Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měla jsem všechno, nemám nic. Ale žiju. Al Paso dává naději nejen vězňům

  9:17
Třebíčské Al Paso Vysočina je jediné zařízení svého druhu v kraji. Pomáhá lidem, kteří se vracejí z vězení na svobodu nebo mají s kriminálem co do činění. Ročně se na něj obrátí kolem stovky klientů. Většina pomoc přijímá s vděčností. Nemají lehké osudy, život jim připravil nečekané okamžiky.

Oldřiška Tylichová chodí o berlích. Třebíčské Al Paso jí pomohlo najít ubytování, pomáhá jí i s návštěvami lékaře či s převozy do nemocnice. Žena má vážné potíže se srdcem a s kolenem. Na snímku při rozmluvě se Zdeňkem Kosmákem, koordinátorem služby Al Paso. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Letos dvaačtyřicetiletá Martina se před lety při práci v zahraničí seznámila s mužem, s nímž pak strávila tři a půl roku. Zapadalo to do jejího tehdejšího životního stylu. „Chtěla jsem být volná, užívat si, zmizet ven a pryč, nebyla jsem v kontaktu se svou rodinou,“ vzpomíná.

Jenže její partner se začal projevovat jako domácí despota a násilník. Nakonec se Martina se svými dvěma malými dětmi rozhodla pro útěk od tohoto muže a uchýlila se do azylového domu. Současně však musela řešit svou neschopnost splácet dluh.

Podanou ruku našla v třebíčském Al Pasu Vysočina. Tak se nazývá terénní sociální program pod tamní pobočkou charity. Ten nabízí pomoc lidem, kteří mohou například trpět kriminální činností svých blízkých nebo je čeká propuštění z vězení a oni se potřebují adaptovat na život bez mříží – a pokud možno se naučit žít bezúhonně, aby se už do vězení nemuseli vracet.

Al Paso takové potřebné lidi i aktivně vyhledává, pracuje s nimi například už ve věznicích a pomáhá jim pak se zajištěním bydlení či práce a sociální podpory na nejbližší období. Martině pomohli s řešením splátek a obstaráním podnájmu.

„Dnes mám své tři děti ve své péči, vrátil se mi i třetí syn, který byl u pěstounů. Děti chodí do školy a do školky, já jsem si našla nové přátele a také svou cestu k víře,“ líčí Martina. „Potkávám lidi zvláštní náhodou, tím, že mi je život postaví do cesty. Je to nějaký osud. Tak vnímám i setkání s touto službou. A vím, jak snadno může nastat situace, z níž si člověk sám nepomůže,“ uvažuje žena.

„Jenom vydržet“

Jiným případem je šestašedesátiletá Oldřiška Tylichová, další klientka Al Pasa. Odbyla si několikaletý pobyt ve vězení. Když se přiblížilo její propuštění, věděla, že už nemá nic.

„Přišla jsem o všechno: o rodinu, majetek. Patřila jsem k vyšší střední vrstvě, měla jsem všechno. Dnes nemám nic. Ale žiju. Bez pomoci Al Pasa bych už neexistovala,“ říká žena se slzami na tvářích v malé garsonce v panelovém domě na okraji Třebíče.

Chodí o berlích, prozatím jen přežívá. Al Paso jí pomohlo najít ubytování a pomáhá jí i s návštěvami lékaře či s převozy do nemocnice.

Žena má vážné potíže se srdcem a s kolenem. „Zdravotně si zatím nemohu dovolit ani procházku venku. Ve vězení je málo pohybu, tam jsem přibrala, zdraví to odneslo. Je to tam těžké po psychické i fyzické stránce. Teď jsem venku, už mě vlastně nic netrápí, jenom vydržet,“ pokouší se usmívat Oldřiška Tylichová.

A aktuální příklad do třetice: pracovnice Al Pasa pomohla zajistit klientce, starší ženě žijící na sociálním dně, jejíž syn je ve vězení, do jejího extrémně bídného venkovského příbytku alespoň venkovní toaletu. Samozřejmost? Nikoli pro každého.

Většinu klientů tvoří muži

Třebíčské Al Paso je v současnosti na Vysočině jediným programem svého druhu. „Prioritou je pro nás působení v oblasti Kraje Vysočina, ale chtěli bychom spolupracovat se všemi věznicemi v republice. Zatím se nám to daří asi u patnácti z nich. Zajíždíme provádět osvětové přednášky a konzultace například do věznic ve Světlé nad Sázavou, Rapoticích, Kuřimi, Břeclavi, Znojmu či Brně,“ přibližuje třebíčský koordinátor služby Al Paso Zdeněk Kosmák.

Služba funguje od roku 2014. Vězni se mohou o Al Pasu dozvědět na vězeňských besedách, od sociálních kurátorů a Probační a mediační služby, s nimiž Al Paso spolupracuje.

„Vyjíždíme do terénu po celém kraji, ročně službou projde kolem stovky klientů. Z osmdesáti procent jsou to muži. Klient nás kontaktuje, my se s ním setkáme – poprvé na nějakém veřejně dostupném místě, pokud ho lépe neznáme, nechodíme za ním například do bytu. Mluvíme s ním o tom, co ho čeká, jak my můžeme pomoci. Vše je založeno na jeho aktivním přístupu a dobrovolnosti. Doprovázíme pak klienta třeba na úřady, za sociálním kurátorem, na úřad práce, pomáháme vyřizovat dávky hmotné nouze,“ vysvětluje Kosmák.

Podle něj velká část veřejnosti službu Al Paso nevnímá pozitivně. „Říkají si: člověk se sám dostal do vězení, tak ať si také sám pomůže, když ho z vězení propustí. Jenže i když tato služba není zisková, návratnost má. Když si vezmeme, že náklady na den jednoho vězně ve věznici jsou 1 700 korun, tak rozpočet malé služby se třemi pracovníky a malou kanceláří je podstatně menší. I kdyby jeden z našich klientů začal pracovat, vydělávat a odvádět daně, tedy se nevrátil do vězení, i tak by to mělo větší ekonomický přínos pro společnost, než jsou náklady naší služby,“ řekl Kosmák.

Vděčnost je vidět

Dobrým impulzem podle Kosmáka je, když si člověk uvědomí, že by měl něco ve svém životě změnit, a pochopí, že on sám udělal něco špatně, nikoli že ho společnost nespravedlivě hodnotí.

„Už když se toto stane, tak z toho mám dobrý pocit. Teď jsme měli klienta, který neměl ani telefon, ostýchal se říct si o pomoc, ale ozval se a podařilo se nám pro něj sehnat ubytování. Teď už se rýsuje, že se pro něj najde i práce,“ líčí Kosmák.

„Na úřadě mu sociální kurátorka nemohla hned pomoci, protože možností dostupného bydlení je nedostatek a firem zaměstnávajících osoby s trestní minulostí je málo. Proto se klient na doporučení sociální kurátorky obrátil na naši službu. Bylo na něm vidět, že je nám vděčný,“ dodává koordinátor.

  • Nejčtenější

Milionový kiosek pobouřil Brod. Teď jsou jeho zbytky na prodej za cenu šrotu

23. května 2024

Premium Pro někoho luxusní designový kousek, pro jiného ošklivá psí bouda. Mnoho označení ve své době nesl...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvořily se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  13:42

Provoz na dálnici D1 na Vysočině několik hodin komplikovala dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Hastrman získá nová šlapadla. Parkovat budou u mola rybníka v parku Budoucnost

24. května 2024  14:22

Město Havlíčkův Brod na letní sezonu připraví jednu neobvyklou novinku. Na rybníce Hastrman v parku...

Vozím míček s pandou. Stolní tenistka Blašková o talismanu, studiu i partě

24. května 2024  11:34

Stolní tenistky Havlíčkova Brodu mohou dnes slavit extraligový titul. Po prvním finálovém duelu s...

Na Žďársku hořela střecha haly určené pro chov prasat, škoda je 4,5 milionu

24. května 2024  8:56,  aktualizováno  9:52

Šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Vysočiny zasahovalo v obci Jívoví na Žďársku...

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvořily se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  13:42

Provoz na dálnici D1 na Vysočině několik hodin komplikovala dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...