Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo to se zahradou myslí vážně, potřebuje kompost. Kompostárny zažívají žně

  10:37
Zahrádkáři si jarní zakládání záhonků a zušlechťování svých zahrad jen těžko představí bez kompostu. Čím dál větší zájem o něj hlásí komunální kompostárny. Například z té pelhřimovské si ho lidé odvážejí desítky tun. Pomáhá také speciální akce, při níž si mohou kompost sami nakopat. Uskuteční se už za pár dní.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Produkce vlastního kompostu je pro většinu zahrádkářů samozřejmostí. Jen málokdo se vzdá možnosti získat kvalitní hnojivo v podstatě bez nákladů. Ty obvykle vznikají pouze na počátku – při zakládání kompostu, kdy si někteří zahrádkáři pořizují speciální plastové nádoby. Řada měst a obcí však nabízí zájemcům tyto kompostéry zdarma, aby se snížilo množství odpadu ze zahrádek v popelnicích na směsný odpad.

„Pokud je někdo solidní zahrádkář a bere pěstování alespoň trochu vážně, tak si kompost založí. Je to kvalitní a generacemi prověřené hnojivo plné živin. U nás v kolonii, kde máme kolem 350 zahrádek, mají kompost odhadem tak tři čtvrtiny lidí,“ popsal Otakar Šuhaj, tajemník a místopředseda základní organizace Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Stalingrad ve Žďáře nad Sázavou.

Podle jeho slov vlastní kompost mimo jiné vyřeší, kam odložit nadbytečný bioodpad ze zahrady. Nadšení pěstitelé mohou ještě tvorbu tohoto hnojení podpořit tím, že do něj budou nosit rostlinné zbytky z kuchyně – třeba slupky z brambor, okrojky z ovoce a zeleniny či kávovou sedlinu a výluh z čaje. Materiál pak musí nejméně rok, ideálně ale déle zrát.

Ale také lidé, kteří kompost založený z různých důvodů nemají, a přesto by chtěli svým záhonkům dopřát tento typ hnojiva, mají dost možností. Kromě koupě pytlovaného kompostu ve specializovaných obchodech mohou využít i služeb kompostáren, které jsou k dispozici v řadě měst a obcí na Vysočině.

Zájem roste i mezi soukromými zemědělci

Jedním z nich je například Pelhřimov, kde kompostárna funguje již více než dvacet let. Provozují ji Technické služby města Pelhřimova (TSMP).

„Dříve byl výsledný produkt využíván pouze pro potřeby města a technických služeb při údržbě veřejné zeleně. Od roku 2018 je ale registrován u Ústředního kontrolního zkušebního ústavu zemědělského jako organické hnojivo pod názvem PEkompost, a je určen jak pro údržbu veřejné zeleně ve městě, tak pro prodej široké veřejnosti,“ přiblížila mluvčí pelhřimovské radnice Andrea Unterfrancová.

Zájem o PEkompost se podle ní zvyšuje a produkt se už dostává do povědomí nejen veřejnosti, ale i soukromých zemědělců. „V roce 2021 občané zakoupili 385 tun a v roce 2022 již 411 tun tohoto velice kvalitního materiálu. A soukromí zemědělci si pomalu začínají kupovat náš materiál také,“ vylíčila ředitelka TSMP Eva Hamrlová. Zatímco v roce 2021 si tito podnikatelé pořídili u TSMP 70 tun kompostu, jen za letošek už jim bylo prodáno 500 tun.

Mezi veřejností je bezpochyby největší zájem o propagační akci s názvem Nakopej si pytel, při níž je rozdáván kompost zdarma obyvatelům Pelhřimova a jeho místních částí. Vlastními silami si mohou nabrat jeden pytel hnojiva.

„Poprvé tuto akci organizovaly technické služby v roce 2021 a rozdaly se zhruba tři tuny kompostu. Loni již byla akce na jaře i na podzim a občanům bylo rozdáno kompostu osm tun,“ vyčíslila ředitelka. Letos událost připadá na sobotu 22. dubna, přičemž zájemci mohou do kompostárny v Myslotínské ulici dorazit mezi 8. a 12. hodinou.

Kvalitu pelhřimovského kompostu potvrzují také výsledky testů, jež nedávno provedla společnost ZERA. „Výsledek je velice pozitivní, především hodnoty obsahu živit jsou velmi vysoké,“ uvedla Hamrlová.

Do základů míří obsah hnědých kontejnerů

Nákup je navíc i dobrou ekonomickou variantou. Za katrovaný kompost – jemnější materiál již po přesívání – zaplatí zájemci 500 korun za tunu. 300 korun vydají za tunu nekatrovaného kompostu.

Kromě toho jde o koncentrát, jenž si pěstitelé před použitím teprve namíchají ve vhodném poměru s půdou. V zahrádkářských prodejnách a obchodních řetězcích si totiž zákazníci většinou pořizují již „naředěný“ pytlovaný substrát – směs kompostu se zeminou.

Pelhřimovská kompostárna vyprodukuje ročně kolem 1500 tun kompostu. Ač prodej zaujímá nyní také část produkce, materiál používají technické služby hlavně pro údržbu veřejné zeleně – pro kultivaci i nové výsadby.

„Kompost také využívá město Pelhřimov na úpravu finálního povrchu při svých investičních akcích,“ doplnila Zdeňka Lišková, vedoucí odpadového hospodářství TSMP.

Pro výrobu kompostu slouží bioodpad, který vyprodukuje město i jeho občané. Při tomto procesu dochází k likvidaci obsahu hnědých kontejnerů, dále se na zakládku kompostu používá i posečená tráva, listí a drcený dřevní odpad vznikající při běžné údržbě zeleně ve městě.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...