Když zahrádky přetékají úrodou, je téměř povinnost alespoň část z ní naskládat do sklenic a vyrobit skvělé domácí zásoby pro zpestření jídelníčku.

Domácí jemný kečup

Množství: 0,5 l  

Příprava: 20 minut 

Vaření: 90 minut

• 1 kg zralých masitých rajčat • 1 jablko • 2 cibule • 4 kuličky nového koření • 4 kuličky černého pepře • 1 hřebíček • 2 bobkové listy • malý kousek oloupaného zázvoru • 70 g krupico­vého cukru • 100 ml jablečného octa • 1 lžička mořské soli


1. Rajčata nakrájejte na větší kusy. Jablko se slupkou a oloupané cibule nakrájejte nadrobno a spolu s rajčaty nasypte do většího kastrolu. Přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte a za mírného probublávání vařte asi 30 minut, až se vše úplně rozvaří.
2. Rozvařená rajčata propasírujte přes jemné síto. Hladký protlak vlijte zpět do hrnce. Koření a zázvor zavažte do čistého bílého plátýnka a vložte do rajčatového protlaku. Společně vařte do zhoustnutí.
3. Pak přidejte cukr, ocet a sůl a ještě krátce povařte. Balíček s kořením vyndejte. Horký protlak nalijte do vyvařených lahví. Pro větší trvanlivost ho zavařte a po vychladnutí uchovávejte v chladu.

Více receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Žena a Život.

  12:33