Prosinec je rozhodně měsíc plný oslav a rodinných i dalších setkání, navíc zakončený Vánoci a Silvestrem. Při všech těchto příležitostech se většinou něco dobrého jí, ale často toho z honosných nákupů spousta zbude. Tyhle bochánky jsou skvělou variantou, jak zpracovat zbytky sýra, ale klidně také uzenin. Navíc jsou z odpalovaného těsta a s nadsázkou by se dalo říct, že jde v podstatě o takovou slanou alternativou cukroví, takže ti, kdo se přejedí lineckého, mají záložní variantu.
NA BOCHÁNKY (ASI 20 KUSŮ)
220 ml plnotučného mléka BONI, asi 150 ml vody, 4 lžíce másla BONI, 1 lžíce sádla Řezníkův talíř, asi 6 plátků špeku nebo schwarzwaldské šunky (není nutné), mleté chilli (podle chuti), asi 150 g zbytků sýra (parmazán, čedar, hermelín, niva atd.) SAN FABIO, 160 g hladké mouky (nebo podle potřeby) PENNY, 3 vejce KARLOVA KORUNA, ½ lžičky cukru, sůl a pepř PENNY (podle chuti)
Troubu vyhřejte na 220 °C. Špek vypečte v suché pánvi při střední teplotě dokřupava. V hrnci rozehřejte máslo, vodu, mléko a sádlo (přidat můžete i tuk, který pustil špek) a přiveďte vše k varu. Přisypejte cukr, sůl, špetku pepře a chilli podle chuti. Zamíchejte a postupně přisypávejte mouku. Vezměte si dřevěnou vařečku a těsto pořádně míchejte. Celkem rychle zhoustne. Vy ale v míchání pokračujte, dokud se nebude odlepovat od stěn a nezbaví se části vlhkosti, tak 3 až 5 minut. Hotové těsto přesuňte do mísy nebo kuchyňského hnětače a za stálého míchání začněte po jednom přidávat vejce. Těsto změní konzistenci, bude jemnější a trochu lepkavé. Jakmile budete mít zapracovaná všechna vejce, přidejte opečený špek a většinu nastrouhaného sýra. Naposledy vše pečlivě promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Pomocí dvou lžic z těsta vytvarujte větší noky. Rozdělte je na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky se na sebe nesmějí lepit, jinak se dobře neopečou. Nakonec bochánky posypejte zbylým sýrem, vložte do trouby a pečte asi 25 minut. Tím myslím, dokud nebudou na povrchu dozlatova. Než se do nich pustíte, tak je ale nechte alespoň pár minut zchladnout.
ŠKODA NEVĚDĚT: Lžíce při tvarování noků namáčejte do studené vody, půjde to pak mnohem líp, těsto se totiž nebude tolik lepit.
SOUTĚŽ
Zasoutěžte si na Instagramu Žena a život o nabitou kartu na 1000 Kč do prodejen PENNY. Neváhejte a napište nám do komentářů ZDE!