Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letní festivalovou smršť na Vysočině otevřou už tento víkend Kabáti

  14:21
Na Vysočině startuje období letních hudebních festivalů pod širým nebem. Na své si přijdou příznivci snad všech hudebních žánrů od folku přes rock, pop, rap až po metal. Uskuteční se jak velké festivaly, které lákají návštěvníky z celé republiky, i ty komornější. Vše načne víkendový Bernard fest v Humpolci.
Kapela Kabát vystoupila po odloženém koncertu v pražské O2 aréně 8. listopadu...

Kapela Kabát vystoupila po odloženém koncertu v pražské O2 aréně 8. listopadu 2022. Na snímku frontman Josef Vojtek. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Nedočkaví fanoušci se mohou do víru muziky vrhnout už dnes od 15 hodin, kdy v Humpolci začíná 27. ročník dvoudenního Bernard festu. Jeho vrcholem je sobotní koncert nejznámější české rockové kapely Kabát.

Domluvit vystoupení se přitom podle organizátorů zdařilo velmi rychle. „Přikládám to tomu, že Bernard fest má mezi muzikanty pověst akce se skvělou atmosférou a perfektní organizací. Svůj vliv má i genius loci konání festivalu, tedy Horní náměstí v Humpolci,“ uvedl hlavní pořadatel Zdeněk Mikulášek.

Skupina Kabát není zdaleka jedinou hvězdou na seznamu vystupujících, figurují tam i Mig 21, No Name, Wohnout či Janek Ledecký. Chybět nebudou Rybičky 48, jejichž koncert loni zmařila průtrž mračen. „Hned na místě jsme se tehdy domluvili, že letos kapela přijede znovu,“ podotkl Mikulášek.

Festival podle něj vždy dává prostor i kvalitním hudebním počinům mimo hlavní proud. Tento ročník oživí unikátní projekt Hej Romale zpěvačky Idy Kelarové, jež vystoupí s pěveckým sborem Čhavorenge v doprovodu České filharmonie.

Do Humpolce se po roce vrátí i němečtí The Heimatdamisch, kteří si loni získali publikum originálními úpravami světových hitů. Součástí akce bude tradiční dopolední program pro děti s Jaroslavem Uhlířem a Kašpárkem v rohlíku. Pořadatelé dali do prodeje i jednodenní vstupenky; k mání jsou v předprodeji a budou k dostání i na místě.

Škwor oslaví čtvrtstoletí, Olympic šedesátku

Jedním z taháků festivalové sezony na Vysočině je bezpochyby Magmafest, kultovní rocková akce, jež se uskuteční 11. a 12. srpna v amfiteátru v Jihlavě. Loni se návštěvnost pohybovala kolem pěti tisíc lidí, letos organizátoři očekávají i více.

Vybrané festivaly na Vysočině

  • 16. 6. - 17. 6. - Bernard fest Humpolec
  • 29. 6. 1 1. 7. - Jatka Fest Pacov
  • 5. 7. - 8. 7. - Fajt Fest Velké Meziříčí
  • 6. 7. - 8 . 7. - VysočinaFest Jihlava
  • 14. 7. - 15. 7. - Blue Style Prima Fest Zvole
  • 15. 7. - Fest na Fest Pelhřimov
  • 20. 7. - 22. 7. - Sázavafest Světlá nad Sázavou
  • 21. 7. - 22. 7. - Festival pod Zelenou horou Žďár nad Sázavou
  • 22. 7. - 29. 7. - Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou
  • 28. 7. - Čeřínek fest Cejle-Hutě
  • 28. 7. - 29. 7. - Polanka summer fest Třebíč
  • 28. 7. - 13. 8. - Prázdniny v Telči Telč
  • 5. 8. - Rocková Lipnice Lipnice nad Sázavou
  • 11. 8. - 12. 8. - Magmafest Jihlava
  • 11. 8. - 12. 8. - Stockfest 2023 Dobrohostov
  • 12. 8 . - Horácký džbánek Žďár nad Sázavou

„Vstupenky ještě k dispozici jsou, ale zájem je opravdu velký,“ potvrdil za pořadatele Radek Sladký.

Mezi hlavní hvězdy patří například kapela Škwor; ta letos slaví pětadvacetiny a k výročí má i novou scénu. „Poprvé v historii vystoupí na našem festivalu Tři sestry. Velkým tahákem budou i kapely Dymytry a Horkýže slíže,“ vypočítal Sladký.

Mezi skupinami, co na akci zahrají, je dále třeba Alkehol, Trautenberk nebo Harlej. Jedno bílé místo na plakátech ale zatím zůstává. Jde o hudební překvapení, které bude odtajněno zkraje července.

Jelikož roste zájem fanoušků o dvoudenní účast a nocování přímo na místě, rozšířeno má být i stanové městečko. „Jedno bude přímo před areálem na louce, druhé nově v kempu Pávov,“ sdělil Sladký.

Jihlavský amfiteátr bude v létě skutečně vytížen, od 6. do 8. července jej obsadí pro změnu multižánrový VysočinaFest, stylově rozkročený od popu přes metal až po rap. Návštěvníci se mohou těšit na plejádu převážně českých a slovenských interpretů - mimo jiné to budou Chinaski, Rybičky 48, Mirai, Jelen, Viktor Sheen či Mig 21. Chybět nebude ani legendární Olympic.

„Česká rocková stálice opět po sedmi letech zavítá do Jihlavy na VysočinaFest! Přijďte do jihlavského amfiteátru oslavit jejich 60. výročí na české scéně,“ lákají pořadatelé.

Jedním z tahounů akce bude i zahraniční host – finská formace The Rasmus, mezi jejíž nejznámější hity patří třeba songy In the Shadows či First Day of My Life. Zazní ale i její nové skladby z alba Rise.

Chinaski budou na Vysočině víc než doma

Od 20. do 22. července ožije muzikou i zámecký park ve Světlé nad Sázavou, kde se odehraje tradiční Sázavafest. Ten pravidelně nabízí to nejlepší z domácí scény, představuje vybrané zahraniční interprety a dává prostor i mladým kapelám.

Kromě hudby napříč styly servírují pořadatelé na několika scénách i program ze světa divadla, filmu či literatury. Muzika ale přesto dominuje a s ní letos i taková jména, jako jsou Kryštof, Monkey Business, Verona, Chinaski, Jelen, Katarína Knechtová či Michal David. Česko-slovenský playlist doplní i host z ciziny - německý elegán a zpěvák latinskoamerické hudby Lou Bega proslavený hlavně hitem Mambo No. 5.

Na své si přijdou také hudební fandové v Třebíči, kde se koná další multižánrová akce - Polanka summer fest, jíž patří poslední červencový víkend. Potěšit fanoušky přijedou kupříkladu Chinaski, Michal Hrůza, Arakain či Vypsaná fixa.

Legendární kapela Lucie je hlavním lákadlem 10. Jatka Festu v Pacově, který potrvá od 29. června do 1. července. V zámeckém areálu vystoupí kromě Lucie i Čechomor, Wohnout, UDG nebo třeba Pokáč.

Folkové stálice v Náměšti i v Telči

Vysočina v létě uspokojí také příznivce folku - stálicí s hojnou návštěvností jsou rozhodně Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, kde se představí množství tuzemských i zahraničních vystupujících. Vedle matadorů, jako jsou Robert Křesťan a Druhá tráva, Jiří Pavlica a Hradišťan nebo Karel Plíhal, předvede svůj um třeba jamajský bluesman Brushy One String, anglické „folkařky“ Lady Maisery či kubánská cellistka Ana Carla Maza.

Sázkou na jistotu je i program festivalu Prázdniny v Telči. Tam během 17 dní na několika scénách vystoupí opět desítky hudebníků, hlavně kultovních folkových jmen. 41. ročník láká například na Hradišťan, Nezmary, Vlastu Redla, Pavla Lohonku Žalmana či Spirituál kvartet. Na scéně Panského dvora pak zazpívají kromě jiného Monkey Business, Tata Bojs nebo Mňága a Žďorp. Festivalový program doplní divadelní pohádky.

Menší akcí, ovšem s dlouhou tradicí, je i žďárský Horácký džbánek zaměřený na folk a country. 12. srpna se koná v ovocném sadu zámku Kinských již jeho 40. ročník. Pořadatelé z Kultury Žďár zařadili do programu jak „novou krev“, mladého písničkáře Petra Lüftnera, tak osvědčené matadory. Těšit se lze na Vlastu Rendla, Fleret, Buty či Václava a Jana Neckářovy. Samozřejmostí je program pro děti.

„Letošní novinkou je i festivalová školka, kam mohou rodiče zkušeným pracovníkům svěřit své děti na hlídání,“ prozradila Tamara Pecková, ředitelka Kultury Žďár.

Ani příznivci tvrdé muziky nepřijdou na Vysočině zkrátka. Z akcí zaměřených na hardcore, metalcore, nu-metal a metal nelze nezmínit Fajtfest konaný na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Metalový svátek, na nějž pravidelně míří i nadšenci z ciziny a kde je také mezi vystupujícími řada zahraničních hvězd, připadá letos na termín 5. až 8. července.

16. prosince 2015

  • Nejčtenější

Milionový kiosek pobouřil Brod. Teď jsou jeho zbytky na prodej za cenu šrotu

23. května 2024

Premium Pro někoho luxusní designový kousek, pro jiného ošklivá psí bouda. Mnoho označení ve své době nesl...

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvořily se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  13:42

Provoz na dálnici D1 na Vysočině několik hodin komplikovala dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Křižovatku u Brodu děsící řidiče kamionů čeká proměna, ustoupí jí dva domy

27. května 2024  9:07

Kdo jezdí s nákladním autem mezi Havlíčkovým Brodem a Přibyslaví, to místo v Pohledu dobře zná. Pro...

Čtyři mistři světa jsou z Vysočiny. Už za mlada to byli hvězdy i pracanti

27. května 2024  17:45

České hokejové zlato pobláznilo i Vysočinu. V týmu čerstvých mistrů světa jsou totiž hned čtyři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Poprvé ve finále a hned stříbro. Dřevorubec ze Žďáru uspěl na mistrovství světa

28. května 2024  18:40

Český závodník Matyáš Klíma vybojoval na mistrovství světa v dřevorubeckém sportu v Itálii...

Po úrazu na lyžích Andořan ochrnul. Přesto na Dakaru prohání zdravé soupeře

28. května 2024  15:11

Je to neuvěřitelně silný a inspirativní příběh. Albert Llovera Massana, sedmapadesátiletý...

Zdrogovaný muž napadl souseda tyčí. Policie pak u něj doma odhalila pěstírnu

28. května 2024  12:36

Nejprve slovní agrese, poté i fyzické napadení a útok kovovou tyčí. Takové vyvrcholení měla hádka...

Pelhřimovská kaple získá po desítkách let střechu, prokoukne i její okolí

28. května 2024  8:33

Mýtina s pódiem a lavicemi z dřevěných kůlů, s ohništěm, kamennými milníky i sociálním zařízením....

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...