Smažte, pečte, duste
Co se týče konkrétní přípravy, sladkovodní i mořské ryby lze připravovat podstatně stejně, a to vařením, pečením, dušením, smažením, grilováním nebo zapékáním. Ryby se sice musí solit s předstihem, ale samotné vaření je podstatně rychlejší než u jiných druhů masa.
Z koření jsou vynikající čerstvé bylinky, ale použít můžete v zásadě cokoli – záleží na tom, co vám chutná. I takový česnek nebo čili dodají rybě velice zajímavou chuť. Neprohloupíte, když naložíte rybí maso do marinády. Olivier Marchant doporučuje marinádu, kterou zvládne každý. „Do misky nalijete olivový olej, rozmícháte v něm hořčici, přidáte čerstvý pepř, trochu saturejky a směsí potřete důkladně každý plátek.“
Ryby se – ačkoli to zní prapodivně – hodí i do rýžových nákypů nebo z nich můžete udělat omeletu. Na olivovém oleji opečete kousky masa, přidáte rozšlehané vajíčko a během deseti minut máte hotovou vynikající večeři. Na omeletu se hodí tresky a z takových tuňáků jsou zase skoro nejlepší steaky – měly by být středně propečené, aby maso ve středu bylo pěkně růžovoučké.
Ryby se mohou podávat s omáčkami, nejrůznějšími přílohami a samozřejmě s vínem. A teď pozor! Obecně se má za to, že k rybám se hodí jedině bílé, ale není to tak docela pravda. Jestliže dodržíte pravidlo, že by chuť vína neměla přebíjet chuť ryby, můžete si dát klidně červené, které ale není tak kyselé a naopak může výsledný dojem zlepšit.
Rovnice je pak jednoduchá – čím výraznější koření nebo omáčka, tím výraznější víno si můžete dovolit. Vínem pochopitelně můžete rybu podlít i při dušení. Při zapékání doporučujeme dát do pekáče plátky brambor, zeleninu, mezi vrstvy naskládat rybu, zalít nízkotučnou nebo kysanou smetanou a posypat strouhaným sýrem.
Ryby jsou nezbytnou součástí jídelníčku, a přestože se i u nás za posledních několik let jejich konzumace zvýšila, pořád zůstávají oproti jiným druhům masa spíše na okraji, což je škoda. Rybí maso obsahuje spoustu živin, nerostných látek a vitaminů, rybí glutaminy podporují činnost mozku, jód a fluor v nich obsažené jsou důležité pro krevní oběh, štítnou žlázu a zuby a v neposlední řadě je rybí maso lehce stravitelné a doporučuje se při dietách. Když se naučíte ryby správně připravovat, zjistíte, že na rozdíl od kuřete, které vždycky chutná jako kuře, má rybí maso spousty zajímavých chutí.