Rybí polévka
Suroviny: 4 mrkve, 1/2 menšího celeru, ?2 cibule, 60 g másla, 50 g hladké mouky, 1 kapří hlava a kostra, sůl, 1/2 lžičky celého černého pepře, ?1/2 lžičky nového koření, ?4 bobkové listy, ?500 g kapřího masa
Postup:
1. Kořenovou zeleninu i cibuli oloupeme. Cibuli nasekáme nahrubo a polovinu mrkve s celerem nakrájíme na větší kostky. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a nakrájenou zeleninu na něm orestujeme dozlatova, pak ji zaprášíme moukou a promícháme.
2. Přilijeme asi 1500 ml studené vody a důkladně vše rozmícháme. Do hrnce vložíme omytou kapří hlavu (zbavenou žaber) a kostru, přisypeme sůl i koření a přivedeme k varu. Zvolna vaříme asi 30 minut, pak polévku přecedíme.
3. Kapří maso očistíme, vykostíme a nakrájíme na kousky. Zbylou zeleninu nasekáme na jemné nudličky. Maso i zeleninu povaříme v přecezené polévce doměkka. Podáváme s krutony z bílého pečiva.
Doba přípravy 55 minut.
1 porce obsahuje 931 kJ/222 kcal
Počet porcí/kusů 6