Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Senioři se v Humpolci musejí stěhovat z krajského domova do soukromého

  11:23
Velké stěhování seniorů začne začátkem roku v Humpolci. Do provozu tam bude uveden nový domov pro seniory, který na základě koncesní smlouvy s Krajem Vysočina postavila soukromá společnost SeneCura. Senioři se do nového přesunou ze stávajícího domova sídlícího v Máchově a v Lužické ulici.
Stávající budovy domova pro seniory v Humpolci už dosluhují. Ta v Lužické ulici bude zbourána. Jaký bude osud tohoto pavilonu v Máchově ulici, se bude teprve jednat.

Stávající budovy domova pro seniory v Humpolci už dosluhují. Ta v Lužické ulici bude zbourána. Jaký bude osud tohoto pavilonu v Máchově ulici, se bude teprve jednat. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Potřebu vybudovat nové pobytové zařízení pro seniory určily dosluhující stávající prostory. „Podmínky ve stávajících dvou budovách jsou už pro tuto službu nevyhovující,“ vysvětlil krajský radní Jan Tourek (KDU-ČSL), proč bylo nutné najít řešení.

Podle koncesní smlouvy bude investor nové zařízení provozovat 25 let a od kraje bude dostávat vyrovnávací platbu. Pro kraj to je podle Tourka výhodné.

„Budeme na tu sociální službu vyplácet velmi podobné částky jako v jiných zařízeních,“ uvedl.

SeniorCentrum Humpolec bude zařízení zařazené do krajské sítě sociálních služeb, kdy klienti budou hradit náklady spojené s pobytem, službami i stravou podle platné úhradové vyhlášky, tedy ve stejné maximální výši, jako je tomu v ostatních krajských zařízeních.

Společně se seniory se přesune také většina zaměstnanců. „Možnosti přechodu využije celkem 110 pracovníků domova. Pět osob nabídku na přechod nevyužilo,“ dodal radní.

Pokoje uspořádané jako „domácnosti“

Společnost SeneCura provozuje na Vysočině již dva domovy pro seniory. Jeden v Telči a další v Chotěboři. Nový humpolecký domov má kapacitu 203 lůžek, což je stejný počet jako v budovách, které klienti opustí.

SeniorCentrum Humpolec bude poskytovat služby 140 klientům domova se zvláštním režimem zaměřeným na péči o seniory trpící Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence a 63 klientům v domově pro seniory. Ve čtyřpodlažní novostavbě na Lužické ulici se nachází 55 jednolůžkových a 74 dvoulůžkových pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením. Jednotlivé pokoje budou uspořádány do takzvaných „domácností“, kdy společný prostor obývá určitá skupina klientů.

Centrum je kompletně bezbariérové, k dispozici je například kaple nebo kadeřnictví. Součástí domova bude i terapeutická zahrada.

Zatímco stará budova domova v Lužické ulici se zbourá, o využití areálu v Máchově ulici se bude ještě debatovat. „Je to krásný lukrativní pozemek v centru Humpolce, který má téměř 1,5 hektaru. Plusem je i blízké napojení na dálnici. Možností, jak jej využít, je celá řada,“ řekl radní Jan Tourek s tím, že kraj vede jednání zatím s profesionálními hasiči a městem.

„Zatím bychom se chtěli držet strategie využít tyto pozemky pro veřejné služby,“ dodal hejtman kraje Vítězslav Schrek (ODS).

Podle Tourka si nechá kraj vyhotovit znalecký posudek, který určí hodnotu pozemku. „Předpokládám, že to budou vyšší miliony korun,“ poznamenal.

Vize opozice se míjí s potřebami hasičů i kraje

Jak řekl humpolecký starosta Karel Kratochvíl (ODS), společným záměrem města a kraje je, aby se na pozemku zřídilo zázemí pro profesionální hasičský sbor, pro humpolecký sbor dobrovolných hasičů a pro krajskou záchrannou službu. „Zároveň město dojednává s krajem, v souvislosti s tímto záměrem, realizaci sociálních zařízení na území města,“ dodal starosta.

Jak by uvolněný areál mohl v budoucnu vypadat, ukázali letos v létě opoziční zastupitelé z uskupení HumpolecGO. Představili ideovou vizi řešení této lokality, kterou zpracovali architekti OK Plan Architects Humpolec.

„Záměrem pro zpracování studie bylo ukázat možnosti, jak s takovýmto pozemkem uprostřed města pracovat. Chtěli jsme mimo jiné rozpoutat diskusi na toto téma, tak aby se například nestalo, že tento pozemek bude v budoucnosti nevhodně využit a pro obyvatele města uzavřen. Hlavní myšlenkou návrhu je vytvoření živé části města, která by propojovala nejrůznější věkové i sociální skupiny obyvatel. Nechtěli bychom, aby se z toho stala monofunkční plocha uzavřená veřejnosti,“ vysvětlil humpolecký zastupitel Petr Machek (HumpolecGO) s tím, že studii obdrželi zastupitelé kraje i města.

Architekti do areálu navrhli zázemí pro profesionální a dobrovolné hasiče i pro rychlou záchrannou službu. Přesto by se tam podle tohoto návrhu našlo dostatek prostoru, který by se mohl využít například pro startovací byty či pečovatelskou službu. „Zároveň by tato část mohla být otevřená veřejnosti a mohlo by tam být třeba dětské hřiště,“ popsal Machek.

Humpolecký starosta se ale k iniciativě opozice staví chladně. „Bohužel HumpolecGO s vedením města nekonzultovalo nic ze svého návrhu, který zpracovával ateliér OK Plan, ale hlavně se velmi výrazně míjí s reálnými potřebami výše jmenovaných organizací a Kraje Vysočina,“ řekl Karel Kratochvíl.

Poslední slovo, jak se s areálem naloží, budou mít nakonec krajští zastupitelé.

  • Nejčtenější

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Obyvatelé Jihlavy jsou v šoku, daň z nemovitosti vzrostla na trojnásobek

7. května 2024  12:04

Zatímco před rokem pracující důchodkyně za panelový byt 3+1 v osobním vlastnictví v Jihlavě platila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to Ještěd Vysočiny, hovoří o Medlově majitelé. Z hotelu dělají památku

12. května 2024  10:06

Hotel Medlov umístěný uprostřed Žďárských vrchů letos slaví dvě velká výročí. Jako honosné zařízení...

Bývalá Hitlerova škola stojí v Jihlavě už 80 let. Nyní ji využívá policie

8. května 2024

Premium Na jaře uplynulo 80 let od slavnostního otevření jediné školy Adolfa Hitlera na území Čech a Moravy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo, jeho pilot na místě zahynul

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  17:49

V katastru obce Luka nad Jihlavou před půl čtvrtou odpoledne došlo k pádu dvoumístného letadla. Na...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo, jeho pilot na místě zahynul

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  17:49

V katastru obce Luka nad Jihlavou před půl čtvrtou odpoledne došlo k pádu dvoumístného letadla. Na...

Experti začali ve středověkém stříbrném dole u Lesnova odkrývat hrdlo šachty

13. května 2024  16:09

Horničtí specialisté začali s odkrýváním ústí zasypaného středověkého dolu na stříbro v lese u...

Při preventivní akci v Třebíči lékařky odhalily deset zhoubných nádorů kůže

13. května 2024  13:52

Celkem deset zhoubných nádorů kůže a dalších devět závažných problémů odhalily před pár dny lékařky...

Jeden řidič zdemoloval vchod supermarketu, druhý narazil do domu a utekl

13. května 2024  9:43

Kuriózní nehoda se stala v pátek v Pelhřimově, kde řidič auta nacouval do vchodu supermarketu Penny...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...