sázavy ocelový hranol opatřený střechou a také zábradlím z nerezové sítě. Oproti původní stavbě bude mít lepší zabezpečení proti podemletí a zvětší se i průtočný profil řeky.

  • Nejčtenější

Milionový kiosek pobouřil Brod. Teď jsou jeho zbytky na prodej za cenu šrotu

23. května 2024

Premium Pro někoho luxusní designový kousek, pro jiného ošklivá psí bouda. Mnoho označení ve své době nesl...

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvořily se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  13:42

Provoz na dálnici D1 na Vysočině několik hodin komplikovala dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidič se s autobusem coural a míjel zastávky, nadýchal přes tři promile

23. května 2024  12:32

Policisté hledají svědky, kteří jeli v únoru linkovým autobusem z Kamenice do Jihlavy s opilým...

Křižovatku u Brodu děsící řidiče kamionů čeká proměna, ustoupí jí dva domy

27. května 2024  9:07

Kdo jezdí s nákladním autem mezi Havlíčkovým Brodem a Přibyslaví, to místo v Pohledu dobře zná. Pro...

Stolní tenistky Hodonína získaly potřetí v řadě titul v domácí extralize

26. května 2024  21:23

Stolní tenistky Hodonína obhájily titul v domácí extralize. Ve vyrovnané finálové sérii vyhrály...

Cink děkoval fanouškům: Nohy nebyly ideální, ale lidé mě hnali dopředu

26. května 2024  16:32

Za cílovou páskou hned seskočil z kola, sedl si na zem a vydýchával se. Biker Ondřej Cink nechal na...

Analýza DNA potvrdila, že útočil vlk. Případů přibývá, stáda potřebují ochranu

26. května 2024  9:22

Vlkům se na Vysočině zalíbilo. Na území kraje byli v novodobé historii zaznamenáni v roce 2016,...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...