Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Firmy na Vysočině v příštím roce zvýší platy, přidají až deset procent

  8:51
O pět, osm, ale i o bezmála deset procent si v roce 2024 mzdově polepší zaměstnanci vysočinských firem. Řada podniků již potvrdila navýšení jejich platů. A i ve společnostech, kde zatím nejsou mzdová vyjednávání u konce, předběžně počítají s tím, že svým pracovníkům v příštím roce přidají.

Na lepší peníze si v příštím roce přijdou i zaměstnanci dukovanské jaderné elektrárny. Ta už nyní patří mezi nejštědřejší zaměstnavatele v regionu. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Bosch Powertrain Nárůst o 9,6 procenta

Novou kolektivní smlouvu se povedlo uzavřít v jihlavské společnosti Bosch, jež je největším zaměstnavatelem na Vysočině - pracuje tam zhruba 4 500 lidí. V nadcházejícím roce čeká zaměstnance tohoto podniku navýšení o celkem 9,6 procenta mzdových prostředků. Zvednou se jak tarify, tak prémiové ukazatele, individuální ohodnocení či například některé benefitní příspěvky. Navíc mají pracovníci Bosch Powertrain vidinu růstu platů i pro rok 2025, kdy si dle smlouvy polepší o dalších osm procent.

Podle Ladislava Melichara, předsedy tamních odborů, bylo kolektivní vyjednávání letos opět náročné. „Životní náklady se samozřejmě zvyšují všem. Je ale pravda, že zaměstnancům firmy Bosch se díky vyššímu mediánu mezd oproti jiným zaměstnancům daří zvládat tuto velice těžkou dobu o malinko lépe. Proto jsme rádi, že se nám podařilo uzavřít takovouto kolektivní smlouvu. I když neskáčeme metr do vzduchu, je to podle nás velice dobrý výsledek,“ shrnul Melichar.

V podniku, kde vznikají komponenty pro automobilový průmysl, nehrozí ani propouštění. „Práce máme všichni až nad hlavu. Od montážního dělníka až po ředitele,“ doplnil předseda.

Elektrárna Dukovany Hledají nové pracovníky

Narůst mezd o osm procent mají pro nadcházející rok jistý pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany, respektive Skupiny ČEZ. Navíc k aktuálnímu počtu 1 570 zaměstnanců přibudou, stejně jako v uplynulých několika letech, ještě další.

„Počítáme s náborem zhruba stovky nových zaměstnanců,“ upřesnil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

ICOM transport Mzdy vzrostou o šest procent

Platově si polepší rovněž lidé pracující pro dopravní podnik ICOM transport, sídlící v Jihlavě. Zaměstnává kolem 1 500 lidí, z toho celých 1 200 jsou řidiči. „V příštím roce očekáváme nárůst mezd minimálně o šest procent. Důvodem jsou hospodářské výsledky a také dlouhodobé plány společnosti, která se snaží svým zaměstnancům zkvalitňovat pracovní prostředí,“ uvedla mluvčí firmy Michaela Doležalová.

Podnik podle ní žádný tlak ohledně zvyšování platů ze strany svých pracovníků nepociťuje. „Naši zaměstnanci se na nás totiž mohou dlouhodobě spolehnout skrz opakované nárůsty mezd. Navíc jsme stejně jako v předešlých letech mohli všem řidičům vyplatit vánoční odměny a rozšířili jsme také benefitní program,“ popsala mluvčí s tím, že jen letos činila investice do benefitů přes 12 milionů korun.

ZDAR Mimořádné přidání kvůli inflaci

I v další dopravní společnosti, žďárské firmě ZDAR, kde pracuje zhruba 440 lidí, plánují svým zaměstnancům přidat. „Přestože máme uzavřenu kolektivní smlouvu až do konce roku 2024, teď od 1. ledna zvýšíme základní mzdové tarify - dle jednotlivých skupin prací o tři až devět procent,“ vyčíslil generální ředitel Richard Latislav. Vedení podniku tak reaguje zejména na trvající vysokou inflaci. Cílem je, podobně jako v letech 2022 a 2023, zajistit, aby zaměstnancům ani příští rok neklesla reálná mzda.

„Trápí nás však skutečnost, že řada dopravních firem odměňuje své zaměstnance jinak než přes výplatní pásku. V naší společnosti průměrná hrubá měsíční mzda přesáhla 40 tisíc korun. Jak si pak mám vysvětlit, když si ve veřejně dostupných výročních zprávách některých dopravních firem přečtu, že u nich tato mzda dosahuje sotva 20 tisíc?“ ptá se ředitel.

Vypadá to podle něj, že tyto firmy platí takzvanou minimální mzdou na pásce nejen řidiče, ale i dispečery a další lidi. „Zbytek peněz dávají patrně jinou formou a šetří tak na daních a pojistném. A stát to bohužel nedokáže, nebo nechce řešit,“ konstatoval Latislav.

ZDAR vzhledem k novým projektům v nákladní i autobusové přepravě plánuje rozšířit příští rok své řady o další řidiče. Sehnat je ale není snadné, většinu z nich si tak musí firma dle ředitele sama „vychovat“.

MEDIN Navýšení v průměru o šest procent

Ve společnosti MEDIN z Nového Města na Moravě, jež se zabývá vývojem, výrobou a distribucí lékařských nástrojů a implantátů, se mzdy v průměru zvednou o šest procent. Firma dává práci asi 330 lidem.

ŽĎAS Zvýší se týmové odměny za plnění cílů

Vyšší platy bude mít i bezmála 1 500 zaměstnanců žďárského strojírenského podniku ŽĎAS. „Počítáme se zvyšováním mzdy formou týmových odměn vázaných na splnění hospodářského výsledku, individuálního navyšování mezd a zavázali jsme se k růstu průměrné hrubé mzdy minimálně o pět procent v porovnání s rokem 2023,“ vyčíslil personální ředitel firmy Petr Havelka.

Dodal, že podnik v tomto kroku zohlednil jak snahu zlepšovat podmínky zaměstnanců, tak i míru nejistoty spojenou s aktuálním stavem trhu. „Proto jsme se s odbory dohodli, že o úspěch se rozdělíme zejména formou měsíčních a čtvrtletních týmových odměn v nezanedbatelné výši,“ uvedl Havelka.

Další firmy Více se ohlížejí na náklady

V některých firmách v kraji ještě mzdová vyjednávání neodstartovala, neboť tam kolektivní smlouvy mají uzavřené až do jara 2024. Zkraje roku tak začnou na toto téma jednat třeba ve FRÄNKISCHE Okříšky či brodské firmě Futaba Czech, jež vyrábí automobilové díly pro Toyotu; hlavně karosářské a podvozkové díly a výfukové systémy.

Oblast automotive silně zasáhl růst cen energií, materiálu i dalších nákladů. „Proto bude opravdu důležité najít při kolektivním vyjednávání kompromis, který bude akceptovatelný oběma stranami. Jsem ale optimista, a to proto, že vyjednávání v minulosti byla vždy - byť tvrdá - konstruktivní a férová,“ okomentoval za Futabu Petr Charvát, generální manažer pro administrativu.

Situaci v automobilové oblasti potvrzuje i Gábor Iffland, mluvčí společnosti Valeo Humpolec. „Naší snahou je najít ekonomicky udržitelné řešení, které nám umožní zůstat konkurenceschopní vůči našim zákazníkům, automobilkám. Jsme v tom společně jako zaměstnavatel a zaměstnanci,“ podotkl Iffland. I přesto se však počítá se zvýšením tarifních mezd. „Chceme udržet konkurenceschopnost na trhu práce v regionu a udržet motivaci zaměstnanců,“ dodal Iffland.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...