Čemu všemu tedy na etiketě věnovat pozornost?
Údaj o obsahu cukru – raději sušší, nebo sladší? Tuto informaci se vyplatí nepodcenit.
Označení odrůdy – Pálava, Veltlínské, Rulandské… Kupte si přesně to, na co máte chuť.
Druh výrobku – tady by mělo určitě padnout slovo víno, jakostní nebo přívlastkové.
Údaj o barvě vína – hlavně nediskriminujte a ochutnejte všechny barvy!
Ročník sklizně – víno je jedna z těch věcí, mohou s věkem získávat na kvalitě.
Uvedení provenience – nejlépe Česká republika, ale proti gustu…
Identifikace původu vína – dozvíte se název vinařské oblasti, podoblasti, obce a vinařské tratě. Některá vína přidávají i údaj o velikosti bot hlavního vinaře.
Číslo výrobní šarže – každá šarže má své číslo.
Údaj o obsahu alkoholu – díky tomuto údaji poznáte, jak silné víno bude. Evidenční číslo jakosti – informace o tom, že víno zatřídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Název stáčírny – většinou i s adresou.
Údaj o obsahu alergenu – nejčastěji najdete siřičitany, které se používají jako konzervanty.
Objem – víno se většinou prodává v lahvích o objemu 0,75 l.
Označení výrobkové řady – dozvíte se, jaké vinařství vám pomůže k lepší náladě a zda pijete nápoj z prémiové, nebo klasické řady.